"Trebuie să comasăm județele!". Emil Boc pledează pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României: "Gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar"


"Trebuie să comasăm județele!". Emil Boc pledează pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României: "Gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar"

Primarul liberal al municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, a declarat că susține în continuare desființarea județelor, așa cum sunt ele în forma actuală, fiind necesară o regionalizare a României atât pentru a fi atrase fonduri europene la nivel regional, cât și pentru a fi distrus sistemul clientelar creat de regimul comunist în 1968. 

"România nu are regiunea în Constituție, avem regiuni ca și ONG-uri. Soluția este modificarea Constituției, de a introduce regiunea în Constituție. S-a încercat în 2014, s-a ajuns la Curtea Constituțională pentru că a fost greșit formulată și a căzut.  

În 2011, ca premier am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800 de mii de locuitori. Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR-ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit.  

Rămân la convingerea că e mai ușor să comprimi județele prin lege, decât să modifici Constituția cu două treimi și cu greutățile facerii.  

Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele. Dar gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care există din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sisteme care și-au clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani", a declarat primarul Emil Boc, la o discuție despre "Reforma administrativ teritorială a statului, între deziderat (tehnic) și pragmatism (politic)", organizată de ICDE în parteneriat cu Expert Forum. (sursa: Știri de Cluj)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.