De ce nu înțelegem politica externă a Ungariei și a Rusiei


De ce nu înțelegem politica externă a Ungariei și a Rusiei

Azi am citit un articol în care se vorbește despre faptul că la Budapesta va veni un nou lider care îl va înlocui pe Viktor Orban. Este vorba de primarul Budapestei. 

În mediul online, reacția era una de bucurie. Se vede că noi românii nu înțelegem politica externă a Ungariei și a Rusiei. Spun asta pentru că cele două țări se aseamănă din multe puncte de vedere. Nu degeaba Viktor Orban și Vladimir Putin se înțeleg bine. 

Însă noi trebuie să realizăm un lucru: indiferent de cine se află în vârful puterii la Budapesta sau la Moscova, politica externă a Ungariei și a Rusiei rămâne aceeași. Ceea ce nu pot spune și despre București. Probabil că noul lider, dacă îl va înlocui pe Viktor Orban, nu va fi la fel de agresiv, însă tot va avea visul Ungariei Mari.

Pe de altă parte, indiferent de liderul care a condus-o, Ungaria nu a uitat niciodată de comunitățile maghiare din jurul ei, așa cum România și-a uitat românii. Se vede asta în Transilvania. De asemenea, remarcăm modul în care Ungaria luptă pentru cetățenii săi din Ucraina – în această problemă, sincer vă spun, ar trebui să facem front comun cu Ungaria, pentru că în speța asta avem interese comune, cu atât mai mult cu cât Ucraina este, de departe, cel mai ostil vecin direct al României (e o evidență bazată pe un vechi rechizitoriu, iar ce pătimesc românii de acolo este extrem de dureros). 

La fel, am văzut numeroși semeni care s-au bucurat când în Rusia a apărut acest Alexei Navalnîi. Naivi până peste poate, credeau că Putin se va prăbuși de la putere și că Rusia se va schimba. Însă Rusia NU se poate schimba. Pentru că atunci nu va mai fi Rusia. I-am urmărit discursurile lui Navalnîi pe probleme de politică externă: sunt absolut identice cu cele ale lui Putin. Deci despre ce vorbim? 

Revenind la Ungaria, și cu asta închei, televiziunea publică are studiouri în toate regiunile din jurul Ungariei unde există comunități maghiare. TVR-ul abia-abia a deschis un studio la Chișinău. Pe când unele la Cernăuți și la Novi Sad?  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.