DNA, victorie în instanță: Ioan Niculae rămâne în pușcărie


DNA, victorie în instanță: Ioan Niculae rămâne în pușcărie

Tribunalul Constanța a hotărât definitiv vineri, 23 iulie, că omul de afaceri Ioan Niculae rămâne în pușcărie. Judecătorii din Constanța au admis contestația formulată de procurorii DNA față de sentința pronunțată în luna mai de Judecătoria Medgidia. Ioan Niculae poate formula o altă cerere de eliberare condiționată din data de 23 octombrie 2021. 

Avocatul lui Ioan Niculae, Adrian Georgescu, se aștepta să fie acceptată cererea de eliberare condiționată, precizând că patronul Astrei Giurgiu a executat deja o treime (600 de zile) din pedeapsa de 5 ani, fracție impusă în cazul deținuților care au o vârstă de peste 60 de ani.

Amintim că omul de afaceri a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro. Potrivit DNA, în perioada august 2008 - martie 2009, între Interagro SA şi Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Procurorii au arătat că obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru SC Interagro SA. 

Pe 26 aprilie 2016, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Niculae. Redăm comunicatul DNA de la acea vreme: "Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților

NICULAE IOAN, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, administrator al S.C. INTERAGRO S.A. și SC INTERVITT SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- cumpărare de influență, în formă continuată,

- instigare la evaziune fiscală și

- instigare la spălare de bani,

GHEORGHE BUNEA STANCU, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei președinte al Consiliului Județean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență,

TONCEA NICOLETA MARIANA, președinte al S C. INTERAGRO S.R.L.,la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- complicitate la evaziune fiscală și

- complicitate la spălare de bani,

BĂRAC VIOREL, director general S.C. INTERAGRO S.A., la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- evaziune fiscală și

- spălare de bani,

S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- evaziune fiscală și

- spălare de bani,

SC INTERVITT SRL, SC LIBAROM AGRI SRL și SC MIKE TRADING & INVESTMENT SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- complicitate la evaziune fiscală,

- spălare de bani,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. și SC LIBAROM AGRI SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei INTERAGRO SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei.

În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind acela:

- de a externaliza veniturile firmei „mamă” (INTERAGRO SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării,

- de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenței unor datorii,

- de a finanța unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obișnuite (împrumuturi, credite bancare, etc.). În acest fel a fost finanțată cu 5.000.000 euro firma INTERVITT SRL(divizia de vinificație a grupului INTERAGRO), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce își desfășoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae.

Încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. și societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul inculpatului Bărac Viorel, care a semnat contractul și ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către SC LIBAROM AGRI SRL.

Inculpații au beneficiat și de ajutorul președintelui SC INTERAGRO SRL, Toncea Nicoleta Mariana care, din dispoziția inculpatului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăților către firma SC LIBAROM AGRI SRL și de reintroducerea sumelor de bani „spălate” în circuitul civil.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de inculpatul Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

În perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei INTERAGRO de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancționarea României de către Comisia Europeană prin procedura de “infringement”, pentru încălcarea normelor privind concurența neloială și ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât și indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii).

În acest context, inculpatul Ioan Niculae i-a promis suspectului Said Baaklini suma de 2.000.000 euro, persoanei respective suma de 1.000.000 euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obținut în urma distribuirii îngrășămintelor livrate de S C. INTERAGRO S.R.L. în județele din jurul Brăilei.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin SC INTERAGRO SA și SC INTERVITT SRL până la concurența sumei de 11.438.169 lei.

De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra părților sociale ale SC INTERVITT SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, față de inculpata Guță Adriana, a fost dispusă soluția clasării.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de suspectul Said Baaklini, reprezentant al firmei SC Libarom Agri SRL și față de inculpatul Rajef Sharif Mohammad, reprezentant al SC Mike Trading & Investment SRL".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.