Rusofilul Stoianoglo acuză mincinos SUA și UE în cârdășie cu Dodon. Stoianoglo să răspundă în fața legii pentru protejarea corupților, interlopilor, trădătorilor de țară și criminalilor


Rusofilul Stoianoglo acuză mincinos SUA și UE în cârdășie cu Dodon. Stoianoglo să răspundă în fața legii pentru protejarea corupților, interlopilor, trădătorilor de țară și criminalilor

Ieșind la rampă și atăcând virulent și mincinos SUA și Uniunea Europeană, procurorul general rusofil Alexandr Stoianoglo face exact același joc la care se pretează și Igor Dodon: mai exact, procurorul se căznește să arunce responsabilitatea eșecurilor sale în ”lupta anticorupție” pe seama ambasadorului SUA și a reprezentantului UE la Chișinău. 

Evident, această minciună este împroșcată la comanda Moscovei, narațiunea fiind plăsmuită în cadrul așa-zisului Departament moldovenesc. 

Fost deputat și fost ambasador al Basarabiei la București, diplomatul de carieră Iurie Reniță dinamitează, pe Facebook, minciunile împroșcate de Stoianoglo, reliefând totodată maniera în care procurorul general adoptă atitudinea specifică tuturor cozilor de topor ale Rusiei. 

Vă prezentăm acuzațiile și explicațiile lui Iurie Reniță: 

”În totală dizgrație și disperare că pierde importanță funcție de procuror general și va trebui să răspundă în fața legii pentru protejarea corupților, interlopilor, trădătorilor de patrie și a criminalilor, Alexandr Stoianoglo recurge la metode deja probate de către protectorul său politic, Igor Dodon. Acesta plasează eșecurile lamentabile și indubitabile în lupta cu corupția și corupții pe seama ‹ingerințelor în treburile interne› din partea reprezentantului UE și a Ambasadorului SUA la Chișinău. 

Exact în același mod a procedat și liderul PSRM-ist, învinuind americanii și europenii de înfrângerile sale și ale PSRM-ului la alegerile prezidențiale și parlamentare. Nu există nicio deosebire de abordare și comportament public între procurorul general Alexandr Stoianoglo și ex-președintele Igor Dodon. Este mult prea evident că Stoianoglo a devenit, chiar de la preluarea mandatului, o portavoce și un protejator fervent al lui Dodon și PSRM-ului.

Duritatea și agresivitatea discursului cu care Stoianoglo atacă Uniunea Europeană și SUA (nu-i exclus că vor urma Polonia, statele Baltice și România) nu este doar reprobabilă, ci și condamnabilă. Atacurile nesimțite ale procurorului general urmăresc, în consecință, compromiterea opțiunii noastre strategice de revenire în marea familie europeană. 

Stoianoglo neglijează, cu bună știință, contribuția financiară semnificativă a UE pentru reformarea de substanță a justiției, inclusiv a procuraturii generale. 

Cine, care instituție a statului cu responsabilități în domeniul politicii externe l-a abilitat pe procurorul general să atace și să compromită relația noastră externă cu partenerii strategici? Oare Stoianoglo nu cunoaște (sau nu vrea să cunoască!) că aceste atribuții aparțin, constituțional, în exclusivitate MAIIE, guvernului, parlamentului și președinției? 

Dezlănțuirile necontrolate și total deplasate ale actualului procuror general sunt argumentul cel mai concludent că acesta este, în prezent, un adevărat pericol național, impunându-se neîntârziat luarea măsurilor adecvate din partea instituțiilor statului. Opriți-l pe Stoianoglo: el chiar știe ce face!

P.S. Aș accepta implicarea lui Stoianoglo în activități diplomatice doar în următorul caz: să facă, prin intermediul MAEIE, demersurile privind semnarea Protocoalelor bilaterale de colaborare între procuratura generală a Republicii Moldova și procuraturile generale ale statului Bahamas și a Federației Ruse în domeniul spălării banilor. Această necesitate stringentă derivă, mai ales, după publicarea ultimei investigații de spălare de bani pe Anticoruptie.md (detalii AICI) în cadrul operațiunii ‹Bahamas›, cu implicarea fruntașilor socialiști și a liderului PSRM”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.