Nevaccinații, interziși la mall în weekend. Propunerea anti-liberală și absurdă a vicepremierului Barna, criticată de Bogdan Glăvan: "Beneficiul acestei interdicții e din ce în ce mai neclar / Dăm apă la moară extremismului"


Nevaccinații, interziși la mall în weekend. Propunerea anti-liberală și absurdă a vicepremierului Barna, criticată de Bogdan Glăvan: "Beneficiul acestei interdicții e din ce în ce mai neclar / Dăm apă la moară extremismului"

Vicepremierul Dan Barna a propus vineri, 23 iulie, mai multe măsuri care vizează creșterea numărului de persoane vaccinate, o variantă analizată fiind cea de a-i constrânge pe cei nevaccinați să meargă la mall doar de luni până vineri. 

Economistul Bogdan Glăvan, consilier al președintelui PNL Ludovic Orban pe teme economice, a atras atenția că propunerea vicepremierului Barna este anti-liberală, absurdă și, mai mult decât atât, poate da apă la moară partidelor extremiste precum, de pildă, AUR. 

"Dan Barna este consecvent, o ține cu obligativitatea disimulată a vaccinării, mai nou vorbește de interzicerea accesului la mall pentru nevaccinați.

Instituirea de prohibiții și obligativități este o măsură politică foarte dură, care merită luată doar atunci când beneficiile depășesc în mod evident costurile.

Beneficiul acestei interdicții este din ce în ce mai neclar, pe măsură ce pandemia progresează și devine din ce în ce mai limpede că vaccinurile doar frânează, nu stopează transmiterea. Dar și masca frânează transmiterea, deci...

Costul propunerii mi se pare foarte mare, practic nevaccinații, indiferent că sunt sănătoși sau poate au trecut prin boală sunt tratați ca niște leproși și sunt considerați un pericol pentru cei din jur. Este absurd, o persoană vaccinată poate transmite mai departe virusul în mall. Este genul de propunere care naște nemulțumiri sociale considerabile.

Pe scurt, este o idee anti-liberală. Scopul primordial al liberalismului este menținerea păcii sociale și buna conviețuire a oamenilor, fără de care nu există nimic, nu inventez eu asta, au spus-o liberalii clasici.

Dar dacă vrem să compromitem liberalismul și să dăm apă la moară extremismului, atunci e o idee bună să devenim fanatici ai vaccinării", a scris economistul pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.