Paleologu: "AUR e o formulă de bâlci a mișcărilor suveraniste. Dacă n-ar fi NATO și UE, România ar avea dictatură destul de repede"


Paleologu: "AUR e o formulă de bâlci a mișcărilor suveraniste. Dacă n-ar fi NATO și UE, România ar avea dictatură destul de repede"

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat în cadrul emisiunii InSecuritate de la Aleph News, pe fondul creșterii unui așa-zis curent suveranist în România, că România, fără apartenența la NATO, respectiv la UE, ar deveni o dictatură într-un timp foarte scurt. De asemenea, Paleologu a precizat că AUR reprezintă o formulă de bâlci a mișcărilor suveraniste din Europa. 

Moderator: E un risc să împrumutăm orice ni se pare nouă de succes la alții? Românii în general consideră că România merge într-o direcție greșită, dar spun în același timp că Europa merge într-o direcție corectă. Îmbrățișăm foarte ușor suveranismul și mișcările pe care le vedem în Polonia, Ungaria, dar parcă nu le-am vrea totuși la noi în țară. 

Paleologu: Asta spune multe despre lipsa de coerență a unora. "România merge într-o direcție proastă, dar UE merge într-o direcție bună". Or, România e parte din UE. Și tocmai că UE scârțâie și ea, nu este ireproșabilă. Însă, este evident că pentru România existența UE e un mare noroc, o mare șansă istorică. Dacă n-ar fi NATO și UE, România ar avea dictatură destul de repede. 

Moderator: Dictatură născută aici sau adusă din altă parte? 

Paleologu: Și și. Nu se știe care e mai rapidă. Există un potențial de demagogie, de abuz, de tiranie în această țară. Există un anumit autoritarism neaoș, un fond neaoș pentru așa ceva. 

Moderator: Păi da, de exemplu noi rămânem fără aurul de la Roșia Montană, dar totuși avem AUR în Parlament. 

Paleologu: Da... Dvs. vă refereați mai devreme la mișcări suveraniste sau populiste. (...) Vorbeam despre AUR. În Europa sunt și alte mișcări pe care le putem considera chiar xenofobe, anti-imigraționiste. Unele dintre ele sunt foarte vechi în peisajul european, cum este Rassemblement National, partid creat acum 50 de ani și care a evoluat foarte mult. În anii '70 era un partiduleț extrem de radical. Nu mai e cazul acum. E deja un partid care a depășit 25%. Sau mai e Lega lui Salvini care de asemenea a evoluat foarte mult. La noi AUR e o încropeală destul de caraghioasă, cu Șoșoacă, cu intelectuali ciudați. Mie mi se pare că toate aceste curente se colorează cu specificul național și avem o formulă de bâlci, populismul de bâlci. E și asta o contribuție la diversitatea familiei europene.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.