Stupoare în presa americană, în urma ieșirii nervoase a președintelui Joe Biden, la conferința de presă de după întâlnirea cu Putin


Stupoare în presa americană, în urma ieșirii nervoase a președintelui Joe Biden, la conferința de presă de după întâlnirea cu Putin

Președintele Joe Biden a avut ieri o ieșire nervoasă, total neașteptată, împotriva unei jurnaliste de la CNN, după ce aceasta i-a adresat o întrebare la conferința de presă ce a urmat întâlnirii dintre președintele american și cel rus, Vladimir Puțin. 

„De ce sunteți atât de încrezător că Vladimir Puțin își va schimba comportamentul, domnule președinte?”, a fost întrebarea adresată de jurnalista Kaitlan Collins lui Joe Biden, exact când acesta pleca de la conferința de presă.

„Nu sunt sigur că își va schimba comportamentul”, a replicat președintele Biden, întorcându-se în fața reporterilor. 

„Unde naiba – tu ce ai făcut până acum? Când am spus că am încredere? Am spus... ceea ce am spus a fost, hai să înțelegem, am spus că ce îi va schimba comportamentul va fi că dacă restul lumii va reacționa la ce face, asta îi va diminua poziția în lume”, a continuat el. 

„Nu am încredere în nimic. Tocmai afirm faptele”, a adăugat Biden.

Kaitlan Collins nu a fost mulțumită de răspunsul președintelui Biden și a continuat: 

„Având în vedere că nu și-a schimbat comportamentul său din trecut și în conferința de presă, după ce a stat câteva ore cu dumneavoastră, a negat orice implicare în atacurile cibernetice, a minimizat încălcările drepturilor omului și refuzat chiar să spună numele lui Alexei Navalny, cum mai poate fi numită întâlnire constructivă, așa cum a spus președintele Puțin?” 

„Dacă nu înțelegi asta, nu ai slujba potrivită”, a replicat Joe Biden, arătându-și în continuare iritarea. 

Imediat au apărut câteva reacții din câteva părți ale presei față de modul în care a răspuns președintele american jurnalistei CNN, una dintre acestea fiind cea a Oliviei Nuzzi, de la publicația New York Magazine. 

„Dacă eșți cea mai puternică persoană din lume și nu poți primi întrebări din partea presei fără să-ți pierzi cumpătul, poate că ai slujba greșită”, a scris ea pe Twitter. 

„Ce fel de exemplu oferă președintele Statelor Unite pentru alte țări când insultă un membru al presei libere, pe scena internațională, doar pentru că a pus o întrebare corectă, cu bună-credință?”

Corespondentul CNN Jeff Zeleny a remarcat nemulțumit, la o emisiune în direct, alt aspect - mass-media nu prea l-a văzut pe Biden răspunzând la întrebări, „fără că asistenții săi să țipe la el să se oprească”

„Nu am văzut niciodată un președinte – din ultimii patru – care să fie atât de protejat de asistenții săi, în sensul că nu vor că el să răspundă la unele întrebări”, a mai spus corespondentul CNN. 

Înainte să urce la bordul Air Force One, președintele Biden a recunoscut că nu ar fi trebuit să răspundă jurnalistei Kaitlan Collins în felul în care a făcut-o.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.