Administrația Erdogan a dat în clocot și acuză Suedia de colaborare cu teroriștii, după ce guvernanții suedezi s-au întâlnit cu șefii YPG, gruparea care luptă pentru independența Kurdistanului


  • ACP
  • Apr 21, 2021 19:03
  • 1754
Administrația Erdogan a dat în clocot și acuză Suedia de colaborare cu teroriștii, după ce guvernanții suedezi s-au întâlnit cu șefii YPG, gruparea care luptă pentru independența Kurdistanului

Turcia a adus acuzații deosebit de grave guvernului Suediei, ai cărui membri a avut zilele trecute reuniuni la nivel înalt cu șefii grupării care lupta pentru un Kurdistan independent – YPG.

Ankara acuză organizația kurdă, ce este listată ca organizație teroristă de Turcia, SUA și UE, că e responsabilă pentru moartea a cel puțin 40.000 de persoane, inclusiv femei și copii, care au căzut victime în campania teroristă dusă împotrivă Turciei de peste 35 de ani. 

Ministerul de Externe de la Ankara l-a convocat pe 20 aprilie pe ambasadorul Suediei, Staffan Herrstrom, pentru a-l informa despre nemulțumirea Turciei față de contactele la nivel înalt dintre suedezi și turci, după o conferință video la care au participat ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist și Ferhat Abdi Șahin, unul dintre comandanții grupării YPG, precum și o întâlnire între ministrul suedez al Externelor, Ann Linde și același Șahin. 

Ambasadorul Herrstrom a fost informat la Ministerul de Externe al Turciei că politica guvernului actual al Suediei nu sprijină doar politica celor care pun în pericol securitatea Turciei și integritatea teritorială a Siriei, ci încălca în mod deschis și dreptul internațional. 

Ankara a solicitat autorităților suedeze să nu mai sprijine organizația YPG și, în schimb, să depună eforturi pentru susținerea unității, integrității teritoriale și stabilității Siriei, deși Turcia a fost la rândul ei acuzată de susținerea unor organizații teroriste ori care au încălcat dreptul internațional acționând pe teritoriul Siriei. 

Turcia a mai transmis că va continua să lupte cu hotărâre împotriva YPG, în ciuda susținerii acesteia din Occident. Imagini ale întâlnirii au fost publicate pe site-uri web cunoscute pentru afinitatea lor cu organizația YPG. 

La conferință, ministrul suedez s-a angajat să rezolve problemele centrelor de detenție și ale deținuților din zonele controlate de YPG, spunând că va lucra pentru îmbunătățirea acestor centre. 

De asemenea, Hultqvist a mai spus că își va informa colegii cu privire la un posibil mecanism de facilitare a asistenței suedeze către YPG. 

Potrivit unor surse locale, Suedia își va înființa un birou de contact în districtul Malikkiye din provincia al-Hasakah, nord-estul Siriei, după ce a trimis de mai multe ori delegații oficiale în zonele ocupate de YPG pentru discuții cu comandanții acestei organizații. Se așteaptă deja ca biroul, care va coordona acțiunile guvernului suedez cu organizația YPG să se deschidă în curând. 

Suedia susține deja financiar lucrările de infrastructură din regiune, prin intermediul organizațiilor de ajutor, ceea ce creste de mai mult timp nervozitatea Ankarei fata de guvernul suedez – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.