EXCLUSIV Agenta FSB Natașa Morari ar trebui să ne spună ai cui copii sunt TV8 și Jurnal TV, care promovează moldovenismul pozând în televiziuni ”românești”. Cum controlează Rusia presa ”proeuropeană” și ”anticorupție”. Noile tancuri ale Kremlinului și ”jurnaliștii” lor


EXCLUSIV Agenta FSB Natașa Morari ar trebui să ne spună ai cui copii sunt TV8 și Jurnal TV, care promovează moldovenismul pozând în televiziuni ”românești”. Cum controlează Rusia presa ”proeuropeană” și ”anticorupție”. Noile tancuri ale Kremlinului și ”jurnaliștii” lor

O nouă manevră a serviciilor de informații rusești e în plină desfășurare în presa de dincolo de Prut: mai exact, agenta FSB Natalia Morari (foto sus) – implantată la vârful TV8 – recunoaște de o manieră caraghioasă, pe Facebook, că tatăl fiului ei este chiar infractorul internațional Veaceslav Platon (foto sus), fugit din R.Moldova după alegerile parlamentare anticipate care s-au soldat cu un adevărat dezastru pentru taberele rusofile.

Vă atragem atenția că în spatele acestei ”dezvăluiri” – care oricum circula, de mult timp, în mediile jurnalistice și politice, fiind și vehiculată pe Facebook de câteva luni – se mai întâmplă ceva interesant: moldovenistul sadea Igor Boțan (vechi emițător de narațiuni rusești) devine șeful de fațadă al TV8, preluând frâiele Consiliului de Administrație.   

Asta pentru că agenta FSB Natalia ”Natașa” Morari anunță că face un pas în spate de la TV8, invocând un așa-zis ”șantaj” al SIS, Boțan fiind astfel propulsat în noua aritmetică editorială. Prin această mișcare, credem că agenta joacă rolul șopârlei care își rupe coada pentru a salva ce a mai rămas din credibilitatea TV8. 

De asemenea, nefiind interesați de cine sunt copiii Natașei Morari și cu cine face ea sex, la comandă sau nu, fiindcă avem și noi destule informații în domeniu, Podul.ro o întreabă pe FSB-istă altceva: ai cui copii sunt, în realitate, trusturile TV8 și Jurnal TV, televiziuni care pozează în posturi ”românești” în timp ce susțin din plin moldovenismul, statalismul și narațiunile rusești împachetate în staniol ”european”? La ce țâță sug acești copii? 

Pentru neofiți, amintim că platforma TV8 i-a fost oferită pe tavă Natașei Morari chiar de Chiril Lucinschi, căruia i-a fost amantă (de fapt, agenta FSB este o notorie amantă de meserie). Chiril e fiul lui Petru Lucinschi, fostul președinte KGB-ist al R.Moldova.  

Precizăm că șeful Jurnal TV este Val Butnaru, nașul KGB-istului Iurie Roșca, agentul care a compromis mișcarea unionistă din Basarabia. Până nu demult, acest Butnaru găzduia emisiunea ”Unirea inteligentă”, al cărei scop era acela de a dinamita sau relativiza orice abordare serioasă a problemei Unirii și a oricăror alte probleme identitare, umplând timpul de emisie cu cel mai gregar moldovenism. Val Butnaru oferă alternativa ”Unirii inteligente”, care de fapt e ”unirea pragmatică”: adică moldovenii trebuie să își ia cetățenii române, să beneficieze de tot ce decurge din această situație, să mulgă bani de la România, dar să păstreze statalitatea și ”independența” R.Moldova și articolul 13 din Constituție. Fiindcă moldovenismul a fost și este o țâță bună de supt. Iar R.Moldova e doar o gubernie rusească ținută pe linia de plutire cu banii Uniunii Europene, ai României și ai Statelor Unite. 

Trebuie spus că atât TV8 cât și Jurnal TV promovează intens moldovenismul sub toate formele posibile, inclusiv sub marota acelui statalism ”european”, împachetat în sclipiciul integrării europene dar fără o apropiere de România. 

