Recorder dinamitează mafia galbenă de la Mediu. Cum erau șantajați, amenințați și hărțuiți șefii de direcții silvice de către lacheul lui Costel Alexe pentru ca funcțiile să devină disponibile clientelei de partid


Recorder dinamitează mafia galbenă de la Mediu. Cum erau șantajați, amenințați și hărțuiți șefii de direcții silvice de către lacheul lui Costel Alexe pentru ca funcțiile să devină disponibile clientelei de partid

UPDATE: Mafia de la Mediu. Premierul Florin Cîțu anunță că Gelu Puiu și-a dat demisia

Recorder a publicat marți, 20 aprilie, o investigație din care rezultă că mai mulți șefi de direcții silvice au fost schimbați din funcție prin intermediul unor campanii de șantaj ce au fost coordonate chiar de la vârful Ministerului Mediului, pe vremea când instituția era condusă de baronul galben Costel Alexe, actualmente președinte al Consiliului Județean Iași. 

Gelu Puiu, membru PNL din 2012, ar fi fost cel care a coordonat campaniile de șantaj. Puiu a fost uns în funcția de secretar de stat responsabil de păduri la sfârșitul anului 2019, imediat după numirea lui Costel Alexe la șefia Ministerului Mediului. Puiu a rămas la minister și după plecarea lui Costel Alexe, continuând să ocupe aceeași funcție. 

Din înregistrările publicate de Recorder reiese că Gelu Puiu amenința și forța șefii de direcții silvice să își dea demisia, pentru ca pilăraia PNL să vină în loc. Ștefan Neagu, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, a fost chemat la un moment dat la minister de Gelu Puiu pentru a i se dicta pe cine trebuie să angajeze. Pe parcursul discuției, Puiu i s-a lăudat lui Neagu că a reușit prin șantaj să schimbe până la 20 de directori de direcții silvice din Romsilva.

Înregistrările prezintă și tehnica folosită de penelistul Gelu Puiu pentru a-i șantaja și amenința pe cei care ocupau funcțiile menționate mai sus.

"Am varianta să fac audit în care îmi vin de la Ministerul Finanțelor, de la Curtea de Conturi, îți trimit audit. Ce rezultă, nici nu mă interesează. Trimit totul la parchet! Sau faci pasul în lateral, ne vedem de drum fiecare și sănătate, numai bine", le transmitea Gelu Puiu. 

Astfel, chiar dacă nu se constatau nereguli, Gelu Puiu amenința șefii de direcții silvice că vor fi dați pe mâna procurorilor, aceasta reprezentând o formă de hărțuire, alternativa fiind demisia. Puiu recurgea la o asemenea metodă de a disponibiliza funcțiile pentru a fi ocupate ulterior de membrii PNL întrucât șefii de direcții silvice de la cea vreme au ajuns în respectivele funcții prin concurs, iar conform legii nu puteau fi dați afară printr-o decizie cu iz politic. 

Vedeți video: 



Relatarea Recorder: "Recorder a intrat în posesia unor înregistrări care arată cum mai mulți șefi de direcții silvice din întreaga țară au fost schimbați din funcție în urma unei campanii de șantaj coordonate de la vârful Ministerului Mediului.

Din înregistrări rezultă că omul care a pus în practică această operațiune a fost secretarul de stat Gelu Puiu, aflat și astăzi în aceeași funcție. Acesta s-a lăudat în fața apropiaților că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale care sigur vor descoperi o neregulă.

Mai departe, Gelu Puiu îi raporta ministrului Costel Alexe, care se interesa dacă funcțiile din țară au fost eliberate.

Este o nouă dovadă că politizarea instituțiilor publice continuă și este girată de la cel mai înalt nivel. Dar dincolo de asta, este și o lecție despre cum se transformă oamenii ajunși în funcții de putere. De la tonul vocii, care capătă niște inflexiuni pline de importanță, până la cinismul cu care ajung să schimbe destinele altor oameni".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.