Reforma justiției. Deputata Oana Murariu a depus 2 proiecte de lege ce vizează "evitarea aglomerării în instanțele de judecată", respectiv "motivarea hotărârilor judecătorești înainte de pronunțarea soluției în materie civilă"


Reforma justiției. Deputata Oana Murariu a depus 2 proiecte de lege ce vizează "evitarea aglomerării în instanțele de judecată", respectiv "motivarea hotărârilor judecătorești înainte de pronunțarea soluției în materie civilă"

Deputata USRPLUS Oana Murariu a anunțat miercuri, 15 septembrie, că a depus în Parlament 2 inițiative legislative ce vizează reforma justiției din România. Prima presupune obligarea instanțelor de a motiva hotărârile judecătorești înainte de pronunțarea soluției nu doar în cauzele penale, ci și în cele civile. Prin cea de-a doua inițiativă legislativă și anume "obligativitatea fixării proceselor pe ore pentru o mai bună organizare a ședințelor de judecată și previzibilitate pentru justițiabili" se urmărește reducerea considerabilă a timpului de așteptare în instanțe, evitarea aglomerării, eficientizarea managementului timpului pentru judecători și justițiabili, respectiv creșterea credibilității sistemului judiciar.

"Azi am înregistrat, în calitate de inițiator, două proiecte de lege la care am lucrat în ultimele luni. Acestea fac parte din procesul de reformare a justiției din România, așa cum ne-am angajat eu și colegii mei de la USR PLUS.

Iată mai jos avantajele celor 2 proiecte:

1. Motivarea hotărârilor judecătorești înainte de pronunțarea soluției în materie civilă

✅o mai mare coerență a activității actorilor din sistemul judiciar;

✅conferirea de previzibilitate pentru justițiabili;

✅eliminarea nemulțumirii celor implicați datorită aflării imediate a motivelor pentru decizia primită;

✅eliminarea analizei de 2 ori a dosarelor de către magistrați în același scop și, prin urmare, reducerea timpului de lucru;

✅normalizarea actului de justiție.

Vă reamintesc că, în primăvară, Parlamentul a reglementat, în urma unei decizii CCR, motivarea hotărârilor judecătorești înainte de pronunțarea soluției în materie penală.

2) Obligativitatea fixării proceselor pe ore pentru o mai bună organizare a ședințelor de judecată și previzibilitate pentru justițiabili

✅reducerea considerabilă a timpului de așteptare;

✅evitarea aglomerării în instanțele de judecată;

✅management eficient al timpului pentru judecători și justițiabili;

✅creșterea credibilității sistemului judiciar.

Vă voi ține la curent cu traseul celor două proiecte de lege în Parlament. După depunerea la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, vor ajunge în Comisia Juridică și apoi în Plenul Camerei. Sper să pot anunță cât mai curând votarea acestora.

După ce ani de zile reformele din domeniul justiției au fost întârziate, iar independența acesteia a fost pusă în pericol de multe ori, avem nevoie de măsuri conforme unui stat de drept. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, mai ales atunci când chiar o parte a clasei politice se opune (reamintesc cazul desființării SIIJ, concursurile pentru numirea conducerii DNA sau DIICOT), dar USR PLUS nu va renunța la astfel de proiecte definitorii pentru viitorul României", a scris Oana Murariu pe Facebook. 

Redăm comunicatul USRPLUS: "Cetățenii implicați în procese civile nu vor mai aștepta luni de zile până să afle motivarea hotărârilor pronunțate, ci vor afla argumentele care au condus la soluția decisă încă din momentul pronunțării hotărârii judecătorești. Oana Murariu, deputat USR PLUS de Cluj și membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a depus astăzi, în acest sens, un proiect de lege, plecând de la modelul modificărilor la legile Justiției adoptate în luna mai. De asemenea, Oana Murariu a depus un proiect de lege prin care instanțele să fie obligate să stabilească intervale orare orientative pentru strigarea cauzelor, astfel încât participanții la procesele civile – avocați, martori, experți sau simpli cetățeni – să nu mai fie nevoiți să aștepte cu orele în sălile de judecată aglomerate.

