Cîțu demarează o INVESTIGAȚIE în Guvern: "Să vedem cine l-a convins pe Nazare că e un lucru bun pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor"


Cîțu demarează o INVESTIGAȚIE în Guvern: "Să vedem cine l-a convins pe Nazare că e un lucru bun pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor"

Alexandru Nazare, când încă era ministru de Finanțe, a inițiat un memorandum prin care se cere Guvernului aprobarea participării României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro, potrivit unui document consultat de publicația Economedia.ro.

Premierul Florin Cîțu a declarat că ieri a văzut acel memorandum și a rămas neplăcut surprins în condițiile în care BII e o bancă a Rusiei. Pe cale de consecință, Cîțu a precizat că se va demara o investigație pentru a se afla cine este cel care l-a convins pe Nazare să semneze un asemenea memorandum. 

"Știți foarte bine opinia mea chiar de când eram în opoziție. România nu are nimic de câștigat de pe urma participării la această bancă. Știți foarte bine că sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci. În ceea ce mă privește sunt neplăcut surprins să văd acest memorandul semnat de fostul ministru și dat spre avizare spre Guvern. Nu înțeleg cum de s-a ajuns aici și cine l-a convins. Ar trebui să facem o investigație, să vedem cine l-a convins că este un lucru bun pentru România. Ieri am văzut acest memorandum. L-am primit și am fost total surprins neplăcut de acest eveniment, având în vedere opinia mea, a statului român și a tuturor celor care până acum au vorbit despre modul în care vrem să dezvoltăm România și direcția în care vrem să mergem. Vom începe cu această investigație, să vedem cine a decis că e bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor", a spus premierul. 

CITIȚI ȘI REPLICA LUI NAZARE: Bani de la Guvern pentru banca rusească BII. Nazare: "Cîțu se poate investiga pe el însuși în acest caz"

Banca Internațională de Investiții a fost creată în anii 1970 și era instituția financiară care finanța în trecut CAER, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, având la acea vreme sediul la Moscova. România a devenit membră a acestei bănci în 1971, când această bancă internațională deservea întreg spațiul socialist. Nouă state foste comuniste au continuat să rămână sau au revenit ulterior ca acționari ai BII: Rusia (46,03%), Bulgaria (12,95%), Ungaria (12,27%), Cehia (11,47%), România (6,89%), Slovacia (6,59%), Cuba (1,64%), Vietnam (1,13%), Mongolia (1,04%). După o perioadă de relativă amorțire, care a durat din 1990 până în 2012, Vladimir Putin a decis să resusciteze BII. În anul 2019 Rusia și-a mutat BII la Budapesta. (sursa: Europa Liberă)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.