Monopolul energetic, schema prin care Rusia își menține ocupația militară din așa-zisa Transnistria cu BANII Chișinăului. Soluția: construcția rețelelor de interconexiune cu România


Monopolul energetic, schema prin care Rusia își menține ocupația militară din așa-zisa Transnistria cu BANII Chișinăului. Soluția: construcția rețelelor de interconexiune cu România

Monopolul creat pe piața energiei electrice din R. Moldova este un cerc vicios. Mai mult, aceasta este și schema care a ajutat Kremlinul să impună un regim autoritar în regiunea transnistreană și, culmea, să ne impună pe noi toți să îl finanțăm. Situația nu se va schimba până când autoritățile Republicii Moldova nu vor asigura o piață concurențială, susține consultantul pe politici în energetică la Președinția Republicii Moldova, Sergiu Tofilat, într-un interviu acordat Bani.MD, citat de Deschide.md

Potrivit consultantului prezidențial, acest lucru poate fi realizat doar prin diversificarea surselor energie electrică, în special prin construcția rețelelor de interconexiune cu România, care sunt esențiale în tot acest context.

Tofilat a declarat că în regiunea transnitreană sunt două companii: una care este filiala Moldovagaz și se numește Tiraspol Transgaz: „Patrimoniul ei a fost luat abuziv de autoritățile din regiunea transnistreană și transmis la o companie creată de transnistreni: Tirapol Transgaz Pridnestrovie”.

„Acum Tiraspol Transgaz vinde acest gaz consumatorilor locali din Transnistria. Cel mai mare consumator, evident, este Centrala Electrică de la Cuciurgan. Ei vând gazul asta la un preț subsidiat – 20-30% din costul real și toți banii pe care îi încasează,  îi transferă pe un cont special, așa numit cont special de gaze, și de acolo pleacă direct în bugetul separatist”, susține consilierul prezidențial.

Acesta adaugă că banii pentru gazul folosit la producerea energiei electrice nu mai ajung în bugetul autorităților constituționale, dar rămân la separatiștii ruși.

„Noi aprindem lumina, plătim factura, banii ajung la Centrala Electrică de la Cuciurgan, ei achită gazul la un preț minim către Tiraspol Transgaz Pridnestrovie pe aşa-numitul „cont special de gaze” și de acolo aceşti bani ajung mai departe în bugetul separatist. Și noi acumulăm datorii. Finanțăm sistemul separatist și acumulăm datorii. Iată asta a fost schema care a ajutat Kremlinul să mențină un regim neconstituţional la noi în țară, să ne impună pe noi să îl finanțăm și încă să acumulăm datorii”, a adăugat Tofilat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.