Summitul B9. Deputatul USRPLUS Teodor Lazăr: "Mesajul nostru pentru Federația Rusă trebuie să fie clar că suntem oricând pregătiți să ne apărăm în fața oricărei forme de amenințare din partea Moscovei"


Summitul B9. Deputatul USRPLUS Teodor Lazăr: "Mesajul nostru pentru Federația Rusă trebuie să fie clar că suntem oricând pregătiți să ne apărăm în fața oricărei forme de amenințare din partea Moscovei"

Deputatul USRPLUS Teodor Lazăr a punctat că organizarea Summitului B9 la București reprezintă un succes din perspectiva securității naționale și regionale, însă trebuie să fie doar un nou pas către consolidarea unei structuri puternice care să aibă capabilitatea de a transmite un mesaj ferm Rusiei și anume "că suntem oricând pregătiți să ne apărăm în fața oricărei forme de amenințare din partea Moscovei".

"Organizarea Summitului B9 la București reprezintă un succes pentru interesele de securitate ale României, însă acest moment trebuie să fie doar un nou pas către consolidarea unei structuri cu o puternică componentă politică, militară și economică în regiune.

Principalul scop al acestei structuri apărute în interiorul NATO, cu un puternic sprijin american, trebuie să rămână întărirea securității pe flancul estic al NATO. De când Vladimir Putin a ajuns președinte, în urmă cu două decenii, Federația Rusă acționează ca un actor imprevizibil, în special în estul Europei. De aceea, România, Polonia și celelalte state din estul Europei trebuie să-și dezvolte și mai mult actualele capabilități de apărare. Mesajul nostru pentru Federația Rusă trebuie să fie clar că nu ne dorim o confruntare militară, dar în același timp că suntem oricând pregătiți să ne apărăm în fața oricărei forme de amenințare din partea Moscovei.

De aceea, consider că țările membre B9 trebuie să-și întărească cooperarea, astfel încât să fim capabili să transferăm rapid capabilități militare în cazul în care una sau mai multe țări sunt victima unei agresiuni", a declarat deputatul USRPLUS. 

De asemenea, Teodor Lazăr a subliniat că țările membre NATO de pe flancul de est sunt mult mai atente la orice acțiune destabilizatoare a Federației Ruse deoarece am suferit cu toții în trecutul recent din cauza imperialismului rusesc.

"Națiunile din Estul Europei și-au câștigat libertatea în 1989, iar asta face ca noi să fim mult mai prevăzători și mai circumspecți la acțiunile rusești. Tocmai de aceea ne bucurăm că președintele Biden continuă să sprijine acest demers inițiat de președintele Trump", a zis Lazăr.

Totodată, deputatul USRPLUS a menționat că planul creării unui brâu de securitate în estul Europei nu este nou, însă este sigur că de această dată proiectul va fi unul de succes.

"După primul război mondial, lideri politici români și polonezi au dorit să creeze o organizație de state care să se protejeze de ambițiile Rusiei și Germaniei, însă planul a eșuat. De această dată însă planul va fi unul de succes datorită implicării Statelor Unite. Prezența americană în acest format reprezintă garanția succesului", a conchis Lazăr.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.