Condamnatul Cîțu transmite că NU a considerat a fi un "element important" să-i comunice președintelui Klaus Iohannis că a făcut 2 zile de închisoare. Un nou atac lansat de premier la adresa lui Ludovic Orban, dar și către USRPLUS


Condamnatul Cîțu transmite că NU a considerat a fi un "element important" să-i comunice președintelui Klaus Iohannis că a făcut 2 zile de închisoare. Un nou atac lansat de premier la adresa lui Ludovic Orban, dar și către USRPLUS

Premierul României, Florin Cîțu, a revenit sâmbătă, 14 august, cu o serie de declarații privind cele 2 zile de închisoare pe care le-a ispășit în SUA după ce a condus sub influența băuturilor alcoolice în urmă cu peste 20 de ani. La debutul conferinței de presă, Cîțu, în loc să dea semne că regretă ceea ce a făcut, a venit cu o serie de declarații cu iz politic în contextul disputei pe care o are cu USRPLUS, dar și în privința războiului din PNL de dinaintea Congresului. Cîțu a insinuat din nou că actualul președinte al formațiunii politice, Ludovic Orban, a furnizat către presă informația referitoare la dosar. "Un coleg mi-a spus că acum câteva luni de zile i-a arătat această hârtie, spunând că o are, deci presupun că avea această informație", a zis Cîțu. De asemenea, premierul a menționat că nu s-a gândit în vreo clipă să își dea demisia în urma izbucnirii scandalului. 

Ulterior, Florin Cîțu a mai precizat că fapta comisă în anul 2000, pentru care a fost condamnat în 2001 la 2 zile de închisoare, nu a reprezentat un element important de comunicat președintelui Klaus Iohannis în momentul în care a fost nominalizat pentru funcția de premier. 

Nu în cele din urmă, premierul Florin Cîțu a continuat să spună că fapta comisă a fost o contravenție, un delict, nicidecum o faptă penală. 

Reporter: Când ați solicitat acel certificat ORNISS ați specificat în formular că ați petrecut 2 zile de închisoare în SUA și care e infracțiunea pentru care ați fost condamnat?  

Cîțu: Știți foarte bine că în România în legislație pentru președinte, premier, miniștri, demnitari, cei care sunt numiți de Parlament, nu se face cerere pentru ORNISS. Avem acces la acele informații fără a face cerere pentru ORNISS.  

Reporter: Președintele Klaus Iohannis și președintele PNL au fost informați despre acest incident atunci când ați intrat în politică, respectiv atunci când v-au susținut pentru funcțiile pe care le dețineți?  

Cîțu: Nu am adus în discuție acest eveniment în ceea ce-l privește pe domnul președinte. În ceea ce-l privește pe domnul Ludovic Orban un coleg mi-a spus că acum câteva luni de zile i-a arătat această hârtie, spunând că o are, deci presupun că avea această informație.  

Reporter: Ați discutat între timp cu președintele României referitor la această situație? V-a comunicat președintele României vreo chestiune, căci să nu uităm că șeful statului a susținut de la bun început că nu va numi persoane cu probleme penale?  

Cîțu: Am discutat cu domnul președinte. Să fie foarte clar, această situație despre care vorbim nu e penală. Bineînțeles că sunt legislații diferite în România și SUA, dar nu se califică sub nicio formă (la o situație penală - n.red.). Am discutat cu domnul președinte și despre acest subiect și despre rectificare, dar și alte subiecte.  

Reporter: În ultimele zile, având în vedere acest scandal care a luat amploare, v-ați gândit în vreun moment să vă dați demisia?  

Cîțu: Nu. În niciun moment. În continuare avem o guvernare pe care trebuie să o ducem la capăt, avem reforme pe care le-am început și trebuie să le ducem la capăt. Un eveniment care s-a întâmplat acum 21 de ani, pe care-l regret, nu are niciun fel de implicație pentru ceea ce facem astăzi.  

Reporter: V-am întrebat acest lucru pentru că și colegii de coaliție susțineau că este o problemă de moralitate.  

