Cinci recorduri superbe ale alegerilor din R. Moldova. „Are cel mai feminin Parlament democratic din întreaga Europa ex-comunistă”


Cinci recorduri superbe ale alegerilor din R. Moldova. „Are cel mai feminin Parlament democratic din întreaga Europa ex-comunistă”

Emanuel Stoica, președinte al USR Dispora, fost olimpic internațional la matematică și doctor în matematică la MIT, publică pe pagina sa de Facebook cinci recorduri înregistrate la alegerile parlamentare din R. Moldova. Printre acestea se află și "cel mai feminin Parlament democratic din întreaga Europa ex-comunistă” . 

Emanuel Stoica: „Putem vorbi despre cel puțin 5 recorduri ale acestui scrutin 

1. RECORD DE SCOR

PAS a obținut 52,7% din voturi, cel mai mare scor al oricărui partid din istoria R Moldova. 

Cel mai apropiat rezultat este cel obținut de Partidul Comuniștilor în 2001 (50,1%). 

2. RECORD PROEUROPEAN - I

PAS este primul partid pro-european din istoria R. Moldova care obține singur majoritatea în Parlament. 

Singurele forțe care au obținut până acum majoritatea au fost comuniștii în perioada 2001-2009 și agrarienii în prima legislatură după independență. 

3. RECORD PROEUROPEAN - II

Cel mai mare număr de locuri parlamentare pro-europene din istoria R Moldova, 63 de locuri din 101. Cele mai apropiate configurații au rezultat în 2010 când trei partide nominal proeuropene au obținut împreună 59 de locuri sau in 1998 când o largă și neomogenă coaliție a strâns 61 de locuri. 

4. RECORD DEMOCRATIC FEMININ

R. Moldova are cel mai feminin Parlament democratic din întreaga Europa ex-comunistă, cu circa 40% din locuri. Reprezentarea feminină este de asemenea mai ridicată decât în majoritatea țărilor UE. Spre comparație, în Romania doar 18% din parlamentari sunt femei, în Polonia 28%. Ironic, Belarus, un stat autocratic, se află la egalitate cu Moldova în această privință. 

5. RECORD DE PREZENȚĂ ÎN DIASPORA

Prezență la vot în Diaspora mult mai mare decât la toate alegerile *parlamentare* anterioare. S-au prezentat la urne peste 212 000 de persoane, aproape triplu față de nivelul anterior, și în proximitatea prezenței din turului 2 al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. De asemenea, votul Diasporei a reprezentat peste 14% din totalul voturilor, în timp ce la toate alegerile legislative anterioare nu a depășit 6%”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.