VIDEO. Miliardarul Dan Petrescu, mort în accidentul aviatic de la Milano, era membru de vază al uneia din cele mai cunoscute grupări infracționale exclusiviste – „Gruparea Monaco”. El locuia pe cea mai scumpă stradă din lume


VIDEO. Miliardarul Dan Petrescu, mort în accidentul aviatic de la Milano, era membru de vază al uneia din cele mai cunoscute grupări infracționale exclusiviste – „Gruparea Monaco”. El locuia pe cea mai scumpă stradă din lume

În orele de după accidentul aviatic produs duminică la Milano, în care miliardarul de origine română Dan Petrescu a pierit alături de soție, unicul său fiu și alte cinci pasageri, presa din România, probabil sub impresia tragediei, a cuprins în biografia bogătașului numai elemente „luminoase”: „era un afacerist citit și educat”, modest, discret, călătorea cu avioane de linie sau low cost, umbla cu autobuzul și conducea mașini vechi. Emigrase în Germania înainte de 1989 pentru „a scăpa de regimul comunist” și avea dublă cetățenie, română și germană. Fusese lăudat de Ion Țiriac, unul dintre nenumărații săi parteneri de afaceri, era prieten apropiat cu mogulul media Adrian Sârbu și descris drept un antreprenor cu fler extraordinar de către alți cunoscuți afaceriști.  

Întors în România după 1989 din Germania unde „fugise” de regimul comunist, Dan Petrescu pare că a știut nu doar în ce să investească, ci mai ales cu cine să se asocieze. Acest din urmă aspect ridică, firește, așa cum au semnalat și numeroși cititori prin comentarii, multe semne de întrebare în privința „fugii” pe bune a lui Petrescu în Germania. De altfel, fabulosa sa îmbogățire de după 1989 pare să urmeze tiparul clasic al securistului devenit antreprenor multimilionar post-Revoluție.  

Chiar dacă nu sunt dosare penale deschise pe numele său, Petrescu a colaborat de-a lungul timpului cu o serie de afaceriști condamnați ulterior la ani grei de pușcărie (printre aceștia și Gabriel „Puiu” Popoviciu, ginere al fostului comunist odios Ion Dincă „Teleagă”, condamant definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul „Afacerea Băneasa”, ), iar jurnalista Sorin Matei îl nominaliza, încă de acum nouă ani, printre membrii uneia dintre cele mai cunoscute și mai influente grupări exclusiviste infracționalo-politico-securiste – „Gruparea Monaco”.  Din ea fac parte și rechini imobiliari de temut, cei care, prin tot felul de artificii murdare, au pus mâna pe hălci întregi din București. 

În 2010, potrivit unui articol publicat de BUSINESS Magazin, consultanții imobiliari din București îl indicau pe miliardarul Petrescu drept cel mai important investitor din zona capitalei. Principalele active imobiliare controlate de catre Dan Petrescu erau spațiile comerciale unde sunt terenurile și zeci de clădiri ("nimeni nu știe exact câte"), dar și spațiile comerciale unde sunt amplasate hipermarketurile Real, galeriile comerciale din fața acestora și, în unele cazuri, spațiile unde se află un magazin alăturat de tip bricolaj. Câte erau? „Greu de spus, aproape 20", spunea una din sursele consultat de Business Magazin.  

Despre tragedia aviatică de la Milano în care au murit milionarul, soția, fiul și cinci prieteni apropiați, în drum spre insula Sardinia, puteți citi AICI.



 

Anca Surugiu, parteneră de afaceri a lui Dan Petrescu, miliardarul care și-a pierdut viața în accidentul aviatic de duminică, din Milano, este, conform mai multor surse Gândul, cea care va prelua averea magnatului. Aceasta controla și avea acces la toate datele offshore-urilor, știa unde se află conturile și era împuternicită de către Petrescu. Cel mai recent proiect în care a fost implicată Surugiu, potrivit presei economice, este cel depus la Primăria Municipiului București, respectiv documentația pentru obținerea unui PUZ pentru dezvoltarea unui bloc de patru etaje pe un teren de circa 3.800 mp de pe bulevardul Kiseleff, în apropiere de Ambasada Suediei.

Gruparea Monaco 

Dragoș Dobrescu: 130-150 de milioane de euro. Imobiliare. Casă de vacanță  în Monaco. Pasiune: vânătoarea. Personaj extrem de retras. Unul din liderii “Grupării Monaco” și suspectul principal în cazul dispariției lui Codruț Marta. 

