Judecătorii lui Putin au interzis în Rusia sintagma ”vot inteligent”! Expresia nu mai poate fi afișată de Google. 5 zile de pușcărie pentru un apel la ”smart vote” pe Instagram!


Judecătorii lui Putin au interzis în Rusia sintagma ”vot inteligent”! Expresia nu mai poate fi afișată de Google. 5 zile de pușcărie pentru un apel la ”smart vote” pe Instagram!

Curtea de arbitraj din Moscova a interzis motoarelor de căutare Google și Yandex să afișeze expresia „Vot inteligent” în rezultatele oricăror interogări. Documentele spun că celor două companii din domeniul internetului le este interzis să "folosească termenul" Smart Vote "în rezultatele oferite de propriile motoare de căutare sau ca unul dintre cuvintele cheie de căutare." 

Conceptul și proiectul de ”Vot inteligent” sunt părți ale unei strategii tactice de vot propusă de echipa lui Alexei Navalnîi, cu scopul de a priva partidul Rusia Unită de voturi la alegerile regionale și federale. Scopul „Votului inteligent” era consolidarea voturilor celor care se opun în mod real Rusiei Unite, partidul președintelui Putin.

Momentul 0 – apelul lui Navalnîi la mobilizare împotriva ”Partidului Stat”.

Pe 28 noiembrie 2018, Alexei Navalnîi a anunțat lansarea proiectului Smart Voting, inițial sistemul a avut drept scop producerea de prejudicii electorale candidaților partidului dominat politic, Rusia Unită, la momentul alegerilor pentru postul de guvernator al Sankt-Petersburgului și în timpul scrutinului pentru Duma moscovită, din 8 septembrie 2019. Navalnîi a explicat că strategia pe care o propune are în vedere nerisipirea voturilor Opoziției: „Partidele în sine nu sunt de acord să susțină un singur candidat împotriva candidaților ”Rusiei Unite”. Și putem accepta acest lucru. Totuși, suntem diferiți, dar putem avea o singură politică – să fim împotriva monopolului ”Rusiei Unite”. Orice altceva este matematică. Dacă toți acționăm și votăm inteligent pentru cel mai puternic candidat al Opoziției, el va câștiga, iar ”Rusia Unită” va pierde ". 

Potrivit unei lucrări de cercetare a analiștilor politici ruși Ivan Bolshakov și Vladimir Perevalov, apelul lui Navalnîi a avut un ecou neașteptat iar strategia sa de vot inteligent a dat rezultate imediate. ”Smart Vote”-ul a îmbunătățit în medie rezultatele candidaților opoziției cu 5,6% la alegerile pentru Duma orașului Moscova din septembrie 2019, votul inteligent jucând un rol decisiv în victoria mai multor candidați ai oponenților lui Putin.

Stratagema lui Putin – înregistrarea comercială a sintagmei ”Smart Vote”

Stratagema prin care oamenii lui Putin s-au gândit să contraatace, împiedicând difuzarea mesajului și producerea de efecte, a vizat înregistrarea comercială a sintagmei ”Smart Vote”, astfel încât aceasta să nu mai poată fi folosită în media, pe internet sau pe rețelele de socializare, fără a atrage pedepse aspre pentru utilizatori.

Pionii Krmelinului au găsit o companie din Stavropol, care comercializează lână de oaie, numită „Vulintertrade”, și i-au facilitat în timp record demersurile de ”confiscare” a sintagmei prejudiciante. În iunie, Rospatent a înregistrat marca ”Smart Vote” la cererea „Vulintertrade”, sigla pe care compania angajată în procurarea, prelucrarea și vânzarea de lână de oaie a cerut să o înregistreze fiind, ce ”coincidență”?, identică cu numele proiectului liderului Opoziției, Alexei Navalnîi.

Rospatent a aprobat cererea Wulintertrade în timp extrem de scurt și de neobișnuit, adică în mai puțin de o lună de la data depunerii, site-ul web al autorității indică faptul că serviciul procedurii accelerate pentru examinarea cererilor pentru mărci comerciale poate reduce timpul de luare a unei decizii la un interval minim de două luni.

