Cer talibanii MILIARDELE de dolari ale băncii centrale a Afganistanului, depuse în Occident, în schimbul vieții celor 100 de cetățeni americani rămași în zonele pe care le controlează? Biden, strâns cu ușa


  • ACP
  • Sep 6, 2021 11:34
  • 51068
Cer talibanii MILIARDELE de dolari ale băncii centrale a Afganistanului, depuse în Occident, în schimbul vieții celor 100 de cetățeni americani rămași în zonele pe care le controlează? Biden, strâns cu ușa

Redeschiderea aeroportului din Kabul, chiar în condițiile în care nu are radare sau sisteme de navigație funcționale și poate opera doar în condiții foarte limitate și doar pe timp de zi, a adus americanilor care nu au reușit să iasă din Afganistan până pe 31 august speranța că mai pot scapă de acolo cu cele câteva avioane pregătite special pentru ei. 

Duminică, mai multe avioane cu cetățeni americani au primit aprobarea Departamentului de Stat de a decola de pe aeroportul din Kabul cu destinația către state terțe, numai că autoritățile talibane nu au fost de acord cu plecarea necondiționată a acestora. 

Reprezentantul republican Michael McCaul din Comisia pentru Afaceri Externe din Congresul american a arătat pentru presa cât de complicată este situația din Kabul: ”Avem șase avioane pe aeroportul Mazar-i-Sharif, șase avioane, cu cetățeni americani... și cu interpreți afgani, pe care talibanii îi țin ostatici pentru cereri chiar acum”.

”Talibanii vor ceva în schimb, iar acest fapt se transformă într-o situație de luare de ostatici în care (talibanii – n. red.) nu vor permite cetățenilor americani să plece până când nu vor primi recunoașterea deplină din Statele Unite ale Americii”, a mai spus McCaul – mai multe detalii AICI

Șeful echipei de la Casa Albă, Ron Klain, a declarat ieri că oficialii americani estimează numărul americanilor rămași în Afganistan la „aproximativ 100”, dar administrația Biden vă găsi modalități de evacuare "a fiecărui american care se află încă acolo"

E posibil însă ca eliberarea americanilor și a foștilor lor colaboratori afgani, care se afla acum în avioanele ce așteaptă pe aeroportul din Kabul, să fie nu fie condiționată doar de recunoșterea politică a regimului taliban din partea Washingtonului, ci și de deblocarea conturilor statului Afganistan din băncile americane. 

Administrația Biden anunțase că nu intenționează să elibereze miliardele de dolari ale Afganistanului, care sunt plasate în în investiții și rezerve în valută în Statele Unite și blocate după preluarea țării de catre talibani, în ciuda presiunilor din partea grupurilor umanitare și a altor persoane care spun că rezultatul blocarii acestor bani ar putea fi prăbușirea economiei Afganistanului. Cea mai mare parte din activele de 10 miliarde de dolari ale băncii centrale a Afganistanului sunt depuse în Occident, unde au fost considerate de Washington un instrument eficient pentru a presa talibanii să respecte drepturile femeilor și statul de drept – mai multe detalii AICI

Deși se credea că orice dezghețare a acestor active ar fi la o distanță de mai multe luni, după estimarea experților financiari americani, se pare că talibanii au găsit deja pârghii solide pentru a forța Washingtonul să dea curs cererilor lor, iar banii din conturile din Occident s-ar putea regăsi chiar acum între condițiile puse de conducerea talibana a Afganistanului pentru eliberarea americanilor ori a colaboratorilor lor afgani.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.