Slujbașii Moscovei în România ”cântă” după partiturile stereotipe ale Kremlinului: ”Occidentul se amestecă în alegerile din Rusia!”


Slujbașii Moscovei în România ”cântă” după partiturile stereotipe ale Kremlinului: ”Occidentul se amestecă în alegerile din Rusia!”

Astăzi au început în Rusia alegerile pentru forurile decizionale reprezentative, în perioada 17-19 septembrie cetățenii urmând să își voteze, vreme de trei zile, între orele 8:00 la 20:00, deputații în Duma de stat, în parlamentele regionale și în consiliile municipale, ziua principală pentru exprimarea opțiunilor fiind stabilită pentru 19 septembrie.

În aceste împrejurări, propaganda Kremlinului este mai activă ca oricând, încercând să capteze atenția publicului și să-și disemineze mesajele, la toate nivelurile, prin intermediul slujbașilor proprii și al instituților media finanțate în mod mai mult sau mai puțin direct.

În România, tonul predictibil al ofensivei anti Occidentale de sezon a fost dat de cunoscuta oficină Sputnik.md, care a publicat un interviu cu însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse în România, Igor Iniushkin. Materialul, care se prezintă cu rol aparent informativ în legătură cu alegerile pentru Duma de Stat și cu desfășurarea procesului electoral în România, este de fapt doar un suport nou pentru reșaparea cunoscutelor alegații favorite ale Kremlinului, referitoare la presupusul amestec al Occidentului insidios în treburile interne ale nevinovatului Regim Putin.

Centrele străine lucrează sistematic pentru a ne discredita alegerile!”

”Cu cât ne apropiem de alegeri, cu atât este mai puternică presiunea și cu atât sunt mai multe încercări de a influența rezultatul lor din exterior. Centrele străine, în primul rând cele americane, ale țărilor UE, NATO și din Ucraina, chiar înainte de anunțul oficial al alegerilor parlamentare din Rusia, au început să lucreze activ, la scară largă și sistematic pentru a le discredita. Am văzut recent cum se poate face acest lucru de către forțe externe, văzând exemplul Belarusului”, explică propagandistic însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse în România, Igor Iniushkin.

”Apropo, zilele trecute ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a fost convocat la Ministerul de Externe al Federației Ruse, unde i s-a declarat că amestecul în treburile interne ale țării noastre este inadmisibil. Necesitatea unui astfel de demers s-a datorat faptului că de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, cu utilizarea platformelor de internet deținute și moderate de monopolurile americane de internet, se efectuează acte de interferență directă în procesele electorale din Rusia. În acest sens, am dori să subliniem că doar alegătorii înșiși, și nu cineva din exterior, au dreptul de a determina viitoarea componență a Parlamentului. Oamenii noștri vor decide pe cine să aleagă, pe cine să voteze. Acesta este dreptul lor”, menționează, pentru Sputnik, oficialul Ambasadei Ruse la București, trecând cu vederea zecile de campanii de infiltrare și dereglare a diverselor mecanisme social – instituțional – funcționale occidentale, reținute în sarcina hackerilor și a trolilor ruși, susținuți de către serviciile secrete ale Rusiei. 

De ce vrea Occidentul să observe doar alegerile din Rusia, nu și cele din Norvegia?”

Iniushkin își exemplifică nonșalant teoriile printr-o așa numită practică a ”standardele duble cu care Occidentul tratează Rusia”, în sensul că observatorii occidentali și-au anunțat prezența la alegerile din țara sa, în condițiile în care nu au participat, spre exemplu, la scrutinul din Norvegia.

”Poziția OSCE/ODIHR cu privire la organizarea monitorizării proceselor electorale în statele „la est” și „la vest” de Viena continuă să provoace confuzie și întrebări. De mult dorim să aflăm unde sunt standardele pe care întotdeauna „nu le îndeplinim” din punctul de vedere al ODIHR, la care aceasta se referă întotdeauna și care, în principiu, nu există. Decizia conducerii Biroului de a nu monitoriza alegerile parlamentare din 13 septembrie 2021 în Norvegia reprezintă încă o dovadă a politicii de standarde duble și un exemplu al situației în care dreptul internațional este înlocuit cu ”reguli”. Chiar acest Birou a inventat ”regula”, chiar în acel mod în care funcționează Occidentul”, declară ministrul - consilier Iniushkin, practic ”numărul 2” al Ambasadei Rusiei, după Ambasadorul Extraordinar și Plenipotenţiar Valey Kuzmin.

Alegeri sub semnul forței în Rusia anului 2021

Perioada de campanie electorală a fost marcată, în acest an, de o serie întreagă de abuzuri ale Puterii actuale, reprezentată de partidul Rusia Unită, fondat de președintele Vladimir Putin. Un număr consistent de candidați ai Opoziției a fost exclus atât în etapa nominalizării, cât și după înregistrare, de către instituțiile statului, mulți dintre ai pe baza prevederilor Legii anti FBK (Fundația Anticorupție, fondată de A. Navalnîi), normativ care permite privarea „celor implicați în organizații extremiste” de dreptul de a fi aleși timp de până la trei ani. Analiștii au observat faptul că majoritatea comisiilor electorale și-au pierd controlul asupra procesului preelectoral, iar refuzurile de a fi înregistrați diverșii candidați ai Opoziției s-au bazat în principal pe deciziile instanțelor, Ministerului Justiției și Parchetului, luate ca urmare a depunerii, după metode ce amintesc de vremurile lui Stralin, de diverse denunțuri din partea contracandidaților aflați în cercurile Puterii.

Scrutinul electoral din acest an este considerat de toți competitorii ca fiind extrem de important, opoziția având șansa să pună probleme serioase partidului președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, chiar dacă acesta din urmă pleacă cu prima șansă în a obține majoritatea mandatelor.

Deloc întâmplător, furnizorii de servicii de telecomunicați din Rusia au început astăzi să blocheze Google Docs, instrumentul Google folosit în aceste zile de susținătorii opozantului Alexei Navalnîi pentru a promova și răspândi strategia „Smart Voting” („Votul inteligent”) de sprijinire a candidaților cei mai bine plasați în sondaje (indiferent de culoarea politică) pentru a-i învinge pe cei susținuți de Vladimir Putin.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.