Oana Murariu pune punctul pe i: "Miza reală a UDMR e slăbirea DNA!". Precizările deputatei USRPLUS în legătură cu inițiativa referitoare la reducerea numărului de parlamentari la 300


Oana Murariu pune punctul pe i: "Miza reală a UDMR e slăbirea DNA!". Precizările deputatei USRPLUS în legătură cu inițiativa referitoare la reducerea numărului de parlamentari la 300

Deputatul USRPLUS Oana Murariu a acordat un interviu în emisiunea jurnalistului Sabin Gherman, pe parcursul căruia a vorbit, printre altele, despre două proiecte-cheie asumate de partidul său și de PNL în campania electorală, cât și de UDMR prin programul de guvernare, dar care însă nu s-au concretizat: 300 de parlamentari, respectiv desființarea SIIJ. În legătură cu reducerea numărului de parlamentari, Murariu a precizat că USRPLUS a inițiat un proiect de lege care în prezent se află la Camera Deputaților. 

"Primul lucru pe care l-a făcut Senatul prin președintele Senatului, Anca Dragu, în momentul în care am început în decembrie 2020 noua legislatură, a fost să introducă proiect de lege pentru 300 de parlamentari. Momentan este la Camera Deputaților, în comisii, iar noi trebuie să apăsăm pedala să ne convingem colegii de coaliție să votăm proiectul pentru că ni l-am asumat în programul de guvernare", a zis deputatul USRPLUS. 

În ceea ce privește desființarea SIIJ, Oana Murariu, de profesie avocat, a menționat că UDMR nu mai poate să se opună desființării SIIJ, date fiind pozițiile adoptate de CJUE și de Comisia de la Veneția, însă caută tot felul de alte mijloace de a sabota inițiativa, încercând înființarea unei noi SS, dar în cadrul Parchetului General, întrucât miza reală este de fapt slăbirea DNA prin neacordarea competenței de a ancheta magistrații corupți. 

"Mie mi se pare foarte important de subliniat faptul că toate aceste proiecte, inclusiv acesta, dar și desființarea Secției Speciale, sunt proiecte asumate în programul de guvernare. Deci noi, dar și PNL și UDMR, ne-am luat voturi de la cetățeni pentru proiectele astea. UDMR-ul, după ce s-au pronunțat CJUE și Comisia de la Veneția, nu mai poate să zică că se opune desființării Secției Speciale, ci spune verbal "trebuie să desființăm SS, dar trebuie să vedem ce se întâmplă ulterior". Și uite așa ți se blochează tot proiectul. Noi, prin proiectul promovat de ministrul Justiției, Stelian Ion, voiam ca situația să revină exact cum era înainte de înființarea Secției Speciale, adică dosarele de competența DNA să meargă la DNA, dosarele de competența DIICOT să meargă la DIICOT și cele de competența Parchetului General să meargă la Parchetul General. Așa ar fi logic, doar că logica nu funcționează tot timpul. De fapt miza reală e slăbirea DNA. Noi dorim să se revină la o situație normală, însă DNA pentru anumite cazuri mediatizate, așadar excepții, se consideră a fi un pericol. În loc să îndreptăm niște nereguli, miza este slăbirea DNA. Noi nu putem fi de acord cu așa ceva! Știm cu toții că una din cele mai mari probleme ale acestei țări este corupția. De aceea s-a și înființat DNA, iar noi suntem în Uniunea Europeană inclusiv mulțumită DNA", a adăugat Murariu. 

Nu în cele din urmă, deputatul USRPLUS a reclamat că în Parlament se găsesc tot felul de tertipuri prin care se blochează proiectele de lege pe care cetățenii le așteaptă să fie adoptate. 

"Nu se zice "nu, nu vrem". Bineînțeles că nu poți să spui "nu, nu vrem", dar poți să dai un termen de o săptămână sau de șase luni, poți să spui că nu e la Senat în primă cameră, îl trimiți la Cameră, Camera își dă seama după trei luni că nu e la ea și îl trimite înapoi la Senat, iar așa tot amâni. Față de cine apare scandalul? Față de USRPLUS. Iar noi ne luptăm, inclusiv să scurtăm aceste termene, pentru că ne dăm seama care e scopul acestor proceduri, iar pe cale de consecință le contracarăm, însă 15% (scorul obținut de USRPLUS în urma parlamentarelor) se reflectă în orice structură a Parlamentului", a conchis Oana Murariu. 

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.