VIDEO. Senatorul AUR de Vaslui a fost arestat într-un dosar de trafic de droguri. Recent, el a votat în Parlament împotriva combaterii traficului și consumului de droguri


VIDEO. Senatorul AUR de Vaslui a fost arestat într-un dosar de trafic de droguri. Recent, el a votat în Parlament împotriva combaterii traficului și consumului de droguri

Senatorul AUR de Vaslui Andrei Busuioc, originar din Republica Moldova, unde a avut o mică afacere cu piese auto și o grădină în care creștea marijuana pe care o comercializa apoi pe piața neagră din țara natală, este cercetat într-un dosar de trafic de droguri, fiind și arestat mai multe zile de Poliția din Chișinău în urmă cu câțiva ani, scrie Rise Project într-o postare pe Facebook. 

Figură obscură, cu dificultăți serioase de exprimare în limba română, Busuioc, 35 de ani, a candidat din partea AUR la Vaslui, județ care are, în momentul de față, doi reprezentanți AUR în Parlamentul României. Ambii sunt agramați, cu venituri modeste înainte de alegerile din 6 decembrie 2020 și originari din R. Moldova. Busuioc, însă, nici la ora asta nu și-a făcut publice, pe pagina oficială a Senatului, declarația de avere și CV-ul. (citiți AICI mai multe detalii despre cei doi parlamentari AUR)

Potrivit RISE PROJECT, în 2015, poliția din Chișinău l-a arestat pe Andrei Busuioc. Alți șapte inși au fost luați pe sus împreună cu el. 

Brigada Antidrog descoperise că Busuioc creștea marijuana în curtea casei sale de la țară și o comercializa pe piața neagră din republică. Poliția i-a inventariat plantația și a găsit la percheziții un sac deja recoltat. Busuioc a zăbovit câteva zile în arest preventiv, iar dosarul său instrumentat de Procuratura sect. Botanica se judecă acum la Curtea de Apel Chișinău. 

„Dosarul este în judecată, nu vreau să comentez încă, că sunt pe val toate. Eu am să mă pronunț cumva, mă rog, ca ancheta să meargă așa cum trebuie, n-am vrut să expun, nici n-aș vrea să ies în presă (...). La instanța de fond n-a fost admis niciun martor, dar acum la a doua instanță, au primit martorii și eu cred că se va demonstra că n-am nicio vină. Atunci (la interogatoriul poliței - nr) eram stresat, am fost luat așa prin surprindere… Vă spun sincer, eu nu fumez țigări. Și nici nu consumam alcool (…). După incident am început să mai iau așa câte o bere, dar atunci duceam un mod de viață sănătos. Acum, dacă urmăriți rolul dosarului meu, veți observa că toți anchetatorii, e o gașcă întreagă, au fost demisionați că fabricau dosare. Dar nu vreau să spun asta deocamdată, aștept să se pronunțe instanța”, a povestit senatorul Andrei Busuioc pentru RISE. 

În februarie anul acesta, presa vasluiană scria că senatorul AUR Busuioc votase contra multor proiecte de legi importante, cum ar fi modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, trimisă pentru reexaminare Senatului de către președintele Klaus Iohannis.

Ca să fiu cât mai explicit, la momentul în care l-am pus pe lista de candidați, nu știam că are acest dosar. Până la urmă am primit informații și explicații. Că, na, era deja persoană publică și încep să iasă toate la iveală. Noi știam că e nevinovat, iar omul nu a fost condamnat. În plus, chiar își vede de treaba lui în Parlament. E harnic și disciplinat. Dacă însă va fi condamnat, evident că va fi exclus. Noi am mai dat afară pe unii cu probleme penale, deci nu e o vorbă în vânt”, a precizat Claudiu Târziu, copreședinte al AUR, pentru Rise Project.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.