Franța și Marea Britanie se amenință cu măsuri de RĂZBOI: Londra trimite Royal Navy în Jersey după anunțul blocadei franceze în timp ce Parisul ia în calcul întreruperea cu energie electrică a insulei britanice


  • ACP
  • May 6, 2021 13:02
  • 3802
Franța și Marea Britanie se amenință cu măsuri de RĂZBOI: Londra trimite Royal Navy în Jersey după anunțul blocadei franceze în timp ce Parisul ia în calcul întreruperea cu energie electrică a insulei britanice

Marea Britanie a anunțat ieri că va trimite doua nave militare de patrulare (HMS Severn și HMS Tamar) în zona insulei Jersey, în urma amenințărilor primite din partea Franței, care ar intenționa să blocheze principalul port al insulei britanice. 

Asta a venit după ce Marea Britanie a introdus săptămâna trecută condiții noi într-un acord de pescuit privind accesul în apele sale, condiții despre care Parisul consideră că vor restricționa drepturile de pescuit ale francezilor în jurul insulei Jersey, lucru care încalcă acordurile dintre Marea Britanie și Franța. 

Ministrul Șef din Jersey, John Le Fondre, a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson, despre eventualele măsuri care trebuie luate în cazul unei blocade franceze, iar premierul a subliniat sprijinul său necondiționat pentru Jersey. 

Potrivit presei britanice, pescarii francezi au anunțat că dacă nu vor primi răspuns favorabil la cererile lor privind pescuitul vor bloca portul principal din Jersey, Saint Helier, și vor opri accesul la provizii, iar oficialii francezi au amenințat că își vor închide birourile din Insulele Canalului, dintre care Jersey e cea mai mare, și vor opri importul de produse din Jersey în Franța. 

Ministra franceză a Afacerilor Maritime, Annick Girardin, a declarat chiar că ar putea întrerupe alimentarea cu energie electrică a insulei britanice, rețeaua electrică din Insulele Canalului fiind alimentată prin cablu submarin din Franța. 

Girardin a declarat că regretă faptul că au ajuns la acest punct, dar Franța este gata să folosească măsurile de represalii dacă Marea Britanie nu revine asupra regulilor privind pescuitul în apele din jurul insulei Jersey. 

La rându-i, ministrul pentru relații externe din Jersey, Ian Gorst, a declarat că reacția franceză este „extrem de dezamăgitoare” și „disproporționată”, dar speră că disputa poate fi închisă prin dialog.

Președintele Asociației Pescarilor din Jersey, a spus: „Era inevitabil ca francezii să înceapă... reacția pe care o vedem din Franța este aproape de ceea ce ați vedea din Iran sau Rusia. Nu spun doar că pot întrerupe alimentarea cu energie electrică, pescarii francezi spun că vin joi să blocheze portul pentru a opri intrarea feriboturilor, astfel încât să nu existe aprovizionare cu alimente și combustibil. Iar asta se apropie destul de mult de un act de război” – sursa AICI

(Sursa: Jersey Evening Post) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.