Testamentul din morgă. Eugen Ionesco, despre mărturisitorul Remus Radina: ”unul dintre eroii sau sfinții epocii noastre. Un martir voluntar”


Testamentul din morgă. Eugen Ionesco, despre mărturisitorul Remus Radina: ”unul dintre eroii sau sfinții epocii noastre. Un martir voluntar”

Istoricul Flori Bălănescu amintește, pe Facebook, că s-au scurs 9 ani de la trecerea la Domnul a regretatului Remus Radina, ofițer de carieră, fost deținut politic și mărturisitor esențial al temnițelor și lagărelor de exterminare comuniste.

Titlul volumului său memorialistic – ”Testamentul din morgă” – pleacă de la o brutală experiență directă: Remus Radina a fost închis în morga penitenciarului Gherla, în mai 1958.  

”Nouă ani de la plecarea lui Remus Radina (1924-2012), ofițer de carieră, fost deținut politic al regimului comunist, luptător consecvent pentru conservarea memoriei, în ciuda condițiilor precare de trai din azilul politic parizian, a bolii și a tuturor oboselilor. 

Remus Radina a început scrierea mărturiei despre detenția politică și despre natura criminală a regimului ideologic comunist de ziua independenței Statelor Unite, pe 4 iulie 1978, la Paris. 

În scurta Prefață, Eugene Ionesco îl numește ‹unul dintre eroii sau sfinții epocii noastre. Un martir voluntar, care nu renunță nici la credința sa, nici la ceea ce îi dictează conștiința›; ‹Mă înclin înaintea curajului lui Remus Radina și-l invidiez de a fi îndrăznit totul›.

Titlul cărții nu este o găselniță ca atâtea altele, chiar a fost închis în morga penitenciarului Gherla, în mai 1958”, scrie Flori Bălănescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.