Acuzații de o gravitate extremă: Oligarhii din Ucraina pot lăsa R.Moldova fără apă potabilă! APELUL lui Alecu Reniță. Cum atentează Kievul la segmentul moldovenesc al Nistrului


Acuzații de o gravitate extremă: Oligarhii din Ucraina pot lăsa R.Moldova fără apă potabilă! APELUL lui Alecu Reniță. Cum atentează Kievul la segmentul moldovenesc al Nistrului

Fost deputat în Primul Parlament, votant al Declarației de Independență și reprezentant al Consiliul Național al ONG-urilor de mediu, Alecu Reniță avertizează, pe Facebook, că există pericolul ca oligarhii din Ucraina să lase R.Moldova fără resurse de apă potabilă, explicând impactul deosebit de negativ pe care barajele ucrainene de la Novodnestrovsc și Naslavcea îl au asupra Nistrului pe segmentul moldovenesc.

În fotografia prezentată de Alecu Reniță (foto sus) se poate observa că, în aval de barajul de la Naslavcea, apa Nistrului a scăzut considerabil și, pe alocuri, cursul de apă poate fi trecut în picioare sau cu căruța. Fotografia prezintă fluviul în aval de localitatea Rudi, unde distanța de la un mal la altul a ajuns de 20-30 de metri.

De asemenea, Alecu Reniță precizează că Ministerul Mediului evită să spună deschis adevărul despre marile probleme cu care se confruntă în prezent Nistrul.

Vă prezentăm semnalul de alarmă tras de Alecu Reniță: 

”Societatea are mari așteptări de la noua putere și vrea să fie tratată cu respect, să i se spună adevărul așa cum este despre sursa principală de apă a R.Moldova. 

Consider că recentul Comunicat al Ministerului Mediului, din 20 septembrie curent, referitor la starea actuală a Nistrului, este departe de problemele reale ale fluviului și, o fi probabil, o reacție pripită la țipetele și „grija” mimată a dodoniștilor față de soarta râului. Deocamdată nu cred că este o comandă politică de a farda realitățile ecologice, de a da vina pe ciclurile naturale sau pe mass-media. Superficialitatea comunicatului, mai degrabă este o consecință a disfuncționalităților de la începutul activității, a deficitului de comunicare a Ministerului cu savanții de la Academia de Științe, Consiliul Național al ONG de mediu, autoritățile și comunitățile locale de pe malurile Nistrului, cu mass-media. Este prea evident că barajele ucrainene de la Novodnestrovsc și Naslavcea au un impact deosebit de negativ asupra fluviului pe segmentul moldovenesc, și actuala conducere a Ministerului Mediului cunoaște foarte bine acest lucru.

Ar fi total contraproductiv ca în problemele ecologice, foarte grave, cu care se confruntă Nistrul, Ministerul Mediului să nu fie pe aceeași platformă cu întreaga societate, care cere garanții sigure că periculoasele clanuri oligarhice din Ucraina nu vor lăsa R.Moldova fără apă potabilă. Oricât de complicate ar fi tratativele cu Kievul, nu putem face concesiuni din contul debitului de apă necesar viabilității ecosistemelor râului, a sănătății și viitorului Nistrului, a populației din această regiune. Ecologiștii din Ucraina, Moldova și țările europene pot influența decisiv asupra păstrării Nistrului și nu a confiscării lui de către grupările mafiotice din energetica țării vecine. Se cere multă înțelepciune să valorificăm prin comunicare sinceră și dialog constructiv potențialul ecologiștilor din ambele state, inclusiv din țările Uniunii Europene.

Le răspund tuturor celor care m-au contactat, inclusiv colegilor din mass-media. Repet ceea ce am declarat de nenumărate ori: EU TOTDEAUNA AM ȚINUT ȘI VOI ȚINE PARTE NISTRULUI, și la Kiev, și la Bruxelles, și la Chișinău, și oriunde voi fi. 

Cât privește Consiliul Național al ONG de mediu, pe care am onoarea să-l reprezint, confirm că are cele mai bune intenții de a ajuta Ministerul Mediului să însușească arta de a comunica cetățenilor și instituțiilor internaționale adevărul așa cum este el, să construiască platforme de dialog cu societatea civilă, cu comunitatea neguvernamentală de mediu, cu mass-media, cu savanții. Totul depinde de Minister, pentru care m-am zbătut, împreună cu lumea bună, să-l creăm și în 1998, și în 2021, de capacitatea, viziunea și voința conducerii de a construi o platformă largă, încăpătoare pentru toți cei care apără, ajută și iubesc Nistrul și NATURA-MAMĂ”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.