Anterior, Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media, a trimis scrisori prin care îi cereau Apple și Google să elimine aplicația lui Navalîi, prin intermediul căreia se poate înregistra ”Smart Voting”-ul, deoarece aceasta era „folosită pentru a continua activitățile unei organizații extremiste”, Roskomnadzor amenințând că refuzul Google și Apple va fi considerat o ingerință în alegerile din Rusia.

Putin s-a folosit de o firmă conexată cu serviciile de informații ale Rusiei

Jurnaliștii britanici au aflat că respectiva companie de comerț cu lână, care a fost inițial înregistrată în Makhachkala și numită „Regul”, a fost fondată de fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne Ashur Ashurov.  Cu ajutorul aplicației GetContact, care arată cum a fost înregistrat numărul de telefon de către alți utilizatori, BBC a descoperit că numele lui Ashurov apare cel mai adesea cu abrevierea „UBEP” - numele nerostit al Ministerului Afacerilor Interne în care a lucrat. 

În 2019, compania a trecut la familia omului de afaceri din Daghestan Abdula Umarov. Apoi „Regul” a fost redenumit în „Wulintertrade”. „A fost un capriciu (să înregistrez marca Smart Voting), așa am decis să o fac. Nu am dreptul la asta? Încălc legea? ”, a spus Umarov într-o conversație cu jurnaliștii. Anchetatorii au aflat, de asemenea, că datele de contact ale abatorului (LLC Dinior), care deținea anterior Umarov, conține numărul de telefon al unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne, Marat Mazdogov. În 2011, a lucrat în unitatea anti-extremism din Kabardino-Balkaria. Mazdogov le-a spus jurnaliștilor că a auzit de Diniore pentru prima dată și a clarificat că primește în mod constant apeluri de la diferite persoane care i-au găsit numărul. Mazdogov a menționat că nu îl cunoaște pe Umanova. Umarov și fostul său partener Akhmedov, la rândul lor, au spus că nu-l cunoșteau pe Mazdogov și habar nu aveau cum numărul său a ajuns în informațiile de contact. 

Judecătorii de casă ai lui Putin au interzis ”Votul Inteligent”

În septembrie, anul curent, judecătorii Curții de arbitraj din Moscova a interzis motoarelor de căutare Google și Yandex să afișeze expresia „Vot inteligent” în rezultatele oricăror interogări, invocând obligația de a proteja drepturile comerciale ale „Vulintertrade”. 

Directorul Fundației Anti-Corupție al lui Alexei Navalny, Ivan Zhdanov, a numit decizia ilegală, opoziția la decizia în cauză fiind, totuși, mai mult formală. ”Votul inteligent” nu este un subiect al vreunei cifrei de afaceri comerciale, îl folosim de câțiva ani, ceea ce indică un abuz de drepturi comis de către reclamant”, a spus Ivan Zhdanov.

În Rusia, votul Inteligent este sancționat cu 5 zile de pușcărie!

Dovada faptului că sintagma ”Vot Inteligent” isterizează Kremlinul și produce frisoane autorităților este și episodul consemnat în urmă cu câteva zile în Rostov pe Don, oraș în care activista Bella Nasibyan (foto) a fost arestată timp de 5 zile din cauza faptului că a postat pe Instagram fotografii care o reprezentau arărând un afiș cu mesajul ”Votează Inteligent!”. Autoritățile au pus imediat fapta sub incidența legilor care sancționează propaganda Fundației Anti-Corupție al lui Alexei Navalny (FBK), considerată în Rusia agent internațional recunoscut în mod oficial și grup extremist, Nasibyan fiind reținută la grădinița la care își ducea copilul de trei ani. 

Polițiștii au invocat comiterea unei infracțiuni administrative prevăzute de articolul 20.3 partea 1 din Codul infracțiunilor administrative al Federației Ruse (propagandă sau spectacol public al atributelor sau simbolurilor organizațiilor extremiste), care este sancționat cu sumă de până la 2.000 de ruble sau arest administrativ până la 15 zile.

Marți, o instanță din Rostov pe Don revizuit rechizitoriul procurorilor, arestând-o pe Nasibyan pentru o perioadă de 5 zile și ignorând faptul că activista este mama unui copil în vârstă de trei ani și jumătate. Conform legislației, în Rusia, mamele minorilor nu pot fi încarcerate pentru abateri administrative.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.