Datele care cutremură regimul Erdogan: procentul turcilor care se află în pragul foametei


  • ACP
  • May 11, 2021 20:27
  • 2552
Datele care cutremură regimul Erdogan: procentul turcilor care se află în pragul foametei

Site-ul de știri Bianet a publicat luni cele mai recente rezultate ale unui sondajului public lunar făcut în Turcia, de un institut de cercetare sociologică din Istanbul, Metropoll Research, care a constatat că până la 27% dintre turci trăiesc acum la limita foametei, neputându-și satisface nevoile de bază.  

Özer Sencar, fondatorul Metropoll Research, a arătat că această parte semnificativă a populației din Turcia a ajuns să fie "pe jumătate înfometată" în momentul de față, în timp ce numărul turcilor care își mai pot acoperi toate cheltuielile a scăzut de la 26% la doar 17,2% numai în ultimul an.    

"Cum ar putea societatea să devină atât de săracă într-un an? Acest lucru se poate întâmpla doar în timp de război", a mai spus Sencar.  

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care Turcia este în continuare o putere economică și militară, cu o industrie solidă și o agricultură avansată, cu exporturi masive pe mai multe piețe.  

"Ajutorul acordat de guvern persoanelor care au suferit daune și pierderi de venituri din cauza pandemiei (de doar 1,5% din venitul național) este la cel mai scăzut nivel din întreaga lume", ar fi una dintre explicațiile degradării severe a condițiilor de trai din Turcia, spune fondatorul Metropoll Research, dar mulți turci găsesc vinovată pentru situația asta cea mai mare parte a politicii economice a administrației partidului de guvernământ AKP, care îl susține pe președintele Erdogan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.