Polonia acuza noua ”alianță brutală ruso-germană”, formată odată cu proiectul Nord Stream 2


  • ACP
  • Sep 24, 2021 10:27
  • 4254
Polonia acuza noua ”alianță brutală ruso-germană”, formată odată cu proiectul Nord Stream 2

Președintele Poloniei a criticat dur săptămână aceasta, la ONU, proiectul conductei Nord Stream2, care duce gazele ruse direct pe teritoriul german, în timp ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat „alianța brutală” formată din Rusia și Germania, împotriva intereselor altor state europene. 

În discursul ținut la Adunarea Generală a ONU președintele Andrzej Duda a criticat țările occidentale pentru că au permis să fie finalizat proiectul Nord Stream 2, în ciuda agresiunii rusești împotriva Ucrainei, care este acum „într-un pericol și mai mare”, de vreme ce conducta „va aduce venituri de mai multe miliarde tării agresoare”.

Premierul Morawiecki a reiterat tot săptămână asta, într-o conferință de presă, îndelungată opoziție a guvernului său față de conducta Nord Stream 2 care va afecta interesele țărilor din regiune, în special Polonia și Ucraina.

”Din păcate, această alianță germano-rusă, care a fost consumată sub forma proiectului Nord Stream 2, a fost foarte brutală și a tratat interesele altor țări într-un mod foarte brutal”, a spus premierul polonez. 

Premierul a numit conducta „o greșeală strategică” și a spus că actuala creștere a prețurilor la gaze naturale este o dovadă clară în acest sens. 

„Oferirea de instrumente suplimentare de șantaj al prețurilor președintelui Putin crește posibilitatea exercitării presiunii asupra Europei”, a avertizat el. 

Comisia Europeană a răspuns Poloniei că nu crede că Nord Stream2 promovează obiectivul securității sau diversificării energiei, dar a menționat că nu are puterea de a opri proiectul – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.