Nu e de mirare că ambele televiziuni au dus la paroxism narațiunea anti-corupție, care în realitate a fost născocită la Kremlin și are, în general, următorul mesaj pervers: nu contează cine suntem și de unde venim, nu contează deloc aspectele identitare, tot ce contează este să trăim bine, așa că hai să-i arestăm pe corupți. Însă, așa cum poate remarca oricine, în ultimii 30 de ani, cam nimeni nu ajunge în pușcărie în R.Moldova, în pofida acestei retorici, infractorii Moscovei zburdând în libertate. În timp ce nivelul de trai din gubernia R.Moldova a fost și este unul dintre cele mai scăzute din Europa. De notat că primul care a dat glas dincolo de Prut acestui discurs ”anti-corupție” a fost chiar KGB-istul Iurie Roșca. Faptul că marea luptătoare anti-corupție Natașa Morari are un copil cu infractorul internațional Veaceslav Platon arată cât de mult contează, în fapt, lupta împotriva corupției. De altfel, R.Moldova nu este nici măcar stat de drept. 

Credem că aceste partituri sunt gândite în așa-zisul ”Departament Moldova” de la Kremlin, condus de generalul Cernov. Ceea ce înseamnă că presa ”de opoziție” a fost și este parte a rețelelor rusești care își fac de cap dincolo de Prut. Cât despre televiziunile rusești oficiale, ei bine, acestea sunt noile tancuri de ocupație ale Rusiei. 

Așadar, nu ne interesează nici copiii Natașei Morari și nici infractorii cu care se culcă, fiindcă oricum îi știm pe mulți dintre ei, însă vrem să știm foarte exact buletinul de identitate al TV8 și al Jurnal TV. Ai cui copii sunt? 

Ai lui Veaceslav Platon (cu toate rădăcinile lui rusești), ai lui Mark Tkaciuk (consilierul de bază al comunistului Voronin, fost amant al Natașei Morari) sau ai sinistrului Baghirov, om al Rusiei (implicat în provocările din aprilie 2009) pe care aceeași Natașa Morari l-a scos din R.Moldova în portbagaj și l-a dus până la Tiraspol? Sunt copiii rudelor Țopa din Germania, ai KGB-istului Iurie Roșca, a cărui veche agentură e încă adânc înșurubată în presa moldovenească? 

Sperăm să aflăm curând toate aceste răspunsuri. Și mai sperăm ca noua putere de la Chișinău să vorbească deschis și aplicat despre modul în care Rusia controlează, căpușează și folosește presa din R.Moldova. 

Nu în ultimul rând, vrem să aflăm și răspunsurile următoarelor întrebări legitime pe care Dionis Cenușă le ridică pe Facebook

”Subiectul Zilei (pe scurt):

Cazul Nataliei Morari este foarte complex, iar eu am câteva întrebări serioase:

1. Când a început relația lui Morari cu Platon înainte de Aprilie 2009 (răsturnarea Comuniștilor și ascensiunea oligarhilor) sau după?

2. Ce fel de credibilitate pot avea toți cei din mass-media care nu știau despre relația (bine ascunsă) dintre Morari și Platon (cercetat pentru multiple infracțiuni)?

3. Cum se poziționează cei care sub umbrela TV8 au promovat tot felul de mesaje împotriva lui Platon? Vor fi ei la fel de stricți față de Morari ca și față de Stoianoglo?

4. Câți din mass-media vor cere retragerea premiilor acordate Nataliei Morari, inclusiv pe platforma Forumului Parteneriatului Estic? Cei din mass-media care au lobat pentru candidatura lui Morari știu bine acest lucru. 

5. Cum rămâne cu Fundația UE European Endowment for Democracy care a susținut financiar TV8, inclusiv grație lui Morari? E vorba și de imaginea celor de la Bruxelles. Cred că va fi retrasă finanțarea pentru TV8, iar unii jurnaliști buni de acolo vor avea de pătimit. 

6. De ce Morari a acuzat SIS-ul și indirect PAS-ul și pe Maia Sandu că ar șantaja-o și ar dori să o cenzureze? Morari a avut simpatii clar exprimate față de Sandu și PAS, care probabil nici ei nu știau despre legăturile dintre Morari și Platon. 

Concluzia și morala principală:

Pentru public: Nu vă creați idoli nici în politică, nici în presă. Gândiți critic.

Pentru Mass-media: Cei independenți trebuie să evite orice asociere și simpatizare politică. Chiar dacă mulți dintre jurnaliști cu mii de likeuri au promovat partide politice, sub piele de miel (unii au câștigat prestigiu și bani), încă aveți timp să reveniți la datoria de jurnalist independent și imparțial”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.