De ce eșuează vaccinarea: românii se tem de covid mai puțin decât de sistemul medical de stat, care-i omoară de 30 de ani


De ce eșuează vaccinarea: românii se tem de covid mai puțin decât de sistemul medical de stat, care-i omoară de 30 de ani

Românii nu mai vor în spitalele de stat. Unii, se duc în ultima clipă, disperați. Sau fug, cu puținii bani strânși, la cele private. Alții preferă să moară acasă, cu demnitate, decât să fie chinuiți și storși de bani prin spitalele statului român. Iar pandemia a arătat mai clar ca niciodată ce lipsit de inimă este acest sistem: oameni arși de vii, pacienți legați de pat înainte de a muri, cadavre abandonate cu orele printre bolnavi. Nu e nici o metaforă în ceea ce scriu, citiți știrile.

Așa că, aproape firesc, acum, românii sunt indiferenți la campania de vaccinare. Desigur, sunt cauze multiple pentru faptul că-n România campania de vaccinare gâfâie, abia se mai vaccinează circa 50-60.000 de oameni pe zi, dintre care doar vreo 25.000 vin la prima doză. Pentru comparație, aici, în statul Texas, care are o populație cu circa 50% peste cea a României, aproximativ 29 de milioane de locuitori, se vaccinează zilnic 130.000 de persoane, dar au existat și vârfuri de 240.000 de imunizări pe zi.

Eu nu cred că românii se tem de vaccin. Puțini înghit diferite teorii conspiraționiste. Eu cred că majoritatea sunt indiferenți la campania de vaccinare. Nu-i interesează. Cred că se vor descurca și fără vaccin. Acesta este rezultatul a zeci de ani în care au știut că, dacă intri pe poarta unui spital de stat, îți joci viața la ruleta rusească. În consecință, au preferat să se trateze acasă, fiecare cum a putut.

De partea cealaltă, cadrele medicale din sistemul de stat le-au confirmat temerile. Nu prea am avut eroi în halate albe, în această pandemie. Ce am avut însă a fost un cor de cadre medicale care mai cereau niște bani, deși salariile din spitalele de stat sunt la nivelul celor din Occident, iar mica corupție, plicul cu atenții, nu s-a diminuat mai deloc. Hoția nu s-a diminuat în perioada 2020-2021, dimpotrivă. Presa a scris constant despre achizițiile inutile, excesiv de scumpe și, foarte probabil, corupte făcute de acest “sistem“. La Lețcani, în Iași, o bandă de pesediști-tâlhari a construit cu surle și trâmbițe un spital mobil, pentru tratarea pacienților cu covid-19. Circa 15 milioane de euro aruncați pe geam, fiindcă spitalul, ridicat fără să îndeplinească standardul de funcționare, cu materiale chinezești, proaste, e de nefolosit. Acesta a fost, deci, spectacolul oferit românilor de sistemul de stat, în plină pandemie: furturile au luat amploare.

Iohannis și trupa sa de politicieni care n-au văzut vaca decât la National Geographic nu au rezolvat cel mai mare blocaj al campaniei de vaccinare de la țară, adică locul de care domnul președinte și toți cei ca el fug speriați. În șase, șapte ani de mandat, nu cred că Iohannis a petrecut mai mult de 24 de ore vizitând mediul rural. În străinătate a stat sute de zile. Iar liderii PNL și USR sunt pe același calapod: șmecheri de oraș, dar care o iau la fugă dacă se duc la sat și dau peste un gânsac nervos, care-și apără turma. Unul nu este în stare să comunice cu oamenii de la sat, să-i simtă și să se facă simțiți.

Campania de vaccinare se va termina cum se va termina, eu sper ca România să depășească pandemia, dar să nu uite lecțiile ei. Iar lecția cea mai importantă este că sistemul medical de stat este un eșec. Măcar să ne alegem cu un lucru bun, după pandemie: să demolăm, la radere, acest sistem de exterminare a românilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.