Separatiștii Rusiei au atacat mai multe obiective ale armatei Ucrainei, ucigând 3 militari și rănind mai mulți


  • ACP
  • Sep 14, 2021 18:59
  • 1328
Separatiștii Rusiei au atacat mai multe obiective ale armatei Ucrainei, ucigând 3 militari și rănind mai mulți

În weekend, Ucraina a înregistrat 10 încălcări ale încetării focului de către forțele separatiste conduse de ruși, în urma atacurilor acestora fiind uciși 3 militari ucrainieni și alți 12 răniți. Separatiștii au folosit de mai multe ori mortiere de 120 mm, interzise prin acordurile de la Minsk, lansatoare de grenade antitanc, mitraliere de calibru mare și arme de calibru mic împotriva mai multor unități ucrainene care au răspuns cu foc agresiunii ruse – detalii AICI

Delegația ucraineană la Centrul Mixt de Control și Coordonare a Încetării Focului a raportat luni monitorilor OSCE toate încălcările înregistrate de vineri seara până luni dimineața, aplicând mecanismul de coordonare stabilit pentru astfel de cazuri.

Rapunsul Ucrainei la atacurile separatiștilor coordonați de la Moscova a venit tot luni, prin secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, Oleksiy Danilov, care a spus, într-un interviu pentru Radio Svoboda, că armata ucraineană este capabilă să elibereze estul ocupat al Ucrainei prin mijloace militare și să lupte pentru Crimeea, chiar dacă guvernul ucrainean nu dorește încă să facă un astfel de pas.

„Forțele noastre armate sunt capabile să epureze teritoriul regiunilor Donetsk și Luhansk. Putem lupta pentru teritoriul Crimeii, dar trebuie să ținem cont de faptul că nu ne putem permite să avem zeci, sute de mii de oameni care ar muri în astfel de misiuni militare. Asta pentru că doar noi înțelegem unde se află această limită. Dar asta nu înseamnă că nu vom face acest lucru dacă va fi necesar”, a spus Danilov. 

Oficialul ucrainean a mai precizat că în Consiliului de Securitate și Apărare Națională au fost aprobate cinci scenarii pentru evoluțiile din Crimeea și Donbas, dar până în prezent Ucraina a aderat doar la primul, care presupune recâștigarea propriilor teritorii prin mijloace politice și diplomatice.

„Vom vedea ce se întâmplă în continuare”, a mai spus oficialul, adăugând că Rusia nu reușește în prezent să îndeplinească acordurile la care e parte, inclusiv cele adoptate la Paris în 2019 privind deschiderea punctelor de trecere – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.