FOTO/VIDEO "Europa ar trebui să fie mai fermă contra lui Lukashenko!". Protestatarii din fața Ambasadei Belarusului la București au fost pozați pe furiș din interiorul clădirii


FOTO/VIDEO "Europa ar trebui să fie mai fermă contra lui Lukashenko!". Protestatarii din fața Ambasadei Belarusului la București au fost pozați pe furiș din interiorul clădirii

Câteva zeci de persoane au protestat, duminică, 30 mai, în fața Ambasadei Republicii Belarus în România, împotriva actului terorist comis de dictatorul Aleksandr Lukashenko prin care a oprit un avion la sol pentru a răpi un jurnalist incomod regimului de la Minsk, ne referim la Roman Protasevich. Protestatarii au solicitat regimului dictatorial condus de Lukashenko să-i elibereze pe jurnalistul Roman Protasevich şi pe prietena acestuia, Sofia Sapega. Protestul a fost organizat de organizațiile civice Geeks For Democracy, Funky Citizens, Forum Apulum, Corupţia Ucide, Iniţiativa România şi Rezistenţa.

La protest a participat și Oana Gheorghiu, reprezentantă a organizației Dăruiește Viață, ONG care construiește unități medicale în baza donațiilor primite de la cetățeni, arătând prin contrast și mai mult cât de incapabil și corupt este statul român atunci când vorbim despre modernizarea sistemului de sănătate. Într-o declarație oferită pentru un reporter al ONG-ului Funky Citizens, Oana Gheorghiu a punctat că Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri mai drastice în privința Belarusului. 

"Mi se pare incredibil că un stat poate să facă un astfel de lucru, să deturneze un avion doar ca să pună mâna pe un jurnalist care e împotriva regimului. E incredibil și de netolerat. Cred că Europa ar trebui să fie un pic mai fermă în ceea ce privește atitudinea față de Lukashenko și de ceea ce se întâmplă în Belarus. Eu sunt aici pentru că e datoria noastră să tragem un semnal. Am trăit niște ani în comunism, știm ce înseamnă asta. Mi se pare incredibil ce pățește acest tânăr doar pentru că încearcă să lupte pentru țara lui. 

Europa a luat niște măsuri privind zborurile, dar sper să se gândească să ia măsuri mai ferme chiar dacă e și Rusia la mijloc și se implică în acest incident. Sper că Europa va face puțin mai mult și nu va lăsa ca viața unui tânăr să fie la discreția unui nebun. Lukashenko e un nebun", a zis Oana Gheorghiu. 

Vedeți video: 



De asemenea, un tânăr protestatar a subliniat că este de datoria tuturor cetățenilor europeni să apere libertatea presei: "Mi se pare o violare a dreptului internațional. Mi se pare că este un tip de piraterie. Mai avea câteva minute până să ajungă în spațiul de destinație. Este atacat un pilon al democrației, libertatea presei. Este atacată libertatea și democrația Europei. Este de datoria noastră pentru noi ca europeni să apărăm libertatea presei și în același timp să protejăm drepturile omului".

Vedeți video:



Totodată, liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, a venit la protest cu o pancartă care îl prezintă pe autocratul rus Vladimir Putin ca păpușar al războiului împotriva Occidentului. Vedeți foto, sursa Oana Gheorghiu, Dăruiește Viață: 

Protestatara Angi Șerban, reprezentantă a organizației Corupția Ucide, prezentă la manifestația de ieri, a publicat pe Facebook un text în limba engleză prin care își manifestă încrederea că lumea occidentală va riposta pe măsură împotriva actului terorist comis de Lukashenko. 

"The world is changing and not only the new generation wants to have freedom of speach, free opinions, free manifesting and the freedom to criticize the power, every generation wants all of the above and more. And it's their right as human beings to!!

The dictatorship it's not an option to live under, never was and never will be one and the present world acts against it. For some that means to be captured as Protasevich and Sofia were, to be beaten, jailed and punished because they had the guts to speak against it. For telling the truth! But that's unacceptable!  

Another unacceptable fact is to commit state terrorism as the supreme leader of it and traumatize people from a plane, under a false pretext, to catch an uncomfortable journalist as if he's your property and you can do whatever you wish with his life!! Like you've been doing with an entire country by now!

Lukashenko, the world is watching you right now and demands you to STOP and to release those kids!  

And the people you're trying to rule with your boot have already risen against you!!

I know that EU, UK and the rest of the world will strike back according to your terrorist act!", a scris Angi Șerban pe Facebook

Strada pe care se află Ambasada Belarusului la București a fost rebotezată de protestatari drept Roman Protasevich, ca aluzie la propunerea profesorului Andrei Oișteanu. Vedeți foto, sursa Elena Tănase, Europa Liberă:

Pe final, trebuie semnalat faptul că Oana Gheorghiu a surprins un reprezentat al Ambasadei Belarusului la București care poza pe ascuns protestatarii, din spatele perdelei dintr-una din încăperile reprezentanței diplomatice. 

"Mâna lungă a lui Lukașenko ne face poze discret. Poate găsește vreo metodă să ne aplice și nouă vreo pedeapsă", a scris Oana Gheorghiu pe Facebook

Vedeți foto: 

Surse foto: Angi Șerban, Elena Calistru, Oana Gheorghiu - Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.