Iurie Reniță anunță că îl va reclama Laurei Codruța Kovesi pe Stoianoglo: Misiunea rusofilului e să îi protejeze pe Dodon și liderii PSRM de pușcărie! Dosarul Kuliok și probele care îl îngroapă pe Dodon, sclavul Kremlinului


Iurie Reniță anunță că îl va reclama Laurei Codruța Kovesi pe Stoianoglo: Misiunea rusofilului e să îi protejeze pe Dodon și liderii PSRM de pușcărie! Dosarul Kuliok și probele care îl îngroapă pe Dodon, sclavul Kremlinului

Rusofilul Alexandr Stoianoglo, procuror general al R.Moldova, are misiunea trasată de la Moscova să-l protejeze de brațul legii pe infractorul rusofil și românofob Igor Dodon, dar și pe numeroșii lideri ai PSRM implicați până peste gât în spălarea de bani rusești din Bahamas, operațiune prin care Moscova a pompat bani cu nemiluita în campania prezidențială a lui Dodon de acum 5 ani, acuză fostul deputat Iurie Reniță, pe Facebook.

Tot Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) repune pe tapet probele indubitabile aflate în dosarul ”Kuliok”, care vizează îndoparea lui Dodon cu banii oligarhului Plahotniuc, virați într-un pungoi de plastic, probe pe care omul Rusiei Alexandr Stoianoglo se face că nu le vede, pentru a-i proteja pe Dodon și pe ceilalți lideri ai PSRM. 

Iurie Reniță avertizează că, dacă noua putere de la Chișinău nu-l va demite curând pe Stoianoglo, va trimite Laurei Codruța Kovesi toate probele adunate, procurorul-șef european, explicând că aceasta ar putea analiza spețele, întrucât R.Moldova este țară asociată Uniunii Europene.

Vă prezentăm în integralitate acuzațiile lui Iurie Reniță: 

”Stoianoglo trișază din nou: îi prezentăm cele mai concludente probe

Dacă Alexandr Dmitrievici nu vede componente ale vreunei infracțiuni în secvența video cu ‹kuliokul›, atunci, la sigur, le va vedea noul procuror general. Mă conving o dată în plus că antepronunțarea imediată a lui Stoianoglo după apariția înregistrării video în spațiul public a urmărit unicul scop de a bloca, din start, orice investigație, deoarece a fost vorba de Igor Dodon și de PSRM. Nu mai există niciun dubiu că misiunea primordială a lui Stoianoglo a fost și rămâne protejarea lui Igor Dodon și a PSRM, conștientizând perfect mai ales cine, de peste hotare, se află în spatele lor. Aici e momentul adevărului și acesta-i, după mine, motivul principal al obstrucționării investigațiilor. 

Dosarul ‹kuliok› nu trebuie și nu poate fi examinat separat de cel al finanțării ilegale a PSRM-ului din Federația Rusă, inclusiv prin filiera ‹Bahamas›, după cum s-a procedat intenționat de către procuratura generală. Orice tentativă de a investiga separat acest dosar de finanțările ilegale ale lui Dodon și PSRM înseamnă a te crampona exclusiv pe diverse subterfugii tehnice și procedurale pentru a mușamaliza adevărul, cu atât mai mult cu cât chiar Dodon recunoaște tranșant că banii din ‹kuliok› urmează să ajungă la Cornel pentru a le da salariul celor de la PSRM!

Oare similar va proceda Stoianoglo când îi va fi prezentată o secvență video cu o mașină care accidentează mortal un pieton pe zebră, iar filmările sunt făcute de un trecător, care a reușit să înregistreze inclusiv plăcuțele de înmatriculare ale infractorului? Prin analogie ar rezulta că aceasta nu este o proba concludentă, deoarece trecătorul nu a avut permisiunea prealabilă a procuraturii sau a instanței de judecată pentru filmări? E penibil; avem dovada că pietonul a fost accidentat mortal de mașină, dar nu putem face nimic, deoarece, vorba lui Stoianoglo, nu au fost respectate aspectele tehnice și cele procedurale!

De asemenea, sunt incredibile declarațiile de mai jos ale procurorului general, care afirmă, cu o iresponsabilitate profesională inconfundabilă, următoarele: 

‹Noi avem doar acel video, filmat ilegal. Dar pentru a atrage la răspundere o persoană, noi trebuie să avem declarațiile celor care au participat la acest process. Și aici este vorba de domnul Iaralov. Noi nu avem nimic din asemenea declarații. De asemenea, noi nu cunoaștem la ce oră, când, cum și ce sumă de bani a fost. Nu avem nimic… Eu sunt convins că acolo erau bani, dar una-i ce gândesc și alt ace dovezi avem. Sunt două lucruri diferite›

Stimate Alexandr Dmitrievici, dacă dumneavoastră și procuratura generală nu aveți informațiile la care vă referiți, nu-mi rămâne decât să regret, din nou, deoarece mințiți cu desăvârșire: la procuratura generală și cea anticorupție se află, în original, o înregistrare video de vreo 47 minute dintre Dodon, Plahotniuc și Iaralov, iar la procurorul de caz, Dumitru Cuciaș, ulterior Victor Cazacu (de la procuratura anticorupție) se află, tot în original, procesele verbale de audiere a martorilor Serghei Iaralov, Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, fiind vorba de negocierile dintre aceștia pe subiectul viitoarei coaliții PSRM-PDM, inclusiv despre finanțarea PSRM. Cum aș putea în asemenea situație să am atât eu cât și cetățenii noștri încredere în dumneavoastră, în procuratura generală și procuratura anticorupție că sunteți o structură a statului independentă și străină de influențe politice? 

