Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Rusia are obiceiul să-și lase în teren armamentul folosit în exerciții militare”


Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Rusia are obiceiul să-și lase în teren armamentul folosit în exerciții militare”

Rusia își calculează foarte bine pașii atunci când face demonstrații de forță, precum cea de la granița cu Ucraina, a explicat fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, la Digi 24.

„De regulă, Federația Rusă nu blufează în astfel de situații. Pașii sunt calculați într-un orizont bine pus la punct de cei care inițiază astfel de strategii. Ca să vă dau un exemplu, în diverse activități militare notificate pe termen scurt sau nenotificate, exerciții pe care le face sau chiar le organizează Federația Rusă, dincolo de aspectul numeric, dincolo de limitele acceptate conform acordurilor și tratatelor politico-militare internaționale, mai avea un tip de consecință: armamentul și dotările folosite în exerciții erau lăsate în teren după retragerea forțelor armate și notificarea formală a închiderii exercițiului”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Prezența unui număr atât de mare de soldați ruși în zona Mării Negre, cel puțin 100.000, a generat îngrijorări serioase, iar mesajul oficialilor occidentali a venit prompt și fără echivoc:  este o escaladare neprovocată, destinată să destabilizeze Ucraina.

„Într-o astfel de situație, o simplă scânteie poate genera un cerc vicios de reacție și contrareacție, care ar fi foarte greu de controlat și aceasta este principala îngrijorare astăzi în zona politică, militară, diplomatică. Însă în  momentul de față, situația este ținută sub control”, consideră Diaconescu.

Fostul ministru de externe a reliefat și contextul economico-politic în care au loc astfel de gesturi provocatoare din partea Moscovei:  

„În septembrie vor fi alegeri parlamentare în Federația Rusă. Pandemia de COVID-19 a lovit foarte greu statul rus. În egală măsură, impactul sancțiunilor economice introduse încă din 2014 începe, treptat, să-și arate consecințele în ceea ce privește economia și modernizarea Federației Ruse. Pe de altă parte, zona de est a Ucrainei este foarte industrializată, de aici și gândirea în legătură cu posibilele incursiuni ale Moscovei spre portul Mariupol, de exemplu, la Marea Azov. Închiderea  Mării Azov, apropierea de un oblast (unitate administrativă) din jurul Crimeei pot avea, dincolo de expresia unei deschideri și ridicării Federației Ruse la masa jocului global, și un anume tip de impact economic, dar în acest moment se discută mai ales de simbolistica politică și strategică în ceea ce privește toate aceste dezvoltări”, a punctat Cristian Diaconescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.