Războiul gunoaielor de la S1. Ramificațiile incredibile – politicieni, afaceriști, patroni de trusturi media – ale mafiei căreia i s-au delegat pe 25 de ani serviciile de salubritate. Armand: „Voi solicita Consiliului Local și în Justiție rezilierea contractului cu această companie șantajistă. Cu mafia nu se negociază”


Războiul gunoaielor de la S1. Ramificațiile incredibile – politicieni, afaceriști, patroni de trusturi media – ale mafiei căreia i s-au delegat pe 25 de ani serviciile de salubritate. Armand: „Voi solicita Consiliului Local și în Justiție rezilierea contractului cu această companie șantajistă. Cu mafia nu se negociază”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, pare să fi repurtat o nouă victorie în războiul pe care îl duce de la instalarea în funcție cu compania de salubritate pe care edilul nu s-a sfiit s-o numească „companie șantajistă” și „mafie”. Armand a anunțat că va depune plângere penală împotriva Romprest pentru șantaj, precizând că „legea spune foarte clar că ESTE INTERZIS să întrerupă serviciul de salubrizare”.  

Pe de altă parte, Ionel Stoica, fost jurnalist proeminent pe zona de justiție, în prezent coordonatorul serviciului de presă al Primăriei S1, a prezentat public, cu amănunte esențiale pentru înțelegerea situației de la Sectorul 1, ramificațiile „mafiei gunoaielor”, interesele și sumele colosale de care a beneficiat controversata companie de salubritate căreia fostul primar liberal Andrei Chiliman i-a încredințat un contract pe 25 de ani.  

 „Înțeleg că operatorul de salubritate a anunțat că reîncepe să strângă gunoiul din Sector și și-a recunoscut vina pentru șantajul creat în aceste zile în care nu a ridicat gunoiul. Da. Iată că am avut dreptate! Legea spune foarte clar că ESTE INTERZIS să întrerupă serviciul de salubrizare. Administratorilor companiei le-a fost frică să mai continue cu șantajul. Dar lucrurile nu vor rămâne așa. Toți cei care și-au permis această situație vor răspunde în Justiție pentru că au pus în pericol sănătatea populației din Sectorul 1. 

Primăria Sectorului 1 va depune plângeri penale pentru infracțiunea de șantaj împotriva acționarilor Companiei Romprest Service S.A. și solicită autorităților abilitate să fie ridicată licența acestui operator. Pentru că România este stat de drept, nu stat mafiot. 

În paralel, voi solicita Consiliului Local Sector 1 și în Justiție rezilierea contractului cu această companie șantajistă. Cu mafia nu se negociază. Vreau să asigur toți locuitorii Sectorului 1 că astfel de situații nu se vor mai repeta”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa oficială de Facebook.  

Romprest a fost în centrul unui scandal între acționari la începutul anului și a refuzat colectarea gunoiului după ce noua administrație a acuzat compania că facturează servicii care n-au fost prestate în realitate.

În luna martie, primarul Clotilde Armand anunța că Primăria Sectorului 1 a predat procurorilor DNA contractul de delegare a gestiunii de salubrizare, încheiat între Consiliul Local şi compania Romprest, în anul 2008 și alte acte adiţionale. „Cei care au prejudiciat cetăţenii Sectorului 1 cu peste 117 milioane de lei să fie traşi la răspundere”, a scris atunci Armand pe Facebook.

Potrivit unor surse judiciare ale G4media.ro, DNA a solicitat Primăriei Sectorului 1, în regim de urgență, la sfârșitul lunii mai, lista cu tarifele de salubrizare lunare practicate de compania Romprest din 2008 până în 2018 pentru măturat manual și mecanizat, răzuit rigole, spălat și stropit carosabil.

Ionel Stoica:  

Iar s-au inflamat și jurnaliștii și politicienii răsplătiți de mafia gunoaielor. În ce culori frumoase este zugrăvită compania Romprest Service SA- firma de suflet a lui Florian Walter, fost Bușcă, preluată de off-shore-urile grupării de la Monaco, după o luptă demnă de filmele cu gangsteri.  

Astea-s date despre care presa a tot scris în anii ‘90- 2000, firmele lui Walter au căpușat la greu instituțiile publice pe cam tot ce ținea Ministerul Transporturilor, în schimbul finanțărilor politice pentru PSD. Zeci de milioane de dolari/ euro pentru salubrizarea şi întreţinerea aeroporturilor din România, CFR, metrou, construcții de blocuri ANL etc. Sper că n-a uitat nimeni că Miron Mitrea (PSD) i-a botezat o fată lui Walter, erau cumetri. Romprest Service SA a fost înființată pentru același lucru, contracte publice uriașe umflate prin acte adiționale, iar comisioanele se întoarceau la partid. Începand din 2013, firma a avut 333 de contracte de achizițiii semnate cu instituții publice, valoarea totala a acestora fiind de 140.348.392,06 de euro (conform datelor Confidas).  

