Avion ce transporta țigări de contrabandă pe ruta Ucraina - România, reținut la sol de polițiștii de frontieră din Moldova


Avion ce transporta țigări de contrabandă pe ruta Ucraina - România, reținut la sol de polițiștii de frontieră din Moldova

Polițiștii de frontieră din Republica Moldova au reținut marți un avion de mici dimensiuni încărcat cu țigări de contrabandă și care venea din Ucraina spre România. Este al doilea incident de acest fel în decurs de numai o lună, în care avioane de mici dimensiuni sunt folosite pentru traficul cu țigări.

Avionul de tip AN 2 decolase din Ucraina și avea ca destinație România. Aparatul de zbor a fost observat pe radar, iar polițiștii de frontieră din Republica Moldova au reușit să îl aducă la sol pe un câmp din apropierea localității Hlinaia Mică, raionul Edineț.

Din primele informații, în avion erau țigări de contrabandă, care acum sunt inventariate de autorități pentru a se afla exact cantitatea transportată. Incidentul vine la scurt timp după un altul care a avut loc la granița dintre România și Ucraina.

Pe 7 august, un echipaj al poliției de frontieră din județul Suceava a observat un aparat de zbor de mici dimensiuni care venea dinspre Ucraina, motiv pentru care au fost alertate Forțele Aeriene Române. Nu s-a luat nici o măsură, iar aparatul s-a întors după aproximativ 45 de minute în Ucraina.

Daniel Martnos, șeful-adjunct al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, a declarat, pentru deschide.md, că avionul prins de polițiștii de frontieră transportase țigări de contrabandă în România iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț.

Martnos a precizat că angajații IGPF au capturat aeronava, după ce au organizat o ambuscadă, în baza unor informații operative primite de la colegii din Ucraina. „Aeronava a survolat spațiul aerian al R.Moldova și a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț. Am sesizat despre acest caz și colegii din România, care urmează să stabilească unde au ajuns țigările”, susține șeful adjunct al IGPF.

Martnos a mai declarat că la fața locului polițiștii de frontieră au depistat un vehicul cu combustibil pentru aeronavă, dar și un tractor. Totodată, potrivit șefului adjunct al IGPF, în acest caz ar fi implicat și un contrabandist notoriu din Republica Moldova, care, după ce i-ar fi bruscat pe angajații IGPF, a fugit de la fața locului și a fost urmărit până în orașul Cupcini, unde i-a fost pierdută urma.

Șeful-adjunct presupune că ar fi vorba de cel puțin 100 de cutii de țigări. În prezent se înterprind măsuri de urmărire penală pentru a fi stabilite toate circumstanțele, potrivit deschide.md.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.