Deputatul USRPLUS Teodor Lazăr, solicitare adresată lui Klaus Iohannis: "Să susțină în interiorul NATO și UE o poziție dură față de gestul Belarusului care a acționat ca un stat terorist"


Deputatul USRPLUS Teodor Lazăr, solicitare adresată lui Klaus Iohannis: "Să susțină în interiorul NATO și UE o poziție dură față de gestul Belarusului care a acționat ca un stat terorist"

Deputatul USRPLUS Teodor Lazăr i-a solicitat, marți, 25 mai, președintelui Klaus Iohannis că susțină o poziție dură în cadrul UE și NATO față de acțiunea teroristă a Belarusului de a deturna un avion de linie cu scopul răpirii unui jurnalist incomod pentru regimul Lukashenko. 

"Solicit președintelui Iohannis să susțină în interiorul NATO și UE o poziție dură față de gestul Belarusului care a acționat ca un stat terorist și a deturnat un avion de linie care îi survola spațiul aerian, pentru a răpi un jurnalist ce are opinii critice față de regimul dictatorial de la Minsk. E timpul ca democrațiile occidentale să nu mai accepte astfel de gesturi, deoarece aceste politici s-au dovedit de fiecare date falimentare. Fiecare pas pe care îl facem înapoi în semn de bunăvoință este văzut ca o slăbiciune din partea dușmanilor libertății, fie că aceștia se numesc China, Rusia, Belarus, Iran sau Hamas", a afirmat liderul USR Teodor Lazăr.

De asemenea, deputatul USRPLUS a amintit că, în ultimele decenii, politicile împăciuitoare ale democrațiilor occidentale au fost urmate de acțiuni ale țărilor nedemocratice care au încălcat dreptul internațional.

"Poziția moale a administrației Obama le-a dat curaj rușilor să ocupe ilegal Crimeea în 2014, Iranului să-și accelereze programul nuclear, Coreei de Nord să-și accelereze programul nuclear și balistic. În plus, retragerea intempestivă din Irak a produs apariția Statului Islamic. Din păcate, în ultimele 3-4 luni vedem că Occidentul adoptă aceeași politică moale, iar rezultatul este vizibil peste tot: o Chină din ce în ce mai amenințătoare, o Rusie tot mai activă, reactivarea organizațiilor teroriste islamice din Orientul Mijlociu, iar acum acest gest al Belarusului ce nu poate fi încadrat decât la terorism de stat", a mai zis parlamentarul USRPLUS. 

Totodată, Teodor Lazăr a precizat că Occidentul și-a păstrat în ultimele secole primatul moral pentru că a acționat de fiecare dată ferm în apărarea adevărului și a dreptății.

"Democrația, drepturile omului și dreptul internațional sunt chestiuni ce nu pot fi supuse niciunei negocieri. De aceea, acum mai mult decât oricând trebuie să acționăm cu toții într-un singur glas. Trebuie să acționăm curajos, fără ezitare și să-i pedepsim pe cei care se fac vinovați de astfel de crime", a explicat deputatul USRPLUS.

Pe final, Lazăr a subliniat că vremea comițiilor și comitetelor a trecut și că a venit momentul să acționăm conform propriilor noastre valori.

"Occidentul trebuie să transmită tuturor mesajul că nu vom mai accepta nicio încălcare a legislației internaționale, nicio încălcare a drepturilor omului și niciun derapaj democratic. Iar statele și liderii politici care se ocupă cu astfel de acțiuni trebuie să sufere consecințele. Dacă Lukasenko scapă nepedepsit, atunci și alți dictatori îi vor urma exemplul", a conchis Lazăr.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.