Raportul Matic. Acuzat că a votat „o lege” care ar pemite și bărbaților să nască, Dacian Cioloș respinge categoric „minciunile” vehiculate de politicieni „toxici și periculoși pentru societate”. „Îmi e imposibil să înțeleg cum unii colegi de la PNL au ajuns să promoveze astfel de închipuiri tenebroase”


Raportul Matic. Acuzat că a votat „o lege” care ar pemite și bărbaților să nască, Dacian Cioloș respinge categoric „minciunile” vehiculate de politicieni „toxici și periculoși pentru societate”. „Îmi e imposibil să înțeleg cum unii colegi de la PNL au ajuns să promoveze astfel de închipuiri tenebroase”

Liberalii Beni Oni Ardelean, Pavel Popescu, Robert Sighiartău, alături de popa anti-DNA Cristian Terhes, circarii Mihail Neamțu, Diana Șoșoacă și alți habarniști AUR au lansat,  în spațiul public ideea că eurodeputații USR PLUS, în frunte cu Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, au votat un raport (integral AICI) care ar promova avortul și le-ar permite și bărbaților să aducă pe lume copii.  

În realitate însă, raportul Matic (după numele europarlamentarului croat Perdrag Matic), care nu are caracter de lege și doar transmite recomandări țărilor membre, promovează sănătatea sexuală nediscriminatorie, solicitând, printre altele, statelor membre să permită accesul la acces la avort, contracepție și educație sexuală. La articolul V se arată că unele state membre ale UE au încă legi extrem de restrictive în privința avortului, situație care obligă femeile să recurgă la întreruperi de sarcină clandestine, punându-și astfel viața în pericol.  

Articolul N, cel care a iscat aproape o isterie în mediul online, indică faptul că toți cetățenii europeni ar trebui să beneficieze de asistență medicală privind nașterea unui copil, fără a fi discriminați pe criterii de identitate de gen. „Bărbații” transgender care ar putea aduce pe lume copii sunt, de fapt, femei din punct de vedere biologic, dar care și-au asumat identitatea de gen masculină. 

Dacian Cioloș a reacționat sâmbătă seară pe pagina sa oficială de Facebook:  

„Despre „vajnicii bărbați politici” și drepturile femeilor 

Am văzut atacurile incalificabile din ultimele zile, conform cărora eu și alți colegi din Parlamentul European am fi susținut o lege prin care bărbații să rămână însărcinați.  

Îmi displac etichetele, dar, cu regret, trebuie să spun că asistăm la un discurs politic mizerabil. Cine dorește să creadă astfel de enormități e liber să o facă, dar politicienii care trăiesc din astfel de minciuni sunt toxici și periculoși pentru societate. 

Nu o să vin să vă povestesc despre cât de utile sunt educația și decența sau despre cât de necesare sunt drepturile cetățenilor. Vreau doar să spun că îmi este rușine de astfel de oameni, mai ales că pe unii dintre ei îi consideram persoane decente. Nu am așteptări de la extremiștii care mint de ani în șir că se prăbușește cerul și că vine sfârșitul lumii. Îi știu și pe cei de la PSD că se ascund sub ideea de „stânga conservatoare” ca să mai câștige un vot din temerile unor oameni care chiar cred că îi vor fugări minoritățile sexuale pe străzi ca să le implanteze cipuri. Rușinos. Însă îmi e imposibil să înțeleg cum unii colegi de la PNL au ajuns să promoveze astfel de închipuiri tenebroase și mincinoase.  

Platforma mea politică în USR PLUS și în politica românească va fi să susțin drepturile cetățenilor indiferent de orientarea lor sexuală, de credințele personale sau de afilierile politice. Și fac asta creștinește. Pentru mine, a fi creștin înseamnă să-ți iubești aproapele și să-l ajuți să-și trăiască viața așa cum o decide, atâta vreme cât alegerile pe care le face nu fac rău celor din jur. După toate aparențele, acești politicieni trăiesc în ideea creștinismului care pedepsește, exclude și condamnă. Aruncă anateme și decid după cum vor ei ce înseamnă valorile creștine și cine e demn sau nu de ele. Pentru mine, creștinismul înseamnă umanitate, înțelegerea celuilalt, îmbrățișarea și dăruirea a ceea ce ai mai bun pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.  