Radu Dimofte:  un miliard de euro, aproximativ. Imobiliare, construcții. Reședință: Monaco, 7 Av. Princesse Grace, Houston Palace, Monte Carlo 98.000. Pasiune: vânătoarea.  

Supranumit și „milionarul fără chip” pentru că reușește de zeci de ani să se ferească de aparatul foto, Dimofte s-ar afla în prezent, potrivit capital.ro, între primii zece ce mai bogați români. Alături de Lucian Vlad și Nicolae Badea, Radu Dimofte controlează Sphera Francise Group, probabil cea mai importantă dintre afacerile sale. Sphera Francise Group are o capitalizare bursieră de peste 803 milioane de lei. În afara de KFC, Pizza Hut și Taco Bell, alte branduri operate de companii controlate de Radu Dimofte sunt Cinnabon, Paul și Hard Rock Cafe. 

În cursul anului 2020, Sphera a inaugurat 5 noi restaurante KFC în România, 3 în Italia și 1 nou restaurant Taco Bell în România. KFC România mai are încă 6 noi restaurante de deschis până la sfârșitul anului 2021. La finalul anului 2020, Sphera avea 158 de restaurante din care 138 erau în România, 18 în Italia și 2 în Republica Moldova. 

În majoritatea afacerilor sale, Radu Dimofte l-a avut inițial ca partener pe Puiu Popoviciu, cei doi aducând în România, în franciză, brandurile KFC, Pizza Hut sau Hard Rock Café, dar și altele. În urmă cu câțiva ani, cei doi au împărțit controlul asupra proiectului rezidențial și de retail Băneasa, al hotelurilor Howard Johnson (acum Sheraton), Ramada Park și Ramada Plaza din București, dar și o serie de alte afaceri imobiliare, printre care spații de birouri și de retail în zona centrală a Capitalei. În urma „partajului” de după separarea celor doi, Dimofte a rămas, printre altele, cu cele trei hoteluri. 

Gabriel “Puiu”  Popoviciu: 400-420 de milioane de euro. Imobiliare, hoteluri, restaurante. Băneasa Investment. Reședință: Monaco, Houston Palace. Vecin cu Radu Dimofte. Prieten cu Adriean Videanu. Naș de cununie al lui Ionuț Costea( președinte Eximbank, cumnat al lui Mircea Geoană). 

Popoviciu a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul privind înstrăinarea frauduloasă a terenului de 220 de hectare din Băneasa, care au aparţinut Universităţii de Agronomie şi pe care se află acum Mall Băneasa, Ikea şi ambasada SUA. Procurorii au acuzat că, în perioada 2000-2004, o serie de înţelegeri, cel puţin îndoielnice, între Puiu Popoviciu şi Ioan Niculae Alecu, pe atunci rector al universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, au făcut ca un teren de 224 de hectare să fie cumpărat la un preţ de nimic de către o companie controlată de omul de afaceri.

Potrivit unor scurgeri de documente, Popoviciu l-a angajat pe avocatul american Hunter Biden, cel de-al doilea fiu al actualului lider de la Casa Albă, la începutul anului 2016 ca parte a unei campanii de influență pentru a convinge procurorii anticorupție să încheie un acord sau să renunțe la caz. Tabloidul britanic Daily Mail precizează că e-mailurile din laptopul pierdut al lui Hunter Biden dezvăluie modul în care acesta și colegii săi vor să se folosească de legăturile la cel mai înalt nivel și au planificat o campanie de propagandă în favoarea lui Popoviciu. Afaceristul penal din România a fost menționat pentru prima dată în e-mailurile lui Hunter în septembrie 2015, când acesta lucra la firma Boies Schiller Flexner. A apărut menționat apoi în 2016, când era la un pas de condamnare și când americanii ar fi căutat să obțină sprijin de la ambasadorul Hans Klemm pentru o întâlnire cu procurorii români.

După pronunţarea sentinţei de condamnare la închisoare, Popoviciu a fost identificat în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea lui la data de 12 iulie 2019. Popoviciu a formulat însă apel, pe care l-a câştigat în iunie 2021, Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie apreciind că Popoviciu nu ar fi avut parte de un proces corect în România.

Gheorghe “Bebe” Ionescu: nu se cunoaște ce avere posedă. Fost director general FPS, fost director în compania Sidex International Ltd,  asociat- prin intermediul soției cu Adriean Videanu,  numit în consilii de administrație la Petrom, Eximbank, BCR de către ministerul Economiei. Casă în Monaco. 

