Dragnea, victorie de etapă în instanță: sentința dată de TB a fost desființată. Unde se va judeca cererea de eliberare condiționată


Dragnea, victorie de etapă în instanță: sentința dată de TB a fost desființată. Unde se va judeca cererea de eliberare condiționată

Curtea de Apel București a desființat luni, 14 iunie, sentința definitivă dată de Tribunalul București prin care a fost respinsă cererea de eliberare condiționată formulată de pușcăriașul Liviu Dragnea. Următoarea solicitare de eliberare condiționată putea fi formulată de Dragnea în baza sentinței Tribunalului București abia din data de 28 august. Conform sentinței de astăzi a CAB prin care a fost admisă solicitarea de strămutare, instanța care va judeca viitoarea cerere de eliberare condiționată este Tribunalul Giurgiu. 

Hotărârea CAB: "Admite cererea de strămutare formulată de către petentul Dragnea Liviu Nicolae cu privire la dosarul nr.7901/302/2021. În baza art.74 alin.2 Cod proc.penală dispune strămutarea judecării contestaţiilor formulate de către petentul Dragnea Liviu-Nicolae şi de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.1025 pronunţată la data de 27.04.2021 de către Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti în dosarul nr.7901/302/2021 de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu. În baza art.74 alin.5 Cod proc.penală desfiinţează decizia penală nr.529 din data de 27.05.2021 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti - Secţia I penală în dosarul nr.7901/302/2021. În temeiul art.74 alin.4 Cod proc.penală înştiinţează Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Giurgiu despre admiterea cererii de strămutare. Fără cale de atac".

Pușcăriașul Liviu Dragnea a înaintat această cerere de strămutare reclamând că judecătorii de la Tribunalul București care, de altfel, au dat sentința desființată la care am făcut referire mai sus, se află printre cei care au protestat împotriva Legilor Justiţiei promovate de PSD pe vremea când el conducea partidul, potrivit celor afirmate de avocata acestuia, Flavia Teodosiu pe 27 mai. Astfel, Dragnea a reclamat că judecătorii nu au fost imparțiali. Teodosiu a mai susținut că Dragnea întrunește condițiile cerute de lege pentru eliberarea condiționată, întrucât acesta a afirmat în instanță că a înțeles de ce a fost condamnat și, totodată, a plătit prejudiciul constatat în dosar.

"Mai avem strămutarea, pe 14 iunie. Dacă această strămutare va fi admisă, această hotărâre va fi desființată. Din punctul meu de vedere spun în continuare că această contestație trebuia admisă, iar domnul Dragnea pus în libertate astăzi. Din toate aspectele pe care le-am susținut ieri, le susțin și astăzi. În plus, vin și spun că iată, probabil, cererea noastră de strămutare este foarte bine întemeiată și probabil că cineva de la Curtea de Apel București va aprecia și va decide în mod corect faptul că la Tribunalul București lucrurile s-au decis ca atare. 

În situația în care se va admite cererea de strămutare, această hotărâre pronunțată astăzi de Tribunalul București va fi desființată prin efectul legii. Așa spune Codul de Procedură Penală în articolul 74, alineatul 5 și urmează ca această contestație să fie practic rejudecată de un alt tribunal care se află în circumscripția Curții de Apel București. Poate fi oricare din circumscripția Curții de Apel București", a explicat Flavia Teodosiu la Antena 3 pe 27 mai. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.