VIDEO Breaking news: Stoianoglo a fost reținut de mascații de la SIS. Momentul în care autoritățile intră în Procuratura Generală


VIDEO Breaking news: Stoianoglo a fost reținut de mascații de la SIS. Momentul în care autoritățile intră în Procuratura Generală

UPDATE: Procurorul general Alexandr Stoianoglo și soția sa au fost reținuți de SIS.

Articolul inițial:

Procurorii Anticorupție și mascații de la Serviciul de Informații și Securitate au intrat în sediul Procuraturii Generale, anunță Deschide.MD. Cel mai probabil, mascații au venit după procurorul general, rusofilul Alexandr Stoianoglo, personaj care îi protejează pe toți interlopii și corupții Rusiei, în frunte cu Dodon și Veaceslav Platon.



Descinderea vine în contextul în care procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general Stoianoglo. Ca rezultat, atât Stoianoglo, cât și adjuncții săi au fost suspendați din funcție.

Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, anunțul fiind făcut de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Cnform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a scris ministrul.

Potrivit lui, deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, Litvinenco consideră că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar.

Amintim că CSP l-a desemnat astăzi pe Victor Furtună ăn calitate de procuror care va examina legalitatea mai multor acțiuni întreprinse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre implicarea șefului PG în dosarul „Laundromat”, decizia de a renunța la învinuirile aduse controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, dar și altele.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.