Ați vorbit foarte frumos și chiar impresionant (ca un adevărat ONG-ist!) în cele aproape 2 ore în interviul pentru Privesc.eu. Dar pentru a vă înlesni activitatea (evident, pentru protejarea intereselor statului și a cetățenilor, după cum va place să repetați de nenumărate ori), vă prezint declarațiile lui Serghei Iaralov despre finanțările PSRM, cu toate detaliile, pe care, chipurile, nu le cunoașteți, inclusiv ziua, luna și anul când au fost făcute filmările cu ‹kuliokul›. Dacă aceasta nu-i suficient, atunci le voi prezenta și pe cele ale lui Plahotniuc, dar în următoarea postare (rog să vedeți anexele):

- declarațiile lui Serghei Iaralov privind finanțarea PSRM;

- anul, luna și ziua filmării secvenței video cu ‹kuliokul› – 2019/06/04; ora 21:44:22, momentul în care Plahotniuc îi transmite ‹kuliokul› lui Dodon (a se vedea poza din anexă, e marcat într-un cerculeț roșu, sus, în colțul stâng);

- foaia de titlu a proceselor verbale ale martorilor Serghei Iaralov și Igor Dodon.

Alexandr Dmitrievici, chiar și după probele prezentate mai sus nu aveți nimic a spune, precum ați pretins în recentul interviu? 

P.S.: În cazul în care cei de la procuratura generală și de la cea anticorupție nu văd bine și nu deslușesc textul din anexă (sau nu vor să-l vadă deloc din considerente clare), le oferim, literalmente, Depoziția lui Serghei Iarolov, în calitate de martor, privind finanțarea PSRM, prezentată pe 09 iunie 2019 ofițerului de urmărire penală Dumitru Cuciaș, detașat în procuratura anticorupție. Audierea lui Iaralov a început la ora 15:07 min. și s-a finalizat la ora 15:35 min., la sediul procuraturii anticorupție din Chișinău, bdul Ștefan cel Mare și Sfânt 198. Iată ce a declarat martorul Serghei Iaralov:

‹Ulterior, în contextul aceleiași întrevederi, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a pus în discuție subiectul finanțării Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Acesta a ținut să precizeze că Federația Rusă pe toată această perioadă de timp a finanțat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, iar din 01 aprilie 2019 nu au mai acordat mijloace financiare pentru activitatea partidului.

În acest context, Igor Dodon a povestit despre cele discutate cu vicepremierul rus, Dmitrii Kozak, cu care s-a întâlnit la 06 iunie 2019 în cadrul Forumului Economic Internațional desfășurat la Sankt Petersburg, unde i-a comunicat vicepremierului rus că de două luni, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu mai primește nici o finanțare din Federația Rusă, precum primea anterior.

În contextul discuției, Igor Dodon a declarat că l-a întrebat pe vicepremierul rus cum să procedeze și dacă anume el să înceapă discuțiile cu Vladimir Plahotniuc despre finanțarea Partidului Socialiștilor, la care Dmitrii Kozak i-a spus lui Igor Dodon că nu trebuie să întrebe nimic, deoarece el personal, adică Dmitrii Kozak urma să-i comunice lui Vladimir Plahotniuc. Cu alte cuvinte, s-a avut în vedere, că Vladimir Plahotniuc va fi informat de către Dmitrii Kozak că trebuie să finanțeze Partidul Socialiștilor din Republic Moldova. Auzind una ca asta, Vladimir Plahotniuc i-a reproșat lui Igor Dodon prin acordarea unei întrebări cum ar fi ”mie să-mi spună cineva să dau bani pentru PSRM”, răspunsul lui Dodon fiind ”da”, precizând că finanțarea aceasta el a primit-o anterior de la Federația Rusă și este necesară pentru întreținerea partidului.

În acest context, Igor Dodon a confirmat că primește în jur de 600-700 mii USD pe lună pentru finanțarea PSRM din Federația Rusă, la care președintele PDM i-a spus lui Igor Dodon că finanțarea de către dânsul a Partidului Socialiștilor cu plăți similare celor primite de la ruși nu poate avea loc, deoarece așa sume îl depășesc pe Vladimir Plahotniuc, iar Igor Dodon a precizat că încearcă să majoreze finanțarea de la șapte-opt sute de mii până la un milion de dolari pe luna pentru întreținere”.

Procesul-verbal este scris din cuvintele mele de mine citit pentru ce și semnez: Serghei Iaralov, martor. 

x x x

Dacă probele prezentate mai sus nu sunt suficiente pentru procuratura generală și cea anticorupție, atunci voi reveni cu probe suplimentare privind finanțarea ilegală a lui Igor Dodon și a PSRM-ului, urmare nedorinței intenționate a acestora de a investiga de o manieră independentă și echidistantă acest dosar de maximă rezonanță socială și politică. 

Încă o dată insist: dosarul ‹Kuliok› nu poate fi investigat separat de finanțările lui Dodon și a PSRM-ului de la ruși și pe interior. Această găselniță s-a făcut intenționat de către Stoianoglo pentru a ‹dilua› definitiv dosarul și a prezenta drept argumente diverse chichițe tehnice și procedurale, exact cum a procedat și în ultimul interviu pentru Privesc.eu. 

Să fie foarte clar un lucru: există o diferență foarte mare între cetățeanul Alexandr Stoianoglo și procurorul general Alexandr Dmitrievici Stoianoglo. Doar cea de-a două calitate constituie obiectul examinării noastre. Deopotrivă, sper mult că noua guvernare va proceda în consecință, astfel ca să nu ajung cu acest dosar la Parchetul European, în fruntea căruia se află Laura Codruța Kövesi!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.