Cîțu primește încă o lovitură din partea DNA. Infracțiunile anchetate de procurori


Cîțu primește încă o lovitură din partea DNA. Infracțiunile anchetate de procurori

Premierul Florin Cîțu este vizat de încă un dosar penal. Comunitatea Declic a transmis miercuri, 22 septembrie, printr-un comunicat, că procurorii DNA au început urmărirea penală, momentan in rem, în dosarul deschis în urma denunțului efectuat pe 30 iulie de activiștii civici, aceștia semnalând la acea vreme faptul că o angajată a Guvernului României, ne referim la Mioara Costin, dădea directive în cadrul PNL, dar în numele Executivului, în ceea ce privește strategia aleasă de echipa premierului în perspectiva Congresului din 25 septembrie. În spațiul public apăruse un document controversat cu antetul Guvernului prin care se trasau linii de comunicare politică în legătură cu bătălia internă din PNL. Astfel, DNA a început anchetarea infracțiunilor de abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu. 

Redăm comunicatul Declic: "DNA a început urmărirea penală in rem, în dosarul premierului Florin Cîţu, deschis în urma denunţului Declic

Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat oficial, într-un răspuns adresat Comunităţii Declic, faptul că a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Infracţiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.

Ancheta DNA a pornit în urma unui denunţ înregistrat de Comunitatea Declic. În luna iulie, a apărut în spaţiul public un document cu antetul Guvernului României, dar care conţinea instrucţiuni privind campania pentru şefia PNL. Documentul era semnat de consiliera de stat de la acea vreme, Mioara Costin.

"Acum, că procurorii au început cercetările, sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracţiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obţină şefia partidului", a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

Anunţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind începerea anchetei reprezintă o confirmare a faptului că procurorii au identificat, în denunţul Declic, existenţa unor indicii potrivit cărora ar fi fost săvârşită o infracţiune. Mai mult, se confirmă că denunţul depus îndeplineşte condiţiile de formă legale.

În acest moment, procurorii DNA fac cercetări pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod Penal, şi instigare la abuz în serviciu, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin 1.

Toate costurile privind analiza judiciară, formularea şi depunerea denunţului au fost acoperite din donaţiile membrilor Comunităţii Declic.

Comunitatea Declic a depus, pe 30 iulie, un denunţ la DNA pe numele lui Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin, pentru instigare, respectiv abuz în serviciu. Decizia a fost luată după ce în spaţiul public a apărut un document controversat cu antetul Guvernului. Consilierii de stat angajaţi în cadrul Executivului trasau linii de comunicare politică pentru strategia lui Florin Cîţu în lupta internă pentru şefia Partidului Naţional Liberal.

Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obişnuiţi, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, +800 000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.

Campaniile Declic sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid. Declic este, şi va rămâne mereu, o comunitate independentă. Membrii Declic provin din cele mai diverse medii şi ceea ce ne aduce împreună este credinţa noastră comună în dreptate".

Totodată, reiterăm că în cursul zilei de ieri, DNA a informat că are pe rol un dosar in rem ce vizează anchetarea modalității prin care s-au achiziționat dozele de vaccin anti-COVID. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.