Un fost consilier prezidențial pune punctul pe i: "Povestea cu UDMR și SIIJ n-ar trebui să surprindă pe nimeni! Comanda UDMR e la Budapesta!"


Un fost consilier prezidențial pune punctul pe i: "Povestea cu UDMR și SIIJ n-ar trebui să surprindă pe nimeni! Comanda UDMR e la Budapesta!"

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu a atras atenția că UDMR se opune desființării SIIJ sau dorește înființarea unei noi Secții Speciale pentru ca România să sufere repercusiuni la nivel european precum Ungaria, ajungând un stat-problemă în chestiuni ce țin de justiție și stat de drept. 

"Povestea cu UDMR și SIIJ n-ar trebui să surprindă pe nimeni. Era previzibilă de când s-a format coaliția la guvernare (așa au ieșit rezultatele alegerilor). Comanda UDMR e la Budapesta, ca să nu ne ascundem după copaci, iar Budapesta nu vrea să fie un caz izolat de stat-problemă în chestiuni de justiție și stat de drept. Nu știi când poate dezerta Polonia, așa că e bine sa fie și România, și Slovenia. După cum arată ultimul raport al CE, România e pe cale să devină un stat-problemă. Așa că UDMR e lanțul care face din România remorca lui Orban în drumul spre mlaștină. Repet, așa au ieșit rezultatele alegerilor", a scris politologul pe Facebook. 

Avertismentul lansat de politolog a venit în contextul în care comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat marți, 20 iulie, că PNRR-ul Ungariei nu va fi aprobat de Comisia Europeană atât timp cât această ţară nu implementează reforme judiciare și nu garantează investigarea cazurilor de corupție. Astfel, UDMR, interfața Budapestei în coaliția de la putere de la București, ar dori ca România să se alăture Ungariei, ceea ce ne-ar aduce prejudicii majore, inclusiv financiare.

Pe această temă, trecem în revistă și faptul că grupul Renew din Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să activeze mecanismul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept în privința Ungariei și Poloniei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.