Cazul uciderii ursului Arthur ar putea ajunge pe masa lui Kovesi. Europarlamentarul Vlad Gheorghe, solicitare către Comisia Europeană


Cazul uciderii ursului Arthur ar putea ajunge pe masa lui Kovesi. Europarlamentarul Vlad Gheorghe, solicitare către Comisia Europeană

Europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe a anunțat vineri că a propus Comisiei Europene înființarea unui Parchet European specializat pe investigarea infracțiunilor de mediu. Totodată, eurodeputatul a solicitat Comisiei Europene extinderea mandatului EPPO, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, pentru a avea în atribuții inclusiv urmărirea penală în cazul infracțiunilor împotriva mediului și biodiversității. 

"După cum am văzut și în cazul ursului Arthur, adesea, acest tip de infracțiuni au și un aspect transfrontalier, de aceea trebuie să intervenim la nivelul întregii Uniuni", a motivat Vlad Gheorghe înființarea unui Parchet European pentru infracțiunile de mediu. 

Redăm comunicatul complet al eurodeputatului USRPLUS: 

"AM CERUT UN PARCHET EUROPEAN PENTRU INFRACȚIUNILE DE MEDIU!

Am propus Comisiei Europene constituirea unei structuri europene care să ancheteze infracțiunile de mediu din statele membre. După uciderea ursului brun de 17 ani (Arthur) în județul Covasna din România de către principele Josef-Emanuel de Liechtenstein am transmis o serie de interpelări autorităților române - încă aștept răspunsurile, vă țin la curent.  

Fapta este cu atât mai gravă cu cât ursul era într-un sit Natura 2000 și e specie protejată local și european, ceea ce face ca vânătoarea să încalce obligațiile României și UE în materie de mediu. De multe ori eșuează aducerea în fața justiției a infractorilor (persoane fizice sau juridice) din alte state membre decât cel în care se produce fapta.  

Crearea unui mecanism comun al UE ar permite prevenirea și urmărirea penală transfrontalieră eficientă a infracțiunilor de mediu, de aceea am solicitat Comisiei Europene:

- să extindă mandatul Agenției Europene de Mediu pentru a-i conferi competența de a investiga infracțiunile de mediu;

- să extindă mandatul Parchetului European (EPPO) și să-i acorde competența de urmărire penală și asupra infracțiunilor împotriva mediului și biodiversității

- să consolideze aplicabilitatea transfrontalieră a legislației UE privind mediul, cu armonizarea legislației penale a statelor membre prin propuneri concrete.  

Infracțiunile împotriva speciilor sălbatice distrug în mod semnificativ mediul, iar asta produce pierderi iremediabile pentru fiecare dintre noi și mai ales pentru generațiile viitoare, care nu vor mai beneficia de patrimoniul natural pe care îl avem și nu-l prețuim.  

Degradarea și pierderea habitatelor (inclusiv prin tăieri ilegale, construcții în buza pădurii etc.) și infracțiunile împotriva speciilor sălbatice reprezintă cele două ameninţări majore la adresa biodiversităţii - iar ambele activități sunt extrem de profitabile pentru infractori. După cum am văzut și în cazul ursului Arthur, adesea, acest tip de infracţiuni au și un aspect transfrontalier, de aceea trebuie să intervenim la nivelul întregii Uniuni, la fel ca în cazul corupției prin Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.