Sportiva persecutată de regimul Lukashenko va ajunge la Varșovia cu un zbor fără escală. Guvernul Poloniei, mesaj ferm privind sprijinirea forțelor democratice din Belarus


Sportiva persecutată de regimul Lukashenko va ajunge la Varșovia cu un zbor fără escală. Guvernul Poloniei, mesaj ferm privind sprijinirea forțelor democratice din Belarus

Kristina Timanovskaya, atleta bielorusă care a cerut duminică, 1 august, ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în țară înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pe motiv că a criticat săptămâna trecută Federaţia de atletism din Belarus, a primit o viză umanitară din partea Guvernului Poloniei, urmând să ajungă miercuri, 4 august, la Varșovia cu un zbor fără escală. Anunțul privind acordarea vizei umanitare a fost făcut de ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Polonia, Marcin Przydacz (foto 1).

“Tsimanouskaya este în contact direct cu diplomații polonezi din Tokyo și a primit deja o viză umanitară", a scris Marcin Przydacz pe Twitter. El a promis totodată că Polonia va face toate eforturile pentru a o ajuta pe Timanovskaya să-și continue cariera în sport.

Într-o declarație pentru BBC, Pzydacz a ținut să sublinieze implicarea constantă a Poloniei în sprijinirea forțelor democratice din Belarus. 

"Am sprijinit societatea civilă și presa independentă din Belarus în ultimii 30 de ani, întrucât credem că cetățenii bieloruși au dreptul să trăiască într-un stat democratic, suveran și independent. Vom continua aceste demersuri!", a subliniat oficialul polonez. 

Kristina Timanovskaya criticase Federaţia de atletism din Belarus, precizând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4x400 m deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping, deși inițial ar fi trebuit să alerge la 100 m şi 200 m.

''De ce trebuie să plătim noi greşelile Federaţiei? (...) Nu este normal. Nu aş fi reacţionat niciodată atât de dur, dacă mi s-ar fi explicat în prealabil întreaga situaţie şi aş fi fost întrebată dacă sunt capabilă să alerg pe 400 de metri. Dar s-a decis să se facă totul pe la spatele meu'', a scris sportiva pe contul său de Instagram. 

Ulterior, Timanovskaya a declarat că a fost forţată să-şi suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi să părăsească Japonia după ce şi-a criticat federaţia naţională pe reţelele de socializare.

''Cer ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic, sunt sub presiune şi se încearcă scoaterea mea din ţară fără acordul meu. Cer intervenţia Comitetului Internațional Olimpic'', a spus tânăra de 24 de ani într-un videoclip pe contul său de Instagram.

Ca reacție, Comitetul Olimpic din Belarus, condus de Viktor Lukaşenko, fiul dictatorului Aleksandr Lukaşenko, a dezinformat că sportiva a trebuit să-şi suspende participarea la Olimpiadă la ''decizia medicilor, din cauza stării sale emoţionale şi psihologice'', declaraţie calificată imediat drept o ''minciună'' de către sportivă.

Fundaţia pentru Solidaritate Sportivă din Belarus, organizație care îi ajută pe sportivii marginalizați pe motive politice, avertiza duminică că Timanovskaya se afla pe Aeroportul Haneda din Tokyo, la Terminalul 3, urmând evacuarea forțată a acesteia. 

"Sportiva belarusă este evacuată cu forţa din Tokyo", a declarat Fundaţia, precizând că a solicitat intervenţia poliţiei japoneze pentru a preveni această expulzare. Evacuarea cu forța nu a reușit, Fundaţia informând că tânăra a fost plasată sub protecţia poliţiei.

Un opozant bielorus, Pavel Latushko, aflat la rândul său la Varșovia, a precizat că oficialii bieloruși i-au transmis mamei sportivei că fiica ei e o "spioană pentru guvernele occidentale". Totodată, Latushko a transmis că oficialii bieloruși i-au cerut mamei sportivei să o convingă pe aceasta să se întoarcă în Belarus. 

Într-un final, Timanovskoya va ajunge în Polonia, iar soțul sportivei, Arseniy Zdanevich, i se va alătura. Acesta a plecat în Ucraina în momentul în care a aflat că sportiva este persecutată de oficialii bieloruși. Opozantul bielorus Pavel Latushko este cel care a dezvăluit că soțul sportivei va ajunge în Polonia. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.