"Motivarea hotărârilor judecătorești înainte de pronunțarea soluției în materie civilă este un proiect la care am început să lucrez încă de la începutul mandatului și care face parte din măsurile de eficientizare a funcționării justiției. USR PLUS și-a asumat aceste obiective în campania electorală și acum le implementează. Avantajul adus de acest proiect constă într-o mai mare coerență a activității actorilor din sistemul judiciar și în conferirea de previzibilitate pentru justițiabili. Vă reamintesc că, în primăvară, Parlamentul a reglementat, în urma unei decizii a CCR, motivarea hotărârilor judecătorești înainte de pronunțarea soluției în materie penală. Aceste măsuri reprezintă pași importanți în reformarea justiției din România, etape care, din păcate, au fost întârziate ani de zile în țara noastră", declară deputata USR PLUS Oana Murariu.

Printre modificările propuse la Codul de procedură civilă se numără aceea potrivit căreia "deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor". O altă prevedere stabilește că "Hotărârea se poate pronunţa în şedinţă publică, după redactarea acesteia, la locul unde s-au desfăşurat dezbaterile, de către preşedinte sau de către un judecător, membru al completului de judecată, care va citi dispozitivul, indicând şi calea de atac ce poate fi folosită împotriva hotărârii sau se poate pronunţa prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei".

Adoptarea modificărilor va duce la scurtarea termenului în care cetățenii află argumentele care au stat la baza hotărârii judecătorești pronunțate în cauza lor și va produce degrevarea treptată a instanțelor de judecată (un dosar este analizat o singură dată în momentul deliberării, redactării și pronunțării soluției).

Per ansamblu, potrivit datelor statistice ale Consiliului Superior al Magistraturii din luna ianuarie 2021, durata medie de motivare a hotărârilor judecătorești este de 31,5 zile în cazul judecătoriilor, 43,9 zile în cazul tribunalelor, 40,6 zile în cazul curților de apel și 143,9 zile în cazul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În cazuri punctuale, durata medie este mult mai mare. De pildă, din datele statistice ale Judecătoriei Cluj-Napoca, durata medie a motivării hotărârii depășește în multe situații 200 de zile (de exemplu, 276 de zile pentru procesele în materia minori și familie având ca obiect nulitate/anulare act). La Tribunalul Cluj, fie că este vorba de procese pe fondul funciar, fie că e vorba de dizolvări persoane juridice sau litigii privind Curtea de Conturi, durata medie a motivării hotărârii instanței depășește 100 de zile.

În ceea ce privește al doilea proiect de modificare a Codului de procedură civilă, deputata Oana Murariu propune introducerea următoarei prevederi: "Pentru fiecare şedinţă de judecată se va întocmi o listă cu procesele ce se dezbat în acea zi, care va fi afişată pe portalul instanţei şi la uşa sălii de şedinţă cu cel puţin o oră înainte de începerea acesteia. Lista va cuprinde şi intervalele orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor, fiind obligatorie stabilirea unor intervale orare diferite pe grupe de cauze, respectiv fixarea cauzelor în care se administrează probațiune extinsă în intervalele finale ale ședinței de judecată".

"Și acest proiect face parte din procesul de reformare a Justiției din România, așa cum ne-am angajat, eu și colegii mei de la USR PLUS. Obligativitatea fixării proceselor pe ore pentru o mai bună organizare a ședințelor de judecată și previzibilitate pentru justițiabili va duce la: reducerea considerabilă a timpului de așteptare, evitarea aglomerării în instanțele de judecată, management eficient al timpului pentru judecători și justițiabili și creșterea credibilității sistemului judiciar. După ce ani de zile reformele din domeniul Justiției au fost întârziate, iar independența acesteia a fost pusă în pericol de multe ori, avem nevoie de măsuri conforme unui stat de drept. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, mai ales atunci când chiar o parte a clasei politice se opune (reamintesc cazul desființării SIIJ, concursurile pentru numirea conducerii DNA sau DIICOT), dar USR PLUS nu va renunța la astfel de proiecte definitorii pentru viitorul României", declară deputata Oana Murariu".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.