Radu Budeanu: 22 milioane de euro. Patron Cancan, Gândul, Prosport. În 2020, Budeanu a semnat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției în care a arătat că i-ar fi dat 3,8 milioane de dolari mită Elenei Udrea printr-un intermediar în dosarul ”băieților deștepți din energie”. Udrea, ca ministru al Turismului și personaj influent în PDL, ar fi cerut și primit mita de la un om de afaceri din domeniul energiei (Bogdan Buzăianu, și el membru marcant al Grupării Monaco, vezi mai jos) pentru a determina conducerea companiei de stat Hidroelectrica să prelungească contractele cu acesta, deși erau păguboase pentru bugetul companiei. Procurorii susțin că Budeanu ar fi intermediat plata șpăgii între omul de afaceri Bogdan Buzăianu și Elena Udrea, iar banii ar fi fost lăsați unui alt intermediar al lui Udrea.

Adriean Videanu:  om de afaceri, fost ministru de stat pentru coordonarea activităților în domeniul economic, fost Primar al Bucureștiului, fost ministru al Economiei, lider PDL. Apropiat de Gheorghe “Bebe” Ionescu și Gabriel “Puiu”  Popoviciu. Cu primul, partener de table și de împrumuturi. Un vizitator des al Principatului Monaco. 

Raul Doicescu:  22 -30 de  milioane de euro. Bog’Art. Construcții. Un vizitator des al Principatului Monaco.Prieten cu Adriean Videanu și Gheorghe “Bebe” Ionescu. 

Rareș Manescu: fost vicepreședinte PNL. Apropiat al lui Dragoș Dobrescu. Dese întâlniri la Monaco. 

Sorin Blejnar: avere neevaluată. De profesie, bugetar. Fost șef al ANAF. Un fin cunoscător al Principatului Monaco. Subaltern și mână dreaptă: Codruț Marta.  Prieteni și parteneri: foarte mulți din Gruparea Monaco. 

Codruț Marta:  declarație de avere: peste 1 milion de euro. Afacerist, fost șef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Prieten cu Dragoș Dobrescu, Radu Dimofte, Elan Schwartzenberg, Ion Țiriac și alți membri ai Grupării Monaco. Apartament în Monaco. Pasiune: vânătoarea, doamnele și băutura. De zece zile, DISPĂRUT. DAT ÎN URMĂRIRE INTERNAȚIONALĂ. 

Frații Bogdan și Constantin Buzăianu. Bogdan Buzăianu: 90-100 de milioane de euro. Trader. Cel mai deștept băiat din energie. Fondator al Energy Holding. Bănuit a fi și în spatele Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries. Casă de vacanță: în Monaco și Elveția. De ziua lui, a chemat U2 să-i cânte, în Monte Carlo, pentru  650.000 de euro. 

Elan Schwartzenberg: 50 de milioane de euro. Domenii: media, imobiliare, publicitate, firme off-shore. Patron Realitatea TV. Prieten cu Codruț Marta, Sorin Blejnar și mai mulți membri ai Grupării Monaco. 

Ion Țiriac:  1 miliard de euro. Domenii: auto, imobiliare, banking, asigurări. Casă de vacanță: Monaco. Pasiune: vânătoarea. Partener de vânătoare cu Elan Schwartzenberg, Codruț Marta, primarul Monte Carlo, Georges Marsan. 

Dan Petrescu: 1 miliard de euro. Unul dintre cei mai discreți investitori în imobiliare, refuzând constant să acorde interviuri și declarații. Nu a acceptat niciodată să vorbească despre afacerile lui, cu atât mai puțin despre el însuși, nu există fotografii actuale cu el. Cei mai mulți dintre actorii din real-estate îl consideră cel mai mare investitor de pe piață. A venit din Germania după revoluție și a fost unul dintre primii parteneri de afaceri din țară ai lui Ion Țiriac. Controlează suprafețe mari de terenuri în Capitală și în țară. Mai vizibile sunt cele 15 – 20 de centre comerciale care includ hipermarketuri Real și galerii comerciale. Asociat în afacerile familiei Țiriac: Unicredit Țiriac Bank, holdingul Rocar, plasamente imobiliare. Bun prieten cu Adrian Sârbu și cu alți moguli. Rezident Monte Carlo, Av. Princesse Grace, Columbia Palace. 

Avenue Princesse Grace este cea mai scumpă stradă din lume. 