Asta înseamnă pentru mine și politica: nu să construiești dușmani și să sperii oamenii cu minciuni. Caut să-i respect pe oameni pentru ceea ce sunt, nu pentru ce mi-aș dori eu să fie sau să nu fie. 

Dincolo de asta, discutăm astăzi despre drepturile femeilor, subiect pe care îl consider lăsat la o parte de ani buni atunci când e vorba de viața lor de zi cu zi. Nu vreau să vorbesc în numele lor, o pot face singure și cu deplin curaj. Totuși, misiunea mea include să le apăr drepturile și să susțin să aibă parte de un tratament corect în societate. Violența domestică, sarcinile la adolescente, nereprezentarea politică sau în domeniile în care muncesc, discrepanțele salariale sunt tratate la noi ideologic. Vajnicii bărbați politici din România, cei care își fac poze cu singura floare pe care o cumpără într-un an, pe 8 Martie, sunt pur și simplu traumatizați că femeile ar putea avea niște drepturi de bun-simț în societate. Susținători ai unui tradiționalism pe care îl modelează după cum le pică lor bine, leșină când aud de ciclu menstrual, sarcină în adolescență, educație sexuală. Puri ca niște îngeri asexuați, pretind că apără copiii de perversiunile educației sexuale în școli când, de fapt, condamnă noi generații de femei la supunere și umilință. Posibil să își pună și mâna la ochi atunci când trec prin magazine pe lângă rafturile de tampoane, că doar pe vremea bunicilor noastre nu exista așa ceva și dacă ele s-au descurcat atunci de ce nu s-ar chinui femeile și astăzi.  

În ceea ce mă privește, voi merge înainte susținând decizii și acțiuni politice prin care românii să trăiască liber și decent. 

Cei care resping politici prin care femeile sunt în mod real egale bărbaților ar trebui să meargă acasă și să le ceară scuze mamelor, soțiilor și fiicelor lor, pentru că le folosesc într-un joc indecent.  

Altfel, e clar că avem în continuare nevoie de politicieni rezonabili și respectabili. Mergem mai departe cu bun-simț, indiferent de atacurile lor” 

Raportul Matic al Parlamentului European a fost adoptat, în 24 iunie, cu 378 de voturi pentru, 255 împotrivă și 42 de abțineri, eurodeputații afirmând că dreptul la sănătate, în special la sănătatea sexuală și reproductivă, este un pilon fundamental al drepturilor femeilor și al egalității de gen în UE, care nu poate fi în niciun fel diminuat sau retras. 
 
Dintre eurodeputații români, în favoarea raportului au votat 7 eurodeputați ai USRPLUS, membri în grupul Renew Europe: Nicolae Ştefănuţă, Vlad-Marius Botoş, Vlad Gheorghe, Dragoş Tudorache, Alin Mituţă, Ramona Strugariu şi Dacian Cioloș. 
 
Împotrivă au votat eurodeputații PPE, printre care Traian Băsescu și Eugen Tomac de la PMP, eurodeputații Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu și Vlad Nistor de la PNL, eurodeputații Lorant Vincze și Iuliu Winkler de la UDMR, cât și eurodeputații Maria Grapini de la grupul socialiștilor și democraților europeni și Chris Terheş din partea ECR, grupul conservatorilor și reformiștilor europeni.  
 
De la vot s-au abținut eurodeputații Adrian-Dragoș Benea de la PSD, Marian-Jean Marinescu de la PNL și Dragoș Pîslaru de la USRPLUS. 
 
Eurodeputații din partea PSD, Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru, Corina Creţu, Dan Nica, Rovana Plumb şi Mihai Tudose, precum și eurodeputatul PNL  Siegfried Mureşan, nu au votat. Singurul eurodeputat român absent a fost Claudiu Manda de la PSD. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.