Sebastian Lăzăroiu despre strategia ascunsă a lui Ludovic Orban de a stopa ascensiunea lui Florin Cîțu în cadrul PNL


Sebastian Lăzăroiu despre strategia ascunsă a lui Ludovic Orban de a stopa ascensiunea lui Florin Cîțu în cadrul PNL

Sociologul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu, un observator lucid, echidistant și subtil al scenei politice, descrie cu umor adevărata atmosferă din cadrul PNL, unde, în spatele unității și a mesajelor de solidaritate cu premierul Flori Cîțu, a cărui decizie de a-l demite intempestiv pe Vlad Voiculescu de la Sănătate a creat o uriașă tensiune cu partenerii de Coaliție de la USRPLUS, s-ar ascunde, de fapt, o luptă acerbă pentru șefia PNL, șefie la care aspiră și actualul șef al guvernului.  

„Șică și Florin își dispută sefia PNL.  

Încurajat de menționarea de către useriști a numelui său (pe surse, ce-i drept), ca potențial fost viitor prim-ministru, Șică vrea să tragă nițel profit, dar și o lopată în ceafa lui Florin. 

La urma urmelor, sondajele îi dau cap la cap la capitolul popularitate și ele vor conta în alegerile interne. Un mesaj de bunăvoință de la USRPLUS îi dă un mic avans lui Șică, în vreme ce Florin pierde încrederea electoratului tocmai ostilizat de el.  

Florin, aflat la înghesuială, după ce a facut boroboața cu Voiculescu, aștepta o mână întinsă de la Orban, adică să calmeze spiritele în coaliție. În loc de mână, primește o lopată. Susțin felul în care a procedat Florin, zice Șică, într-un gest de aparentă solidaritate. În realitate, mesajul a fost - zidul e aproape, Florine, chiar în fața ta! 

Vine Drulă pe turnantă, când nimeni nu se mai aștepta, și-l numește pe Florin "zombie politic", o definiție corectă pentru cei care au proprietatea cuvintelor (Florin are acum o susținere de 30% în Parlament, așadar, ca orice zombie, umblă, însă nu mai are suflu).  

La noi, 'zombie' pare o ofensă, fiindcă nimeni nu știe exact ce înseamnă, așa că Șică se gândește să întoarcă lopata pe partea cealaltă și îi sugerează lui Florin să-l demită pe Drulă ("miniștrii care critică premierul trebuie să plece"). Altfel zis, nu se mai multumește să-l anunțe distanța până la zid și poziția zidului, îi dă un brânci discret.  

Căile Domnului sunt, însă, încurcate, așa încât Șică se trezește, în miez de noapte, sprijinit public de sindicatul lui Rădoi. Ca să vezi unde dai și unde crapă! 

Observând capcana în care-l atrage Șică, Florin dă o declarație confuză (ca replică la propunerea lui Orban) compusă din "foarte bună declarație" (adică, să trăiți, șefu'!) și "nu voi demite miniștri pe bază de critici publice la adresa mea" (adică, ia-l tu în brațe pe Rădoi, șefu', că te iubește)”, scrie Lăzăroiu pe pagina sa de Facebook. 

Din declarațiile publice de la sfârșitul ședinței conducerii PNL de luni rezultă că Florin Cîțu pare să fi evitat, deocamdată, „capcana” întinsă de șeful Orban, hotărând să transmită doar un avertisment ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, care spusese despre el că este „zombie politic”, precizând doar că data viitoare va pleca acasă imediat. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.