Lentoarea justiției din România. O judecătoare reliefează o cauză majoră: "Ce oferim și ce așteptări avem! 2.000 de dosare rulate de un singur judecător în 6 luni"


Lentoarea justiției din România. O judecătoare reliefează o cauză majoră: "Ce oferim și ce așteptări avem! 2.000 de dosare rulate de un singur judecător în 6 luni"

Judecătoarea Alina Niță a reliefat într-o postare pe Facebook una dintre cauzele principale ale lentorii procesului de justiție din România și anume volumul considerabil de muncă, fiind imposibilă soluționarea în timp util a tuturor dosarelor. 

"Ce oferim și ce așteptări avem!

2.000 de dosare rulate de un singur judecător în 6 luni/700 dosare soluționate/230 de hotărâri rămase de motivat în vacanța judecătorească după finalizarea ședințelor/144 de hotărâri motivate într-o singură luna din vacanța judecătorească (575 de pagini tehnoredactate de judecător)

Suntem nemulțumiți că justiția se mișcă prea lent, dar ritmul ei reflecta fidel nivelul nostru de conștiință a responsabilității, de conformare la normele sociale, de respect față de drepturile celor din jur.

Personalul din instanțe este limitat și într-un continuu dinamism, resursele sistemului sunt limitate, iar ritmul în care se mișcă justiția depinde semnificativ de volumul de dosare pe care le are de gestionat. Oricât efort ar depune judecătorii și personalul din instanțe nu vor putea acoperi volumul imens de muncă cu care se confrunta de ani buni, însă schimbarea atitudinii noastre față de normele sociale și față de cei din jur cu care interacționăm zilnic poate face justiția mai eficientă.

P.S. Peste câteva zile va începe un nou an judecătoresc care va aduce noi provocări sub aspectul volumului de muncă până la numirea noilor judecători, iar personalul din instanțe va trebui sa facă față valului de dosare care se vor aduna până atunci.  

De aceea trebuie să cunoaștem că justiția întârzie din motive obiective, străine de voința celor chemați sa o înfăptuiască cu celeritate, și că responsabilizarea fiecăruia dintre noi poate transforma vizibil societatea în care vrem să trăim fără să fie necesar să devenim parte într-un litigiu și poate ajuta justiția să fie ceea ce ne dorim", a scris Alina Niță pe Facebook

Mai mult, judecătoarea a dat de înțeles că Inspecția Judiciară nu ține cont de motivele obiective din pricina cărora justiția întârzie în soluționarea dosarelor. 

"Și ca satisfacția să fie deplină, după 6 luni de muncă cât pentru doi judecători, după presiunea uriașă de a judeca contracronometru sute de dosare, după un concediu sacrificat pentru a ajunge la zi cu motivările, afli ca ești reclamată la IJ pentru nerespectarea termenului de redactare 🤦.  

P.S. Nu invidiați niciodată un judecător dacă nu vă puteți pune în pielea lui", a mai transmis magistratul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.