Nereguli în organizarea unui concurs la Spitalul Colțea. MIZA: mult râvnitul post de șef al Serviciului de Achiziții și gestionarea bugetului aferent


Nereguli în organizarea unui concurs la Spitalul Colțea. MIZA: mult râvnitul post de șef al Serviciului de Achiziții și gestionarea bugetului aferent

Unul dintre subiectele din cadrul concursului pentru ocuparea postului de șef Serviciu Achiziții Publice la Spitalul Colțea din București a fost formulat greșit, din cauza necunoașterii legislației în domeniu. Acest lucru a fost reclamat de fosta judecătoare Lavinia Coțofană (foto), care s-a înscris la concurs și care solicită anularea acestuia.

Concursul s-a desfășurat în data de 20 mai.  

Comisia de concurs a fost formată din șefii serviciilor de achiziții de la spitalele „Dr. Victor Gomoiu”,  „Pantelimon” și ”Sfântul Ioan” din București.

Unul dintre subiecte a fost formulat după cum urmează: „Cum se calculează termenul de contestare în care o persoană care se consideră vătămată la răspunsul primit la notificarea „prabileală” (sic!) (corect „prealabilă”- n.red.) sau care nu a primit niciun răspuns la notificarea prealabilă, precum și cea care se consideră nemulțumită de măsurile de remediere adoptate de autoritatea contractantă, poate sesiza Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor”.

Problema este că instituția procedurii notificării prealabile, prevăzută în Legea 101/2016 a fost abrogată prin Ordonanța de urgență 45/2018, lucru susținut de Lavinia Coțofană.  

Ea este cea care a devoalat jaful de la Spitalul de copii „Dr. Victor Gomoiu” din mandatul fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea,, în calitatea sa de director juridic al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).  

„Va fi interesant dacă un candidat <<ales>> va trata subiectul conform legii care nu mai e în vigoare de 3 ani, dar Comisia de concurs nu a aflat asta.  Deci, cel care va gestiona banii publici ai spitalului și de care depind indirect și pacienții este selectat în baza legii abrogate, de către o Comisie care nu e capabilă să identifice macar legislatia in vigoare”, a scris Coțofană pe Facebook.

Ea a cerut „anularea concursului”. „În subsidiar se impune anularea subiectului nr. 2 și recalcularea baremului. Cu privire la barem, vă solicit să constatați inexistența în fapt a acestuia, nefiind un veritabil barem, necuprinzând instituțiile care sunt punctate și modul în care acestea sunt punctate”, a scris fosta judecătoare în contestație.

Potrivit unor surse din cadrul Spitalului Colțea, în organizarea concursului nu a fost implicat Serviciul Juridic, așa cum prevăd reglementările în vigoare. 

Iuliana Panaghia, șef Seviciu „Resurse Umane” și secretar al Comisiei de concurs, implicată direct în organizarea acestuia și elaborarea subiectelor, nu a dorit să comenteze pe marginea acestei spețe. „Comunicarea cu presa este reglementată intern. Vă rog să vă adresați secretariatului spitalului și să solicitați un punct de vedere din partea conducerii”, ne-a declarat Panaghia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.