Decizie definitivă a instanței: infractorul fugar Rizea NU poate candida la alegerile parlamentare din R. Moldova


Decizie definitivă a instanței: infractorul fugar Rizea NU poate candida la alegerile parlamentare din R. Moldova

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție din R. Moldova a decis definitiv joi, 8 iulie, că infractorul fugar Cristian Rizea, fost deputat PSD, nu poate candida la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, informează Ziarul de Gardă. Rizea dorea să candideze pe listele partidului NOI. (citiți AICI decizia integrală a CSJ)

CITIȚI ȘI: Infractorul Rizea, un banal pion al Kremlinului. Show grețos făcut de fostul deputat PSD într-o dezbatere electorală, pe parcursul căreia a declarat că vrea să guverneze împreună cu PAS. Tehnicile abjecte folosite de Moscova

Pe 4 iunie, Comisia Electorală Centrală a refuzat să-l înregistreze pe fostul deputat român Cristian Rizea în calitate de candidat la funcția de deputat din partea Partidului Politic "NOI", întrucât, potrivit CEC, candidatul nu deține cetățenia R. Moldova. Ulterior, Cristian Rizea și Partidul NOI au formulat o serie de contestații în instanță, dar fără sorți de izbândă, căci iată că instanța a decis ieri definitiv că infractorul fugar nu poate candida la parlamentarele din 11 iulie. 

Pe de altă parte, Cristian Rizea a susținut în repetate rânduri că a primit cetățenia moldovenească în 2017. În 2020, fostul președinte, Igor Dodon, i-a retras acestuia cetățenia, pentru că ar fi obținut-o în mod ilegal. Ca replică, Rizea a spus că decretul emis de Dodon este la fel de ilegal și a susținut că actele sale moldovenești sunt în regulă, conform Agora.md.

Reiterăm că Rizea se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru mai multe infracțiuni și anume trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform sentinței definitive ce a fost emisă de ÎCCJ.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.