Semnal evident al răcirii relațiilor dintre Iohannis și Orban. Întrebat în legătură cu modul în care PNL protejează gruparea cu iz infracțional de la Iași, președintele a dat de înțeles că nu e sigur dacă vocea lui mai este ascultată în partid


Semnal evident al răcirii relațiilor dintre Iohannis și Orban. Întrebat în legătură cu modul în care PNL protejează gruparea cu iz infracțional de la Iași, președintele a dat de înțeles că nu e sigur dacă vocea lui mai este ascultată în partid

Președintele Klaus Iohannis nu a dat un răspuns clar marți, 27 aprilie, într-o conferință de presă, în momentul în care a fost întrebat de către jurnalistul Sebastian Zachmann dacă mai contează vocea lui în cadrul PNL. Întrebarea a venit în condițiile în care protejatul lui Orban, Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean Iași, nu a fost sancționat în vreun fel de PNL, deși este cercetat penal de DNA, iar Klaus Iohannis le-a solicitat liberalilor, în urmă cu câteva luni, să adopte o poziție pe această speță, dar a fost ignorat. 

O altă achiziție a președintelui PNL Ludovic Orban este primarul Iașului, Mihai Chirica, care de astăzi are calitatea de inculpat într-un dosar instrumentat de DIICOT ce vizează înșelăciuni cu un teren aparținând municipalității.

În acest context, Klaus Iohannis a precizat că va avea o discuție zilele acestea cu liderii PNL, în cazul în care partidul nu are vreo reacție cu privire la cei doi "penali".

Jurnalist: La începutul anului procurorii au început cercetarea penală pe numele președintelui Consiliului Județean Iași, liberalul Costel Alexe. Știm cazul, 22 de tone șpagă. Astăzi i-a venit rândul primarului PNL Iași, Mihai Chirica, transferat de la PSD. Dinspre PNL e o tăcere totală. Prin urmare vă întreb, unde sunt criteriile de integritate anunțate și de dvs. și de liberali în campanie? Nu e prea mult pentru PNL să țină 2 penali în funcții publice înalte? Când spun penali am folosit chiar expresia dvs. din trecut. 

Klaus Iohannis: Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă nu o va face, în următoarele zile voi avea o discuție pe această speță. 

Jurnalist: Îmi permit să insist puțin pentru că și după ce a apărut cazul Costel Alexe dvs. le-ați cerut celor din PNL să ia o decizie, or partidul v-a ignorat. Mai contează vocea dvs. în PNL? 

Klaus Iohannis: Vom vedea. 

Amintim că președintele Klaus Iohannis declara pe 12 ianuarie 2021 în cadrul unei conferințe de presă că se așteaptă de la președintele Consiliului Județean Iași, baronul galben Costel Alexe, să se autosuspende din funcție în cazul în care va fi cercetat penal. 

"Sincer, eu cred că această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurtă. Eu am spus dintotdeauna că persoane urmărite penal sau cum am spus la vremea respectivă, penali, nu au ce căuta în funcții publice. Nu știu dacă PNL trebuia să discute mai repede sau mai încet despre aceste chestiuni. Însă, dacă domnul Alexe va fi cercetat penal atunci cu siguranță eu aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține, până când se clarifică aceste aspecte", a precizat Iohannis. 

De asemenea, Iohannis a menționat că PNL poate lua în calcul retragerea sprijinului politic pentru Costel Alexe, dar nu dorește să se implice în decizia unui partid politic din funcția de președinte al României. 

"Se poate teoretic, dar e o decizie de partid în care nu m-aș amesteca", a completat Iohannis.

Totodată, reiterăm că președintele Klaus Iohannis a încuviințat pe 5 ianuarie începerea urmăririi penale în cazul baronului galben Costel Alexe, fost ministru al Mediului şi actual șef al Consiliului Județean Iași, în urma cererii venite din partea procurorilor DNA. (mai multe detalii AICI

Pe final, pentru a se înțelege de ce Chirica și Alexe sunt luați în brațe de actuala conducere a liberalilor, readucem în atenția publicului că Biroul Politic Județean al PNL Iași a decis în luna martie, cu unanimitate de voturi, să susțină la viitorul Congres al Partidului National Liberal candidatura actualului președinte al formațiunii, Ludovic Orban, pentru un nou mandat în această funcție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.