Nicolae Dumitru, zis Nicu Niro:  40 de milioane euro. 15 firme.  Dragonul Roșu, Complexul Europa, Grand Hotel du Boulevard,, Niro Impex 93, Niro 95 Impex, Micro Prod, Central Residencial Park, Servinvest 95, Niro Comercial, Isoconstruct, Yins International Trading Group, Overland Guard, Flora International, Cafeneaua Veche, Zona Balcanilor. Prieten cu Dan Andronic și Dorin Cocoș. Casă de vacanță: Avenue de la Madone, Monaco. 

Dan Fisher/Fischer: peste 350 de milioane de euro. Imobiliare, turism, off-shore. Apropiat al multor guvernări de după 1989. Rezident Monaco. Prieten cu Ion Țiriac, văzut în Principat în compania lui Sorin Roșca Stănescu, Cătălin Hanagea, Dorin Marian, Alexandru Bittner. Plecat din țară pe vremea comuniștilor și întors după Revoluție în România unde s-a și îmbogățit, Fischer a murit în iulie 2012, la Berlin, de cancer pulmonar. Avea 61 de ani iar presa vremii scria că principala sa afacere a fost proiectul rezidenţial şi turistic Silver Mountain din Poiana Braşov, cu o valoare estimată de circa 350 mil. euro. În prima fază a proiectului au fost dezvolate 230 de apartamente, grupate în patru blocuri. Proiectul se desfăşoara pe un teren în suprafaţă de 26 hectare. Presa a relatat în repetate rânduri că în spatele afacerii Silver Mountain s-ar afla şi prinţul Albert de Monaco şi Ion Ţiriac, ambii acţionari în cadrul INR Management Real Estate – dezvoltatorul complexului turistic – prin intermediul unui offshore înregistrat în Cipru. Cu doi ani înainte de moarte, Fisher depusese o plângere penală împotriva lui Sorin Ovidiu Vântu pe care îl acuza de comiterea infracţiunilor de instigare la omor şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Multimilionarul de la Monaco spunea în plângere că pe capul său, al lui Cătălin Harnagea şi Petre Mihai Băcanu se pusese un preţ de un milion de dolari. 

Sora sa, Antoaneta Fischer, a postat pe pagina de Facebook un mesaj după moartea miliardarului Peterscu: ”Mi-am mai pierdut un frate, Dan, om minunat care a fost lângă mine oricind am avut nevoie de sfatul lui, de ajutorul lui. Regine  (soția miliardarului) și Dănuț au plecat cu el si ma simt goala sufleteste, ei fac parte din viata mea. Și Dan, și Regine sunt (nu pot sa vorbesc la trecut) oameni de exceptie, care nu o sa se mai nasca curând. Suntem mult mai saraci. Îmi amintesc acum 9 ani când l-am pierdut pe fratele meu, Dan, au venit amândoi o zi inainte de înmormantare la Berlin si au fost lânga noi, dovada de dragoste, respect si profunda prietenie fata de mine si familia mea. Îi multumesc pentru ca mi-a fost aproape si a inlocuit absenta fratelui meu si nu pot sa inteleg cum se poate intampla asa ceva, sa nu mai existe cu Familia lui, cu Regine si Danut. Saraca mama a ramas singura si stiu ca Anca se va ocupa de dansa. Dumnezeu sa va odihneasca, dragi prieteni, pot sa zic draga Frate!”,

Cristian Burci: 47 de ani. 300 de milioane de euro. Controlează grupul International Railway Systems, Astra  Vagoane Arad, Meva Turnu Severin, Romvag Caracal, Servtrans, Cupon Pro. Rezident Monaco. 

Carmen Adamescu: Soția/văduva lui Dan Grigore Adamescu. Avere familia Adamescu: 1 miliard de euro. Dan Grigore Adamescu, 64 de ani, om de afaceri, deține:  Asta Asigurări, Unirea Shopping Center, Topex, Medien Holding ( trustul care deține România Liberă), acțiuni la Baumeister, Mega Construct (energie), City Business Center, Modern Business Center, Rex Internațional, Pullman, Mega Vision. Apartament Av. Princesse Grace, Columbia Palace, Monaco. 

Cătălin Voloşeniuc:  Fiul ultimului director al Bancorex, Vasile Voloșeniuc. Un tradițional client al Principatului Monaco, în compania lui Cristian Burci și Dan Fisher. 

Bobby Păunescu: 220 de milioane de euro. Regizor și scenarist. Hoteluri, media, proiecte rezidențiale. Un client al Principatului Monaco. Surprins de paparazzi la întâlniri cu Elan Schwartzenberg și Codruț Marta. 

(sursa Gruparea Monaco: sorinamatei.ro, unele din informațiile de pe siteul jurnalistei au fost actualizate de Podul.ro) 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.