Cîțu: Am văzut și eu declarațiile și am fost surprins neplăcut pentru că nu am auzit nicio declarație atunci când un director al CFR Călători a lăsat oamenii 8 ore fără să-i ajute sau nu am văzut niciun fel de discuții când partenerii de coaliție de astăzi își strângeau mâna cu Dragnea pe treptele PSD sau îi aveau lângă ei pe oameni din PSD la pupitru în Guvern. Deci discuțiile astea despre moralitate și etică aș vrea să le avem în coaliție, nu public.  

Reporter: În momentul în care președintele v-a numit în funcție, bănuiesc că ați avut o discuție ca de la președinte la viitor premier, v-ați gândit să îi spuneți despre această situație?  

Cîțu: Au fost respectate toate procedurile legale pentru a fi numit premier, deci nu am considerat în acel moment, poate că ar fi trebuit, că este un element important pentru această funcție.  

Reporter: Aș vrea să ne povestiți dvs. cum ați trăit acel episod. A apărut și dosarul penal în care ați fost condamnat, cu câteva mărturii ale polițiștilor. Aș vrea să ne spuneți cum ați trăit dvs., unde mergeați, ce făceați, cât ați băut.  

Cîțu: Ăăă... Da... Ăăă...  Vă dați seama că e un moment la care nu te uiți și vrei să ți-l aduci aminte. E o situație prin care nu am mai vrut să trec vreodată și nu am mai trecut prin această situație niciodată. Era o sâmbătă, era 3 decembrie, fusese ziua colegului meu de cameră, și de acolo veneam, doar știu că am băut îndeajuns ca să depășesc limita legală. În rest nu știu...

Reporter: Ce ați consumat?  

Cîțu: Cred că bere.  

Reporter: Cam câte? 7-8 beri?

Cîțu: Nu. Nu pot să duc 7-8 beri. Dar am băut ca să depășesc limita legală...

Reporter: Când v-au oprit polițiștii înțelegem că nu ați trecut testul de sobrietate. Cel puțin așa declara polițistul.  

Cîțu: Am recunoscut imediat că am consumat băuturi alcoolice și am respectat toate procedurile legale pe care le avem în statul Iowa.  

Reporter: Ați fost dus în custodia poliției. Ce înseamnă asta, cât ați stat și când ați plătit cauțiunea?  

Cîțu: Am stat până la terminarea tuturor procedurilor.  

Reporter: Cam cât timp?  

Cîțu: Exact cât a trebuit. Nu mai știu exact. Este o întreagă procedură pentru a respecta minimum de legislație în statul Iowa.  

Reporter: Pentru cele 48 de ore petrecute în penitenciar ați fost pus să achitați cazarea și masa?  

Cîțu: Din ce îmi aduc aminte nu au fost 48, dar am plătit tot ce a fost nevoie. Am respectat toată legislația, toate recomandările instanței.  

Reporter: Aș vrea să clarificați următorul aspect. Comunicați permanent sub deviza #romaniitrebuiesastie. Atunci cum de data trecută când ne-ați povestit public despre acest incident ne-ați povestit despre o contravenție? Colega mea Sorina Matei a obținut întregul dosar care ne arată că vorbim despre un dosar penal. Deci informația pe care ne-ați dat-o nu a fost corectă.  

Cîțu: Aici vorbim despre 2 sisteme juridice diferite. Ceea ce noi considerăm penal în România este felony în SUA. Acolo sunt 3 tipuri, iar ceea ce am făcut eu a fost delict, sub felony, deci e contravenție. Și la noi în România exista până în 2003 acest tip de contravenție care avea această perioadă de reținere. De aceea am spus că e o contravenție.  

Reporter: Dosarul arată clar încălcări ale legii penale.  

Cîțu: La ei există doar lege penală, nu există diferențieri. Acolo există diferențieri în interior. Delictul e în interiorul legii penale. Ceea ce considerăm noi penal e felony. În același timp am spus că e contravenție pentru că în SUA nu am avut niciodată un drept restricționat. La 1 an după am lucrat la Banca Noii Zeelande, iar apoi la Banca de Investiții. Mi-am reînnoit viza în 2009 fără niciun fel de problemă, am vizitat SUA de câteva ori de atunci și până acum. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.