Actorul Ion Caramitru a murit. ”Eu nu sufăr de curent și nu mă jignesc ușor”. Paul Barbăneagră i-a fost ghid spiritual în tinerețe. Cristian Bădiliță: ”La mulți ani, Ion Caramitru! Talentul la superlativ e vaccin împotriva morții”


Actorul Ion Caramitru a murit. ”Eu nu sufăr de curent și nu mă jignesc ușor”. Paul Barbăneagră i-a fost ghid spiritual în tinerețe. Cristian Bădiliță: ”La mulți ani, Ion Caramitru! Talentul la superlativ e vaccin împotriva morții”

Scriitorul, teologul și traducătorul Cristian Bădiliță postează, pe pagina de Facebook a domniei sale, un mesaj emoționant la auzul veștii că actorul Ion Caramitru a plecat la Dumnezeu: 

”De la Ion Caramitru am auzit o frază de neuitat (aproape o deviză): ‹Eu nu sufăr de curent și nu mă jignesc ușor›. A fost unul dintre puținii intelectuali consecvenți, cu adevărat RESPECTABILI și înainte de 1989 și după 1989. 

Am vorbit prima dată cu el, prin telefon, în podul, plin de cărți, al lui Paul Barbăneagră, din Franța. Paul Barbăneagră i-a fost ghid spiritual în adolescență: 

‹Dacă Paul nu-mi punea cîteva cărți importante în mînă ajungeam un golan›.

Ministrului Culturii PNȚ Ion Caramitru i se datorează multe restaurări și proiecte noi, dar cel mai drag i-a fost, de departe, Memorialul Ipotești:

‹Mergeam la fiecare ședință de guvern cu Demisia pregătită. Ceream o sumă pentru salvarea unui monument sau pentru o publicație importantă. Dacă nu obțineam suma scoteam Demisia din geantă. Imediat Ciorbea găsea o soluție și eu puneam Demisia la loc›. 

Invitat de el am ținut patru sau cinci conferințe la TNB, preluate ulterior pe DVD. Tot datorită lui am organizat expoziția SEMNUL LUI IONA (2018), omagiu celor 7 eposcopi martiri, beatificați ulterior de Papa Francisc.

Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai cultivați actori români din ultimele decenii și unul dintre cei mai români aromâni din istoria noastră. CD-ul său preferat era cel în care înregistrase poeme și texte mai puțin cunoscute ale lui Eminescu. Mi-a îngăduit să public cîteva în Oglindanet. Le puteți asculta sau reasculta aici. 

În rest, sfinții, scriitorii, muzicienii, artiștii MARI nu mor. Talentul la superlativ e vaccin împotriva morții. Așadar la mulți ani, Ion Caramitru!

Jurnalista, scriitoarea și documentarista Marilena Rotaru postează pe Facebook, de asemenea, un mesaj emoționant: 

”O cortină grea coboară peste sufletul meu ridicând la Cer unul din oamenii cu care mai bine de patru decenii am împărtășit bucuriile și durerile timpului trăit și mărturisit! Da, Pino, da... ‹Ar fi trebuit să ne naștem bătrâni›... ca să putem suporta tot ceea ce e de nesuportat!

Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în lumina Sa!

Condoleanțe Micaela, Andrei, Ștefan, Matei și întregii familii!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.