Relația vicioasă între Romprest Service SA și Primăria Sectorului 1 începe în 2008, când Andrei Chiliman (PNL) a semnat contractul de delegare a serviciilor de salubritate pe 25 de ani. Poate n-am fi aflat niciodată cum s-a încheiat contractul ăsta, dar detalii apar într-o anchetă deschisă de DNA în 2015, în care era vizat fostul trezorier PNL, Vlad Moisescu. Procurorii DNA precizau că Moisescu susţinea în cadrul primăriei interesele firmelor STRACO şi ROMPREST, având „interese directe în legătură cu aceste firme, întrucât o parte din banii de pe contractele încheiate cu primăria se întorceau la Vlad Moisescu şi la funcţionarii de rang înalt din primărie cu titlu de mită sau pentru traficul de influenţă exercitat”.

„În cazul ROMPREST, Vlad Moisescu a cerut ca parte din procentul stabilit de 10% - 15% să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV, România TV, prin care îşi asigura protecţie atât lui, cât şi lui Chiliman Andrei şi Ioana Costescu. Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass – media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva aceştia ar fi avut capacitatea să oprească speculând relaţia contractuală”, mai arăta DNA. Ancheta a fost clasată în ianuarie 2021, dar detaliile din acest caz, plus stenogramele Vlad Moisescu – Sebastian Ghiță (“Ai vazut ca mi-am bagat nitel coada in sectorul 1? Cred ca m-ai simtit!”) sunt încă pe internet- https://bit.ly/3vUqeYl 

Într-o discuție pe care Florian Walter, fost Bușcă, a avut-o, în 2017, cu fosta procuroare DNA, Mihaiela Iorga-Moraru- în prezent procuror la Secția Specială, fostul milionar explica la ce presiuni era supus să cedeze compania- care era abonată la contracte cu statul și cine sunt rivalii săi: “Deci astea sunt aflate de mine, mă rog, în săptămânile trecute, de la o persoană care a lucrat doisprezece ani lângă el. M-am și speriat! Adică, io cand am auzit ca l-a urmarit pe Vlad Moisescu, Dragoș Dobrescu doi ani de zile, doamna! Ce santaje... prin strainatate, prin Romania, peste tot, doi ani de zile. Deci a avut echipaje, ca sa le numesc asa, in care a urmarit oameni, inclusiv sotiile la ministri sau parlamentari care erau la Bruxelles. Deci m-am speriat ce mi-a spus omul ala. Domne, nu se poate asa ceva! 

Doi ani de zile te investeste niste oameni sa-ti urmareasca peste tot orice miscare si am inteles ca si lovitura data catre...la Crin Antonescu, ca n-a mai candidat la presedintie tot d-aicea s-a..., tot dintr-un santaj din asta mare de la Bruxelles. Au stat acolo cateva echipaje sa urmareasca aceste doamne doua trei saptamani. V-a spus sotia sau cumnata-mea ca si sefa... a fost... urmarită, da' n-am putut... Pozele sunt într-un calculator, dar n-am putut să fac rost de ele. La oameni le e frica in momentu de fata, dar ele exista. Adica Dragos Dobrescu, prin ajungerea domnului Crin Antonescu presedinte, ar fi trebuit sa puna șaptișpe ministri.” Întreaga poveste am scris-o aici- https://bit.ly/2SaQxuV 

Prețurile serviciilor din contractul semnat cu Romprest în 2008 au fost ajustate de doua ori, prin contracte aditionale, votate in Consiliul Local- 2012 și 2019. PSD și PNL au fost parteneri în aceste combinații. Curtea de Conturi a constatat, în 2016, ca Primaria Sectorului 1 a achitat nelegal către Romprest, in perioada 2013-2016, suma totala de 94,1 de milioane de lei (inclusiv TVA). Era vorba de tarife umflate artificial. La ceastă sumă se adaugă dobanzi si penalitati in suma totala de 23, 7 milioane de lei. In prezent, Romprest Service SA este controlată de mai multe companii din Canada și Luxemburg, printre care Detaco (42,6%), Europrest Invest (30%), Premium Management Team (13,7%) si Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti (10%) si firma americana Firstcom (3,5%). 

Clotilde Armand a încercat de mai multe ori să modifice în Consiliul Local contractul cu această companie, să scadă prețurile serviciilor sau ca reprezentanții Primăriei să poată vedea unde se duc banii contribuabililor, dar PNL și PSD s-au opus. În ultima perioadă, Primăria a deschis mai multe procese împotriva Romprest Service SA, privind clauzele din acest contract, dar aceste toate aceste dosare trenează pe rolul instanțelor.  

Vă scriu toatea astea să înțelegeți mai bine întreaga situație din Sectorul 1, despre cine sunt „partenerii” locuitorilor în activitatea de salubrizare, cum s-au comportat PSD și PNL în acest caz, care este miza șantajului mediatic la care este supusă Primăria și care sunt interesele mafioților. Fiți atenți în zilele acestea la cine o atacă pe Clotilde Armand, ce revendicări are Mafia, cine vorbește în numele vostru și trageți singuri concluziile. Atașez un grafic sugestiv despre cum au crescut în ultimii ani facturile Romprest”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.