E oficial: Marea Britanie și Danemarca poartă discuții pentru trimiterea MIGRANȚILOR la un centru off-shore din Africa


  • ACP
  • Jun 30, 2021 10:07
  • 4406
E oficial: Marea Britanie și Danemarca poartă discuții pentru trimiterea MIGRANȚILOR la un centru off-shore din Africa

La începutul lunii iunie Danemarca a adoptat o lege care să-i permită să trimită migranți în centre de azil din țări partenere, după ce a anunțat că va deporta mai mulți refugiați sirieni. 

Acum și Marea Britanie are în lucru un plan de introducere a legislației pentru trimiterea migranților la un centru de azil off-shore din Africa, pe care l-ar împarți cu Danemarca, după cum a anunțat prestigioasa publicație britanica The Times. 

Ministrul de la Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a discutat cu omologul danez posibilitatea împărțirii unui centru de imigrare în Africa, spune presa britanică, dar Ministerul de Interne a negat intenția de a colabora cu Danemarca la un spațiu de cazare în largul mării pentru migranți și nu a comentat despre pretinsul său plan de a trimite migranții în afara țării. 

Țările africane găzduiesc deja centre pentru migranți ale statelor mai bogate, cum sunt Australia și Israelul, dar Freedom from Torture, o organizație pentru drepturile omului, a declarat că aceste centre de azil încalcă Convenția privind refugiați din 1951, precum și Convenția europeană a drepturilor omului, un tratat pe care Marea Britanie a fost de acord să îl respecte. 

Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite a reacționat la știrea din Marea Britanie spunând că nu știe despre intenția Londrei de a interna migranții în centre din Africa, pentru a procesa cererilor de azil în timp ce se află acolo. 

„Cooperarea globală este necesară pentru o criză globală. Marea Britanie ar trebui să caute soluții prin cooperare în loc să transfere responsabilitatea către țările mai puțîn bogate”, a scris pe Twitter filiala agenției britanice a Agenției pentru Refugiați. 

Potrivit unui apropiat al prim-ministrului britanic, Boris Johnson, ideea propusă de Patel pentru centrele de azil offshore a fost inspirată din taberele de imigrare insulare din Australia, unde refugiații sunt blocați de ani de zile, așteptând să fie relocați. 

Știrea despre un centru de azil făcut în colaborare cu Danemarca a venit după o altă dezvăluire de presă, din octombrie anul trecut, care arată faptul că guvernul britanic avea în vedere ținerea migranților pe nave, în largul coastei, ceea ce a atras o puternică reacție din partea unei părți a presei și a organizațiilor non guvernamentale, la acea vreme – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.