Criza din sănătate. Ioana Constantin, avertisment pentru Mihăilă: "Să fie o prioritate!"


Criza din sănătate. Ioana Constantin, avertisment pentru Mihăilă: "Să fie o prioritate!"

Fostul secretar adjunct al PMP, Ioana Constantin, a atras atenția miercuri, 22 aprilie, că adevărata criză nu a fost și nu este cea politică, ci cea din sănătate, domeniu care are nevoie de un bun manager. 

"N-a fost criză politică. Criza e în sănătate

N-a fost o criză politică, a fost o criză adolescentină, accentuată de o reglare de conturi între părți din interiorul partidelor. S-au reașezat cu ocazia asta și polii de putere din partide, în așteptarea Congresului. Voiculescu nu a înțeles asta, la fel cum nu a înțeles nici conduita instituțională, nici că era pălăria prea mare și nici că obiectivul Guvernului din care făcea parte era campania de vaccinare. Dar chiar și acest tip de criză generează costuri și arată enorm de mult cinism amestecat cu imaturitate.

Totuși, criza reală e în sănătate, unde e nevoie de un bun manager. Exact ce nu a fost Voiculescu. Un bun manager gestionează crizele zilnice, dar are și capacitatea să așeze întreg sistemul pe termen mediu și lung. Dincolo de paturile de la ATI, personalul specializat și campania de vaccinare, întreg sistemul este sufocat. Spitalele iau foc din cauza suprasolicitării, dar și din lipsa investițiilor. Și mai grav, în ultimul an am uitat de bolnavii care au alte afecțiuni în afară de COVID și care au nevoie de acces la servicii medicale. Dincolo de toate astea, e nevoie de mult curaj pentru depolitizarea pe care o anunță cam fiecare ministru care ajunge acolo. A promis-o și doamna Mihăilă. Nu cred că va avea timp de mari reforme. Ironic, pentru depolitizare e nevoie de voință politică", scris Ioana Constantin pe Facebook. 

De asemenea, Ioana Constantin i-a semnalat noului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, că pacienții non-COVID au fost adesea ignorați, deși se confruntă de peste 1 an de zile cu o situație dramatică, de a nu avea acces la servicii medicale. 

"Știrea dureroasă a zilei în sănătate este că avem la Institutul Oncologic o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale. Și pentru că Institutul Oncologic a preluat pacienții centrelor care nu au mai funcționat din cauza pandemiei.  

Asta ar trebui să fie preocuparea. Nu răfuiala politică și neacceptarea propriei incompetențe din partea unor “miniștri”.  

Spunem de un an unii dintre noi că această criză sanitară afectează mai puternic decât credem pacienții care au alte afecțiuni și nu pot avea acces de calitate la servicii medicale, la tratamente. Iar personalul medical se confruntă zi de zi cu aceste problemele.  

Doamna Ministru Mihăilă, să fie o prioritate! Pentru colegul Dvs. n-a fost", a completat Ioana Constantin pe Facebook.

Declarațiile Ioanei Constantin au venit în contextul în care șefii de secție de la Institutul Oncologic București au adresat conducerii instituției o notă în care au reclamat lipsa citostaticelor din farmacia unității sanitare, de mai mult de 10 zile, precum și faptul că stocurile terapiilor țintite și imunoterapiilor sunt în scădere.

"Vă rugăm să urgentați aprovizionarea farmaciei cu cele necesare pentru a nu atenta la siguranța pacienților noștri", au afirmat medicii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.